Bygg enkelt och billigt en spaljé av armeringsnät

Armeringsnät är den enkla lösningen till spaljé. Här använder vi det till tre olika varianter: en väggspaljé, en pelarspaljé och en portalspaljé.

När växterna får möjlighet att slingra sig mot skyn känns din trädgård både större och frodigare. Vi visar dig här hur du enkelt och billigt kan göra en klassisk väggspaljé, en vacker fristående spaljé och en portalspaljé av armeringsnät.

Så här gör du en enkel spaljé

Stora dekorativa spaljéer - du ser dem överallt i parker och stora trädgårdsanläggningar, uppbyggda som bågar och kolonner och klädda med rosor, klematis och andra klättrande och vackra växter. Det kan verka vara ett komplicerat projekt att ge sig på att göra en spaljé till trädgården eller husväggen, men det kan faktiskt göras både enkelt och billigt. Och helt utan att behöva svetsa även om du arbetar med metall.

Armeringsnät till spaljé

Byggbranschen har det perfekta materialet till den hemmagjorda spaljén: Armeringsnät. Det är enkelt att arbeta med och billigt att skaffa. Armeringsnätet kan beställas hos den närmaste byggmarknaden men ligger den långt bort kan det i regel köpas via en lokal murare eller byggare.

LÄS OCKSÅ: Armeringsnät är inte bara för att armera betong

Delas med bultsax

Armeringsnät består av armeringsjärn som har svetsats ihop. Armeringsjärn finns i olika tjocklek och nätet finns med olika storlek på »maskorna«. Till spaljén är ett armeringsnät med 6 mm armeringsjärn och en nätstorlek på 15 x 15 cm lagom, eftersom det har den önskade stabiliteten utan att väga för mycket.

Nätet kan delas med bultsax, bågfil eller vinkelslip med kapskiva. Vi föredrar dock att använda bultsaxen. Ett armeringsnät på 5 x 2,3 meter kostar cirka 600 kronor, sedan tillkommer cirka 50 kr för ståltråd och annat.

Vi visar hur du gör:

  1. Väggspaljé
  2. Pelarspaljé
  3. Portalspaljé

När man bygger sin egen spaljé sätter bara fantasin gränser för form och storlek. Utgångspunkten för våra tre modeller är klassiska vägg-, rosen- och klätterspaljéer. Eftersom de modeller som visas görs utan att svetsa, är formen mer fyrkantig än hos deras förebilder. Men inte mindre dekorativa.

Så här gör du

Dela upp bindtråden i bitar på cirka 15 cm med en avbitartång. De ska användas för att binda ihop de olika delarna av spaljén.

Mät ut den längd du behöver och klipp till spaljén med en bultsax. Använd träbiten för att lyfta nätet medan du klipper.

Det här behöver du

Armeringsnät, 6 mm tjockt och med nätstorlek på 15 x 15 cm

Bind- och ståltråd
• Bindtråd, 2 mm
• Ståltråd, 3 mm

Verktyg
• Bultsax (ev. bågfil eller vinkelslip)
• Tumstock
• Avbitartång och griptång
• Liten brädbit eller träkloss

1. Väggspaljé

Väggspaljé: De markerade områdena markerar de fyra ställena där armeringsjärnen ska böjas 90 grader för »distansben«.

Mät upp och klipp ut spaljén 75 x 180 cm. Klipp därefter av nätet på vardera sida - förutom de två tvärgående stängerna som utgör »ben«, ett par där uppe och ett där nere. Böj »benen« med en griptång.

Använd träklossen som distans, när »benen« klipps till. Bultsaxen ska vändas åt samma håll varje gång, annars blir de inte lika långa på grund av de två bulthuvudena på den ena sidan av bultsaxens käftar. Fäst därefter spaljén på väggen med 4-6 spikar. Använd plugg och skruv i en tegelstens-eller betongvägg.

Väggspaljé-material:

• 75 x 180 cm armeringsnät (den färdiga spaljén är 45 cm bred, eftersom 15 cm på vardera sida går till »distansben« mot väggen).
• 4-6 stora spik eller skruv och plugg för att fästa spaljén på väggen.

2. Pelarspaljé

Pelarspaljé: Det klipps fyra delar som binds ihop med bindtråd. De markerade områdena markerar var armeringsjärnen klipps bort så att pelaren kan stå stadigt i marken.

Armeringsnätet är 225 cm brett - det klipps av till fyra sidor à 45 cm med bultsaxen. Klipp därefter av de två nedersta tvärgående armeringsjärnen, så att spaljén senare kan tryckas ner i marken.

Lägg ut de fyra sidorna på marken och sätt ihop dem till en pelare med bindtråd som vrids om järnet och dras åt med avbitartången. Bind ihop vid var tredje »maska« i de två yttersta raderna.

Pelarspaljé-material:

• 210 x 225 cm armeringsnät (30 av de 210 cm ska ner i marken).
• Bindtråd, cirka 5 meter.

3. Portalspaljé

Portalspaljé: De två trekantiga pelarna och den trekantiga överliggaren sätts ihop med bind- och ståltråd.

De markerade områdena är där armeringsjärnet klipps bort, så att portalens pelare kan stå stadigt i marken.

De sex bitarna på 210 x 30 cm binds ihop till två trekantiga sidopelare med bindtråd. Kom ihåg att klippa av dem i botten så att de kan stickas ner i marken. De tre delarna på 150 x 30 cm binds ihop till en trekantig överliggare. Klipp till överliggaren så som visas här och för upp sidopelarna i den. Bind ihop delarna med ståltråd. Den är starkare än bindtråden. Bind både vågrätt och lodrätt på minst fyra olika ställen.

Portalspaljé-material:

• 6 st armeringsnät à 210 x 30 cm.
• 3 st armeringsnät à 150 x 30 cm.
• Bindtråd, cirka 5 meter.
• Ståltråd, cirka 2 meter.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Spaljé