Isolering

När den heta drömmen om ett varmt hus blir till en mardröm av fuktproblem, är det ofta för att vi vet för lite om vad som sker inne i isoleringen.

Du ska tänka dig noga för innan du börjar isolera ditt gamla hus. Korrekt utfört är tilläggsisolering en bra investering för dig och samtidigt en vinst för miljön.

Men det kan även gå helt galet när du jagar kronor från värmeräkningen. Först och främst eftersom tilläggsisolering inte bara förändrar temperaturen i huset; den påverkar även fuktigheten i konstruktionen och inne i rummen. Så när du tilläggsisolerar riskerar du att en konstruktion som har stått orubblig i årtionden förstörs på nolltid.

LÄS OCKSÅ: Vindpapp skyddar och förbättrar din isolering

Det är minst sagt en superidé att tilläggsisolera, men du bör känna till farorna, oavsett om du överväger att lägga extra isolering på vinden, isolera innerväggar i några rum eller göra källarväggen eller golvet lite varmare.

Är du det minsta tveksam bör du alltid fråga en fackman, gärna med byggteknisk kunskap, om råd innan du kastar dig in i arbetet med att få upp värmen.

LÄS OCKSÅ: IR termometer – mät temperaturen överallt

Ladda ner artikeln och undvik de värsta fallgroparna

I artikeln som du kan ladda ner här på sidan, sätter vi fingret på de värsta fallgroparna som du ska vara uppmärksam på när du isolerar ditt hus. Vi går igenom 3 principer som du bör känna till när du isolerar, och så kan du läsa om:

  • golv med fuktproblem
  • vind med för mycket isolering
  • krypgrund med värmeproblem
  • väggar med otät ångspärr
  • källarväggar med skador och mögel

OBS! Denna artikel är en del av ett samlat tema om isolering. Du kan ladda ner hela temat här.