Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

2 spaljéer till dina klätterväxter

Skriv ut Spara artikel

En bit armeringsnät mellan två lister. Eller en näve skuröglor och några meter vajrar på väggen. Bägge är snabba, enkla och eleganta lösningar, om du vill ha en spaljé till dina växter.

Pris
225 kronor

Den nästan osynliga lösningen får du med stålvajrar som spänns mellan skruvöglor.

Intro

1. Spaljé av vajrar direkt på väggen

De flesta växter trivs bäst om det är lä och det gäller även för ett flertal klätterväxter. Om du planterar sådana växter längs en husvägg eller gavel så ger väggen inte bara lä. Den fungerar också som ”klätterstativ” för växten.

En del plantor behöver dock lite hjälp, antingen för att de blir riktigt tunga – exempelvis rosor – eller för att de inte riktigt kan suga sig fast på en vägg. Därför är spaljé en bra lösning. En spaljé kan konstrueras på många sätt och av olika material. Här väljer vi vajrar som fästs med skruvöglor.

2. Fristående spaljé av armeringsnät

En enkel, billig och ändå elegant spaljé kan tillverkas av ett par lister och en bit av ett armeringsnät.
Det enda du skall göra innan du monterar din spaljé är att bestämma höjden på den samt hur brett det skall vara mellan de lister som kantar nätet.

LÄS OCKSÅ: Armeringsnät är inte bara för att armera betong

Här placerar vi spaljén mellan en vägg och en stolpe längs kanten på en terrass och när klätterväxterna har blivit stora fungerar de som vindskydd.

En lösning som denna kan även användas som uppdelning av trädgården. Plocka fram arbetshandskar och skyddsglasögon innan du kapar armeringsnätet. Gnistor och metallstumpar kommer att flyga runt öronen på dig!

TIP: Bra klätterväxter

Här har du några av de vanlig-aste klätterväxterna och andra växter som har glädje eller nytta av en spaljé:

 • Blåregn
 • Kaprifol
 • Klematis
 • Kiwiplanta
 • Pipranka
 • Klättrande rosor
 • Vinranka
 • Murgröna

Den nästan osynliga lösningen får du med stålvajrar som spänns mellan skruvöglor. Armeringsnätet är mer synligt men ändå diskret.

Instruktion

Fristående spaljé av armeringsnät

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

En enkel, billig och ändå elegant spaljé kan tillverkas av ett par lister och en bit av ett armeringsnät.

Det enda du skall göra innan du monterar din spaljé är att bestämma höjden på den samt hur brett det skall vara mellan de lister som kantar nätet.

Här skall spaljén placeras mellan en vägg och en stolpe längs kanten på en terrass och när klätterväxterna har blivit stora fungerar de som vindskydd. En lösning som denna kan även användas som uppdelning av trädgården.

Plocka fram arbetshandskar och skyddsglasögon innan du kapar armeringsnätet. Gnistor och metallstumpar kommer att flyga runt öronen på dig!

1

Det går åt två lister till varje spaljé. Har du tryckimpregnerade reglar i rätt dimension använder du dem, annars kan du såga ut lister av kraftigare virke med cirkelsåg och parallell-anhåll. Det gjorde vi.

2

När du markerar på armeringsnätet skall du se till att det får rektangulär form. Storleken bestämmer du själv men kom ihåg att totalbredden på spaljén blir en listtjocklek bredare än nätet. Markera med krita.

3

Kapa nätet med vinkelslip eller bågfil. Det senare tar sin tid så det är praktiskt med en maskin. Vi använde en twincutter som snabbt gjorde jobbet. Både twincutter och vinkelslip kräver att du använder skyddsglasögon och arbetshandskar.

4

Armeringsnät finns i olika storlekar med olika tjocka järn. Mät avståndet mellan järnen och det för du över från mitten av ett järn till mitten av nästa. Då har du fått centrumavståndet (c/c-avståndet). Här är det 150 mm.

