Intro
Instruktion
01
Gräset grävs bort
3
Steg
Gräset skärs upp i lagom stora bitar med en spade för att det ska vara lätt att gräva upp tuvorna. Till ett arbete som detta behövs inga maskiner, utan vi låter musklerna göra jobbet.
Grästuvorna lyfts lätt bort med en grep. Det räcker att gräva bort tuvorna och lite matjord eftersom vi inte ska lägga beläggning. Ogräset håller vi borta med hjälp av en fiberduk.
02
Stolparna reses
5
Steg
När gräset har grävts upp och kärrats bort sätter vi upp stolparna till spaljén. Singel och fiberduk får vänta.
Hålen för stolparna grävs snabbast och enklast med en jordborr (om marken inte är full av stenar). För att de ska stå stadigt sätter vi dem i betong. Först en klump längst ner i hålet och sedan en precis under marknivå. Då sitter de fast även om vi inte stampar jorden hårt.
Vi skyfflar ner lite singel i botten av varje hål, ställer ner stolpen, mer singel eller grus och sedan torrbetong. Därefter fyller vi på jord innan vi avslutar med betong och lite mer jord. Med singel på bottnen dräneras vatten bort.
Stolphålen görs med jordborr och en smal spade. Ett par lister kapas som måttstockar och läggs på marken, så att vi vet var hålen ska placeras. Hålen görs cirka 80 cm djupa.
Andra lister får fungera som måttstockar där spaljén ska runt ett hörn. Här är avståndet ungefär hälften så stort som mellan de andra stolparna.
TIPS: Bottenlisterna i spaljéerna kan användas som måttstockar.
Stolparna à sticks ner i hålen på en bädd av singel och gjuts fast i två omgångar. Vi använder oss av torrbetong G och häller på en skvätt vatten efteråt. Sedan skyfflar vi ner jord och gjuter igen.
Det är viktigt att stolparna står lodrätt. Betongen behöver inte vara flytande. Det är bättre att den är rätt fast för då blir det lättare att justera stolparna. Den härdar efter en vecka av fukt från marken.
03
Singel läggs på
5
Steg
Singel finns i flera varianter och grovlekar. Här har vi valt rätt grov singel. Det är svårt att sticka ner en spade i singelhögen för att lasta på skottkärran, men det är en fördel när singlet ligger på marken. De kantiga stenarna hakar nästan fast i varandra och bildar en stadig bädd.
Vi upptäcker snabbt att man inte ska sticka ner en spade i singelhögen utan i stället köra in skyffeln underifrån. Då går det lätt att lasta skottkärran.
För att småstenarna inte ska blandas med jord och fungera som en rabatt med ogräs, lägger vi dem på en fiberduk.
Fiberduken J läggs ut när marken har krattats någotsånär plan. Duken ska täcka hela området och gärna lite till, så att ogräs inte smyger sig in.
Nästa våd rullas ut med en överlappning på cirka 15 cm. För att fiberduken inte ska blåsa iväg eller förskjutas medan vi håller på, så skyfflar vi ut lite singel på den.
Dags att kärra ut singel. Även om ytan inte är så stor så behövde vi köra många gånger fram och tillbaka.
04
Ramen till spaljén
7
Steg
Ramen till varje del skruvas ihop av 22 x 45 mm hyvlade lister. Varje ram består av två fält och i varje fält spänner vi fast fyra lite klenare lister på 12 x 22 mm. Listerna är så långa att de böjs när vi spänner fast dem.
De tunna listerna tillverkar vi av samma trä som används till ramarna, alltså 22 x 45 mm trä. Genom att såga itu dem på längden på bordscirkelsåg får vi tre lister plus en smal som kasseras.
Det går rätt snabbt att sätta fast de långa, tunna listerna i varje fält och resultatet blir en lätt och luftig spaljé som klätterväxterna tycker om.
Listerna B och C till ramarna spänns fast på en skiva med vinkelräta hörn. Då får vi full koll på dem medan de skruvas ihop.
Ramarna skruvas ihop. Vi drar i två 4,5 x 50 mm skruvar genom de vågräta listerna C och in i de lodräta listerna B. Listerna ligger stilla för vi har spänt fast dem på byggskivan med tvingar.
De tunna listerna E pressas på plats i ramen medan denna ligger fastspänd med tvingar på skivan. Det krävs ett par försök för att få listerna att sitta snyggt och för att räkna ut hur långa de ska vara.
Listerna fästs på varandra med 25 x 1,6 mm dyckertar. Det är klokt att förborra för att det tunna träet inte ska spricka varken nu eller senare.
Vi förborrar också där de tunna listerna E fästs på ramarna med dyckertar. Det är lite trångt för borrmaskinen, men det är viktigt att förborra med 1 mm borr.
05
Spaljén reses
4
Steg
Spaljéramen med sina böjda lister fästs mellan stolparna med tre 5 x 60 mm skruvar på varje sida. Även nu förborrar vi (med 4 mm borr). Vi spänner först fast ramarna med tvingar så att de sitter lagom högt över marken.
När ena sidan har skruvats fast fortsätter vi med den andra. På så sätt kan vi justera ramarna lite så att ovansidan sitter vågrätt.
