Enkel spaljé med en stark konstruktion

Även i en liten trädgård kan du få plats till fruktträd. Det krävs bara att du får dem att växa längs en spaljé. En sådan här kan du bygga av bara två virkesdimensioner.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
Ca 1.000 kronor

Intro

En spaljé ger massor av fördelar:

Du får plats med många träd på liten yta. Frukten går lätt att plocka eftersom träden inte blir höga. Och så kan spaljén fungera som rumsavdelare i trädgården.

Enkel konstruktion

Här får du en steg-för-steg-beskrivning till hur du bygger en spaljé med en enkel konstruktion av stående stolpar och liggande tvärslåar.

Mellan stolparna spänns starka plastklädda vajrar som fruktträdens grenar med tiden ska växa längs med.

Du får även en beskrivning till hur du böjer trädgrenarna i rätt vågräta form - utan att förstöra dem. Det är inte svårt, det kräver bara rätt teknik.

Instruktion

01
Att sätta upp spaljé 5 Steg

Vår spaljé består av stolpar med en diameter på 10 cm, som grävs ner ca 90 cm. Mellan dessa sitter rundstav med en diameter på 5 cm, som håller avståndet mellan stolparna.

Vajertråden dras från ena gavelstolpen till den andra gavelstolpen via genomgående hål i mittstolparna, i rader med ca 40 cm avstånd.

Med hjälp av trådsträckare i slutet av varje rad kan du spänna vajrarna. Du kan dra åt ordentligt, eftersom de horisontella tvärstagen ser till att avståndet hålls så att stolparna inte böjs.

1

Skydda toppen på den första stolpen. Såga först av den vinkelrätt, markera formen på en bit tunn aluminiumplåt och klipp av plåten med en plåtsax. Montering sker med räfflade spikar - 3-4 st per stolpe.

2

Gräv ut och sätt stolparna tillfälligt. Märk ut samma höjd på alla stolparna. Det går lätt med en cirkellaser. Mät från toppen av stolpen och ner till din markering. Gör samma markering på övriga stolpar.

3

Borra hål till vajertråden när alla stolpar har kapats på längden. Den översta borras 50 cm från toppen, och resten med ca. 40 cm mellanrum. Stolparna är 10 cm tjocka, så du behöver ett långt borr.

4

Borra ca 3 cm djupa hål till tvärstagen i mitten av stolpen, ca. 10 cm från toppen. Vi använder ett justerbart borr för uppgiften och ställer in det på 52 mm - det vill säga något större än tvärstagets diameter.

5

Skär till tvärstagen på längden och sätt dem på plats. När du har satt stolparna lodrätt och trampat till jorden, se till att hålla avståndet mellan stolparna när vajern senare dras åt.

02
Montering och åtstraming av vajern 3 Steg

1

Montera en 50 cm lång vajertråd med ca 40 cm avstånd. Borra ett hål och dra igenom vajertråden. Böj ner den 10 cm och stick in den i ett ca 2 cm djupt hål.

2

Fäst vajern med två varmgalvaniserade klamrar.

3

Montera vajersträckaren och klipp av överflödig vajer. I stolpen i motsatt ände fixeras nu långa vajrar på samma sätt som den korta. Dra dem genom hålen i mittstolpen, och spänn fast dem i vajersträckarna.

Material

 • Ø 10 cm tryckimpregnerad rund stolpe à 3 meter
 • Ø 5 cm tryckimpregnerad rundstav à 1,80 meter
 • Plastbelagd vajertråd med tillhörande trådspännare
 • Tunn aluminiumplåt
 • Rostfria, räfflade spikar
 • 6 x 120 mm rostfria skruvar
 • Varmgalvaniserade klamrar

Tidsförbrukning

1 dag.

Pris

Ca 1.000 kr (för en spaljé med 5 stolpar)

Svårighetsgrad

Ett projekt där alla kan vara med.

Video

Enkelt djupstopp med tejp

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Spaljé