5

Den ena listen förses med märken med exakt samma c/c-avstånd som armeringsnätet. Det första märket kan placeras 5-10 cm från änden. Sätt lika många märken som det finns järn i nätet och kapa listen 5-10 cm efter det sista märket.

6

Spänn ihop de två listerna med tvingar och överför märkena till den ”nya” listen med snickarvinkel. Kapa därefter listerna så att de blir lika långa.

7

Markera mitten på varje list och dra ett streck. På så sätt bildar streckena på listerna nu ett antal kryss.

8

Välj borr med något större dimension än tjockleken på järnen i armeringsnätet och borra sedan ett hål mitt i varje kryss. Sätt djupstopp på borret och borra havvägs ner i varje list.

9

Klicka ner ett par droppar polyuretanlim i varje hål och knacka ner listerna över ändarna på armeringsnätet. Det är lättast att börja i en ände och trycka ner nätet undan för undan. Knacka till slut fast listerna med hammare.

10

Spaljén monteras på sin plats när du har grundat och målat listerna. Här är det mellan en stolpe och husväggen. Det räcker om du fäster en skruv på cirka var 40:e cm.

Spaljé av vajrar direkt på väggen

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

De flesta växter trivs bäst om det är lä och det gäller även för ett flertal klätterväxter. Om du planterar sådana växter längs en husvägg eller gavel så ger väggen inte bara lä. Den fungerar också som ”klätterstativ” för växten. Många klättrande växter kan nämligen suga sig fast på nästan vilket underlag som helst.

En del plantor behöver dock lite hjälp, antingen för att de blir riktigt tunga - exempelvis rosor - eller för att de inte riktigt kan suga sig fast på en vägg. Därför är spaljé en bra lösning.

En spaljé kan konstrueras på många sätt och av olika material. Här väljer vi vajrar som fästs med skruvöglor.

1

Börja med att markera fästpunkterna för vajrarna. Hur bred och hög din spaljé skall vara bestämmer du själv men håll cirka 15 cm mellan vajrarna.

2

Borra hål i fästpunkterna och skruva fast skruvöglor i hålen. Om det är en tegel- eller putsvägg bör du använda pluggar. Skruva in så långt att öglan träffar väggen.

3

Den ena änden på vajern sticks genom en av de två nedersta öglorna och fästs med vajerlås, som kläms ihop med en tång. Kläm till ordentligt så att vajern inte kan glida ut ur låset.

4

Dra nu vajern till den andra öglan på samma höjd och fortsätt uppåt till nästa rad och så vidare. Fortsätt tills du kommer till den sista skruvöglan, där du sträcker vajern så hårt som möjligt.

5

Lås vajern på samma sätt som du gjorde det i den första skruvöglan och klipp av vajern. Nu är spaljén klar att fungera som hjälp och stöd för dina klätterväxter.

6

Nu kan de flesta klätterväxter själv få fäste runt de uppsatta vajrarna medan en del behöver lite hjälp. Vill du hjälpa till binder du de små grenarna med små snörstumpar men dra inte åt för hårt för då skadar du växten.

Material

Obehandlat armeringsnät, 8 x 150 x 150 mm:

• 1 spaljé, 75 x 185 cm

Tryckimpregnerat virke, 45 x 45 mm:
• 2 lister à 180 cm

Dessutom:
• PU-lim (polyuretanlim)

VERKTYG

• Borrmaskin
• Vinkelslip, bågfil eller twincutter

Prisbild: Cirka 150 kr

Plastbelagd och galvaniserad 5 mm stålvajer:

• 5 m till spaljetrådar

6 x 50 mm skruvöglor:
• 8 st. som fästen för vajern

Dessutom:
• Vajerlås

VERKTYG

• Borrmaskin och borr
• Ev. pluggar

Prisbild: Cirka 75 kr

Pris

225 kronor

Ritning

Armeringsnätet limmas fasti hålen i listerna med polyuretanlim (pu-lim). Först i den ena listen, sedan i den andra. Hålen har borrats halvvägs in i listerna.

logga in eller köp tillgång för att se skissen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: 2 spaljéer till dina klätterväxter
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka