Ska du lägga ditt eget golv av fiskbensparkett får du vara beredd på att det kommer att ta tid. Samtidigt ställer uppgiften stora krav på dina färdigheter som gör det självare. Å andra sidan är resultatet av ditt arbete ett fantastiskt vackert golv, och är det lagt korrekt så håller det i flera hundra år.

Fiskbensparkett är elegant hållbarhet

De massiva fiskbensparkettgolven av enkelstav, som läggs enligt gamla, fina hantverkstraditioner, är nämligen inte bara otroligt eleganta. De är även av en så hög kvalitet att de håller för många års slitage.

Stavar av hög kvalitet

När du lägger fiskbensparkett är det viktigt att parkettstavarna är väldigt precisa i mått och vinklar. Det gäller nämligen att lägga stavarna helt tätt, så att mönstret i fiskbensparketten följs. Är det de minsta fel på stavarna kommer felen att fortplanta sig över hela golvet.

Läggning av fiskbensparkett med not och spont

Stavarna som används till fiskbensparkett är försedda med not och spont på alla fyra sidor. De kommer i set, där den ena halvan är en vänsterstav och den andra är en högerstav. De båda typerna är spegelvända av hänsyn till placeringen av not och spont, så att fiskbensmönstret går ihop.

Ett jämnt underlag

Fiskbensparkett kan läggas på ett befintligt plankgolv, på ett undergolv av spånskivor eller plywood eller på förbehandlad betong. I denna artikel är underlaget ett gammalt, ojämnt plankgolv, som måste slipas innan innan fiskbensparketten läggs – stav för stav – och du kan njuta av det fantastiskt vackra resultatet.

Träslag

Det träslag vi har valt till vår fiskbensparkett heter bilinga, och påminner en del om körsbär men kostar bara ungefär hälften så mycket. Utöver stavarna ska du räkna in parkettlim och en speciell spackel i priset.

Noggrann hemmfixare

Det går varken snabbt eller lätt att lägga fiskbensparkett. Men är du en habil hemmafixare och noggrann med ditt arbete så kan du med hjälp av vägledningen i denna artikel själv utföra det omfattande arbetet – och få ett vackert, nytt parkettgolv som belöning.