Stolparna kapas i nivå med ovansidan på ramarna i spaljén när alla ramarna har skruvats fast. Vi överför höjden från den ena stolpen till den andra så att alla ramar hamnar på samma nivå.
06
Valv och täckbräda
4
Steg
Nu ska arbetet med ramarna avslutas med en täckbräda D. Eftersom vår spaljé går runt ett hörn fogar vi samman brädorna på gering. Vi lägger dem på varandra och markerar var vi ska såga.
Valvet F ovanför ingången ritas på en bit 45 x 245 mm konstruktionsträ (eller annat trä). Vi använder en list som passare och ritar en bit av en cirkel med en radie på 74,5 cm och sedan ytterligare en med en radie på 79,5 cm.
Valvet F sågas ut med sticksåg. Därefter slipas träet tills sidorna känns släta och fina och kanterna har rundats av. Då fäster färgen bättre. Slipningen går snabbt om man har en maskin till hjälp.
07
Blomlådorna
8
Steg
Vi gör två olika blomlådor, men de har exakt samma grundkonstruktion och tillverkas på samma sätt. Det innebär att den höga lådan lätt kan tillverkas när den låga väl har snickrats.
Vi spikar ihop våra blomlådor och det går rasande snabbt när man använder spikpistol. Även små maskiner kan hantera 55 mm dyckertar. Men det går förstås lika bra att använda hammare eller rent av att skruva ihop delarna. I så fall räcker det med 40 mm skruvar.
Vi använder samma dimension på de två brädor som utgör varje ben, även om benet då blir bredare på ena sidan.
Vi börjar med att sätta ihop de fyra benen av åtta benbrädor A. Här spikar vi ihop delarna med 35 x 1,8 mm dyckertar. Brädorna (eller listerna) spikas ihop kant mot kant.
Benen spänns ihop två och två med gavellister C emellan. För att hålla rätt avstånd (10 mm) mellan listerna sticker vi ner ett par avståndslister X mellan listerna medan vi spikar fast dem.
Nu fäster vi de långa sidolisterna B mellan gavlarna med 35 x 1,8 mm dyckertar. Även nu är det praktiskt med avståndslisterna X, men det går också bra att justera in listerna efter gavellisterna C.
Längst ner på insidan spikar vi fast ett par stödlister E. De har till uppgift att bära bottnen och ska placeras i nivå med underkanten på sidorna.
Bottnen av brädor D spikas fast på stödlisterna. Vi fördelar dem för att det ska bli lika mycket luft mellan brädorna.
Blomlådorna kläs invändigt med plast. Det går rätt snabbt för vi fäster den med häftpistol och klammer på sidorna. Vi sticker några hål i botten för att överskottsvatten ska kunna rinna undan och inte dränka växterna.
Material
Till varje ram i spaljén
70 x 70 mm tryckimpregnerade reglar:
• 2 stolpar (A) à 260 cm (till varje följande ram behövs endast en stolpe)
22 x 45 mm hyvlat trä:
• 3 lodräta ramlister (B) à 175 cm
• 2 vågräta ramlister (C) à 94 cm
22 x 95 mm hyvlat trä:
• 1 täckbräda (D), 94 cm
12 x 22 mm lister (kan sågas av 22 x 45 mm lister):
• 8 böjda lister (E) à 177,5 cm
45 x 245 mm K-virke:
• 1 valv (F), 110 cm
Dessutom:
• 1 säck grovbetong (G)
• 2 big bag säckar singel (H)
• Fiberduk (J) av en kraftig kvalitet
• Rostfria skruvar: 4,5 x 50 mm, 5,0 x 60 mm och 5,0 x 100 mm
• Galvaniserade dyckertar: 25 x 1,6 mm och 35 x 1,4 mm
• Heltäckande utelasyr och träolja
En låg blomlåda
22 x 45 mm hyvlade lister:
• 8 benlister (A) à 40 cm
• 12 sidolister (B) à 76 cm
• 12 gavellister (C) à 25 cm
22 x 95 mm hyvlat trä:
• 9 bottenbrädor (D) à 25 cm
22 x 22 mm hyvlat trä:
• 2 stödlister (E) à 72 cm
Dessutom:
• 40 x 1,8 mm dyckertar
• 35 x 1,8 mm dyckertar
• Heltäckande utelasyr eller färg
• Grundolja
• Plastfolie
• Häftklammer
En hög blomlåda
22 x 95 mm hyvlat trä:
• 8 benbrädor (F) à 70 cm
• 6 sidobrädor (G) à 76 cm
• 12 gavelbrädor och bottenbrädor (H) à 72 cm
22 x 22 mm hyvlat trä:
• 2 stödlister (J) à 72 cm
Dessutom:
• 55 x 2,5 mm dyckertar
• 4,0 x 40 mm skruvar
• Heltäckande utelasyr
• Grundolja
• Plastfolie
• Häftklammer
Tidsförbrukning
4-6 dagar plus torktid.
Pris
Totalt cirka 4000 kr.
Svårighetsgrad
Ett ganska lätt projekt i förhållande till den stora förvandlingen. Det krävs ingen större erfarenhet för att klara av arbetet. Men ta god tid på dig.