Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg en fin spaljé

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Spaljering är en trädbeskärning som typiskt används till fruktträd som till exempel står mot en husgavel.

Trästommen ska sitta ordentligt fast

Ramverket som trädet binds upp mot ska vara ordentligt förankrat i väggen, så att de inte ger efter när trädet växer till sig. Det här trädet är en aning snett, men det rättar man lätt till när man binder upp det.

Trädgårdsanläggaren börjar med att klippa av banden och dra ut den pinne som trädet först var fäst vid. Principen för varje spaljering är att grenarna formas efter ett bestämt mönster. I den här spaljeringen ska vi bara ha vågräta grenar.

LÄS OCKSÅ: Allt om spaljéer

Beskär trädet

Därför kapar vi alla grenar som inte svarar mot de vågräta trälisterna. Det får bara bindas en gren vid varje list. Några grenar kommer självklart inte att passa precis med de vågräta listerna. Då böjer man grenen antingen uppåt eller nedåt, så att den kan fästas vid listen.

Till uppbindningen används ett hampasnöre, som är tillräckligt skonsamt mot trädet. Kontrollera cirka en gång i halvåret att snöret inte gräver sig in i grenarna.

Bind upp grenarna

Trädgårdsanläggaren börjar uppifrån så att han är säker på att stammen står rakt i förhållande till ramverket. Därefter binds grenarna en och en mot ramverket. Några grenar måste bindas på två ställen, så att de hålls ordentligt på plats mot listerna.

Trädgårdsanläggaren fortsätter på samma vis till dess alla grenar bundits upp. Avståndet mellan de vågräta listerna bör vara omkring 30 cm. Då växer trädet tätt och blir snyggt. Med tiden slår trädet nya skott som antingen binds upp eller klipps av. Även om det här trädet nu ser en aning kalt och naket ut kommer det att växa sig kraftigt efter en eller ett par säsonger.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka