Torn med spaljé och förvaring av redskap

Det här tornet fungerar både som spaljé för klätterväxter och förvaring av trädgårdsredskap. Konstruktionen är så enkel att det bara tar en dag att bygga den. Se här hur.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
2.000 kronor

Växttornet har placerats mitt emellan köksträdgårdens högbäddar.

Intro

Det här trädgårdstornet har placerats mitt bland köksträdgårdens rabatter, så att du har trädgårdsredskapen i närheten - samtidigt som du kan låta växter klättra på det.

Det tar bara en dag att bygga trädgårdstornet och det kostar cirka 2.000 kronor, om du måste köpa allt material. Men konstruktionen kan enkelt byggas av spillbitar som du redan har liggande.

I den här byggbeskrivningen får du:

  • Steg-för-steg-beskrivning
  • Ritning
  • Komplett materiallista
  • Video

Instruktion

01
Såga ut delarna och gör stödkryss 7 Steg

Trädgårdstornets trästomme består av fyra stolpar som hålls ihop med hjälp av två stödkryss. Både stolpar och stödkryss görs här av reglar som har delats på längden så att de nästan är kvadratiska (43 x 45 mm).

Stödkryssen görs med bladfogar, där två träbitar sågas och stäms ut ”halvt-ihalvt”, så att de hamnar på samma nivå när de har fogats ihop. Stödkryssen ska fästas i stolparna i hack som sågas ut på stolparnas hörn.

1

Mät upp för hack i de två stödkryssen (B) när reglarna har delats på längden, 57 cm. Hacken placeras precis mitt på och markeras med hjälp av en vinkelhake, så att du är säker på att stödkryssen blir rätvinkliga.

2

Såga ut för bladfogen. Såga först flera snitt nära varandra med kap-/gersågen, där hacken ska göras, halvvägs ner i träet. Hacken stäms ut med ett vasst stämjärn.

3

Stödkryssen (B) sätts ihop. Sätt först lim i hacken och foga ihop kryssen. De bankas försiktigt på plats och hålls ihop med en tving tills limmet har torkat. Är de bara det minsta lösa måste du också sätta en skruv.

4

Bygg en “form” av två trekantsreglar som fästs så att trädgårdstornets stolpar kan placeras här med stolpens spetsiga kant uppåt. Gör trekantiga hack i stolparna som kryssen ska fästas vid.

5

Placera en stolpe (A) i formen av trekantsreglar och såga många parallella snitt med kap-/gersågen. De två hacken för stödkryssen placeras 50 cm från toppen och 70 cm från botten på de fyra stolparna.

6

Hacken i stolparna (A) stäms ut och ett 4-mm-hål borras mitt i hacket för att kunna fästa stödkrysset. Det går lättast med hjälp av ett borrstativ när stolparna ligger i formen av trekantsreglar.

7

Fäst de två stödkryssen (B) mellan stolparna (A). Gör först en provmontering med 6 x 100-mm- skruv, och är du nöjd skruvas stödkryssen slutligen fast med 6 x 150-mm A4-skruv.

02
Sätt armeringsnät på tornet 4 Steg

Armeringsnät sätts på tre av trädgårdstornets fyra sidor. Det kapas med en bultsax, så att det finns spetsar på båda sidor av det kapade armeringsnätet. Det ska nämligen fästas i stolparna i hål som passar med armeringsnätets spetsar.

Hålen görs här med ett borrstativ som ser till att hålen blir vinkelräta i stolparna. Det underlättar när du ska fästa armeringsnätet i de många hålen. Har du inte ett borrstativ utan borrar på “frihand” måste du vara noga med att borra rakt ner i stolparna.

1

Mät upp för armeringsnätet som ska sitta på tre av tornets sidor. Placera nätet på sidan och centrera det mellan stolparna (A). Nätet ska gå ca 2,5 cm in över stolparna. Du kapar det enklast med en bultsax.

2

Markera för hål i stolparna (A) vid armeringsnätets alla spetsiga ändar, så att det kan sitta fast i stolparna. Tornet demonteras; då går det enklast att borra hålen - med 6,5-mm-borr i borrstativet.

3

Banka armeringsnätet på plats. Den nedre stolpen (A) monteras på de två kryssen (B) och nätet trycks på där nere, och den översta stolpen bankas på. När nätet sitter exakt skruvas stolpen fast vid kryssen.

4

Den sista långa skruven sätts i när det sitter armeringsnät på tre av trädgårdstornets sidor. Skruvarna är rostfria A4, 6 x 150 mm.

03
Lägg takshingel och sätt upp tornet 7 Steg

Taket görs som en separat konstruktion som skruvas på till sist. Det är betydligt enklare att montera shingel vid arbetsbänken än 3 meter upp från en stege!

Taket består av skivor av takplywood som kläs med shingel och takstolarna görs av sågade reglar - samma dimension som stolparna. Lutningen på taket är 30 grader - det ritas upp på bänkskivan, sedan är det enkelt att göra takstolarna med rätt vinklar.

När taket är på plats ska tornets stolpar grävas ner i marken.

1

Bygg takkonstruktionen, här uppritad på bänkskivan med en taklutning på 30 grader. Takstolen (D), som har sågats till med ett diagonalt snitt i ena ändan, sätt på takbjälken (C) och snittet vid nocken markeras.

2

Taket (C och D) fästs vid stolparna på tornet när de har satts ihop med lim och A4-skruv, 4,8 x 75 mm, i förborrade hål. Samma sorts skruv används för att fästa taket vid tornets invändiga sidor med.

3

Skruva fast två skivor (F) i takstolarna. Skivorna består av vattentålig plywood och är 45 x 60 cm stora. De har sågats till med ett 30-graders snitt i nock och fästs med 4,8 x 75 mm skruv.

4

Gör gaveln (E) och skruva fast den genom taket med 4,8 x 75-mm-skruv. Gaveln har här sågats ut ur ett par råspontsbrädor. De sågas till så att det passar med taklutningen på 30 grader.

5

Lägg shingel på taket. Börja nerifrån och arbeta dig uppåt. Shingel består av “tungor” som överlappar varandra. De spikas fast där uppe och taklim används om det inte är förlimmat.

6

Taknocken skärs till och limmas fast. Taklimmet fäster bättre när du använder en varmluftspistol.

7

Gör hål i marken för trädgårdstornet. Vi har byggt en ram med samma omkrets som tornet, så hålen till stolparna kan borras helt exakt med jordborret.

Material

Reglar av sibiriskt lärkträ, 45 x 95 mm
(3 st à 3 m, som delas till 6 st,43 x 45 mm)

  • 4 stolpar (A) à 270 cm
  • 4 bitar (B) till stödkryss à 57 cm
  • 2 bitar till ”takbjälke” (C) à 46 cm
  • 4 snedsågade bitar till takstol (D)

Dessutom:

  • Armeringsnät, 6 mm
  • 2 brädor till gavlar (E)Takplywood (F)
  • Trälim
  • 1 paket takshingel (Icopal)
  • Taklim (Icopal)
  • A4-skruv, 4,8 x 75 och 6 x 150 mm
  • Träskydd

Specialverktyg

  • Borrstativ
  • Bultsax
  • Varmluftspistol
  • Jordborr

Tidsförbrukning

1 dag plus torktid för färgen.

Pris

Ca 2.000 kronor om allt material måste köpas. Betydligt mindre om du använder spill. Vår enda utgift var 150 kr för taklim.

Svårighetsgrad

Var noggrann med kryssen och hålen i stolparna, då blir det enkelt att sätta ihop delarna.

Ritning

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Skär enkelt genom takpapp

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Spaljé