Glespanelen håller fast isoleringen och ångspärren ser till att hålla tätt.

Glespanelen håller fast isoleringen och ångspärren ser till att hålla tätt.

PROBLEM:

Vi ska tilläggsisolera vindsbjälklaget underifrån och vi har tagit bort innertaket. Nu ser vi att avståndet mellan bjälkarna inte är lika stort överallt. Hur kan man då klämma fast mineralullsskivorna innan glespanel och ångspärr sätts upp?

LÖSNING:

Avståndet mellan bjälkarna i gamla hus är ofta större än i nya hus. Inte nog med det: avståndet kan variera. Det innebär att det blir svårt att klämma fast 565 mm breda skivor så att de sitter kvar tills glespanelen satts upp.

Därför är det bättre att växla mellan montering av glespanel och isolering. Sätt upp två–tre brädor och skjut in isoleringsskivorna. Om de är mycket för små föreslår vi att du skär dem till längre skivor ”på andra hållet” för att det inte ska bildas springor mellan isoleringen och bjälkarna.

I stället för att växla mellan brädor och isolering kan du hålla isoleringen på plats med ståltråd. Det är nog enklare. Det är också en lösning du kan använda om du vill ha synliga bjälkar. Då fäster du senare lister under isoleringen som innertaket kan fästas på.

LÄS OCKSÅ: Allt om isolering

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Så sänker du värmekostnaden!

Är isoleringen på vinden förstörd, har du en köldbrygga under fönstret, eller läcker värmen ut under huvuddörren? Med en infraröd termometer kan du snabbt och lätt mäta temperaturskillnader i huset, och se var du behöver isolera för att sänka värmekostnaden.

Se var värmen läcker ut med en infraröd termometer

Det första steget mot en lägre värmeräkning är att veta var du måste isolera. Här har du användning av en infraröd termometer. Du pekar med laserpunkten på den yta du vill mäta, och sekunden efter kan du läsa av temperaturen på skärmen.

Just nu får du en infraröd termometer tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för endast 49,50 kronor + 39,50 kronor i porto och exp. avg. Du sparar 597 kronor.

Ja tack: Jag vill se erbjudandet och läsa mer om den infraröda termometern!

Här kan du se en video av hur den infraröda termometern fungerar: