Spaljé

En spaljé kan göra jättestor skillnad i trädgården. Förutom att "bara" vara snygg och grön, kan den användas till allt från att stötta upp fruktträd och ge lä på terrassen till att fungera som rumsavdelare och plank. Häng med här och få inspiration och handledning när du ska bygga spaljé.

  Spaljéer för trädgårdens blommor och fruktträd

  En spaljé är en enkel och praktisk metod för att lyfta upp dina blommor, och ge trädgården ett frodigare intryck. En spaljé kan även användas som stöd för unga, spinkiga träd. De kan hittas överallt i parker och trädgårdar, och kan användas som ett levande spaljéplank. Samtidigt är konstruktionen relativt enkel, och det gör det till ett strålande gör det själv-projekt som de flesta kan klara av.

  Bygg din egen spaljé

  När du påbörja bygget av din egen spaljé finns det många sätt att göra på. Du kan t.ex. välja att bygga spaljéer i trä eller metall. Du kan välja att göra överkanten platt, eller sätta en båge i toppen. Därför har vi på Gör Det Själv samlat våra bästa byggbeskrivningar. Du kan välja att följa dem steg för steg eller låta dig inspireras och bygga någonting helt eget.

  Bygg spaljéer i trä

  Med ganska få och enkla byggmaterial kan du bygga spaljéer i trä till trädgården. Vi har utförliga guider, som visar dig hur du själv bygger en blomsterportal eller spaljéplank av impregnerade stolpar, lister och brädor.

  Bygg spaljéer i metall

  Vi visar dig hur du enkelt och billigt kan bygga klassiska väggspaljéer – en vacker fristående spaljée och en spaljé med båge av armeringsnät. Du kan även se hur du monterar spaljén som avskärmning på en liten altan, men de kan även stå helt fritt, t.ex. som en avdelare i trädgården eller vid ett äpple-/päronträd. Armeringsnäten kan köpas obehandlade, så att de rostar. Det kan du välja att se som en dekoration, eller så kan du köpa de något dyrare galvaniserade varianter. Det finns även tunnare nät med mindre maskor i rostfritt stål. Storleken på maskorna varierar från 50 till 200 millimeter, och tjockleken på tråden från 4 till 12 mm.