Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så isolerar du källaren

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det är viktigt att din källarvägg har möjlighet att andas, och med speciella isoleringsplattor är det väldigt enkelt att tilläggsisolera den kalla källarväggen inifrån.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
18.000 kronor

När den nedersta raden väl sitter helt rakt går det snabbt att sätta nästa rad.

Intro

Tilläggsisolering av ytterväggar kan göras på många sätt, och det bästa är som regel att göra det utifrån. Men det är både väldigt omfattande och kostar mycket – särskilt när det som här gäller en källare.

Isolerar du källaren inifrån med gips och ångspärr kan det lätt medföra att det bildas mögel. Detta eftersom fukten utifrån blir inlåst i den kalla källarväggen.

Isolerar du däremot med en diffusionsöppen platta, som i detta fall, ger du den gamla muren möjlighet att andas. Du måste dock fortfarande tänka på att inte sätta för mycket isolering på väggen, då detta nästan alltid innebär att den gamla källarväggen blir ännu fuktigare. Därför använder vi oss av plattor med en tjocklek på 100 mm.

LÄS OCKSÅ: Så arbetar du med lecablock

Innan du börjar måste du vara säker på att din källarvägg är helt torr. Du får aldrig stänga in icke reparerade När den fuktskador inuti väggen.

LÄS OCKSÅ: Varm och slät vägg med starka skivor

Instruktion

Förbered väggen

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Innan du börjar med att isolera ska dina väggar för bere das och rensas helt från organiska material som kan suga åt sig fukt.

1

Mät upp väggarnas yta, och räkna bara bort dörrar och fönster om de utgör en stor del av väggen. Då har du nämligen redan räknat med det spill som nästan alltid tillkommer.

2

Rensa väggen från tapet, färg och lös puts. Använd en karbidslipkloss att slipa väggen, eller hyr ev. en diamantslip med dammsugare.

3

Se över väggen efter skevheter. Är de väldigt ojämna eller inte lodräta måste de putsas upp innan du börjar isolera din källarvägg.

De första plattorna

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Om den första raden blir helt jämn blir arbetet med de nästkommande plattorna lättare. Därför placeras linjerna, som vi riktar in plattorna efter, 6 mm högre än höjden på själva plattorna. De 6 mm kommer i de allra flesta fall räcka till både murpapp och till att korrigera skevheter i golvet.

Då rummet vi isolerar är i en källare ska det vara murpapp mellan golv och plattor, så att ev. fukt från golvet inte kan stiga upp i väggen.

Plattorna fästs med ett speciellt diffusionsöppet Multipor-fix, som köps tillsammans med plattorna.

1

Rita upp på väggen med ett vattenpass - 6 mm högre än plattornas höjd. Det ger lite luft i botten för både murpapp och uppklossning.

2

Lägg på fix på vägg och plattor. Det ska inte vara något fix på sidan av plattorna, då de ska sättas kloss an. Lägg murpapp mellan golv och plattor, så att ev. fukt från golvet inte kan stiga upp.

3

Klossa upp isoleringsplattorna. Med små klossar som normalt används till fönsterglas klossas den nedersta raden upp så att den hamnar helt rakt.

Uppsättning

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Multipor-plattorna sätts i förband, så att skarvarna inte hamnar rakt ovanför varandra. Det är viktigt att du hela tiden pressar fast plattorna i fixet, så att de sitter i samma nivå och utan mellanrum.

Plattorna kan skäras till med en hobbykniv. Du slipper alltså förstöra en fogsvans - en brytbladskniv och några blad är allt du behöver.

Det är en bra idé att rita upp på väggen hur högt de olika raderna ska hamna, så att du hela tiden kan hålla koll på att allt går enligt planerna.

1

Kapa en platta på mitten. Andra raden ska börja med en halv platta för att få förskjutna skarvar. Använd ett vattenpass att rispa efter, och skär helt igenom med en hobbykniv med långt blad.

2

Banka plattorna på plats efterhand som du sätter upp dem. Håll ett vattenpass mot dem, så att du vet att din vägg blir plan. Banka inte för hårt på plattorna, då det lätt kan bli märken i dem.

3

Fortsätt fylla upp väggen. Det är som att bygga med lego, och om du inte behöver skära så mycket går det ganska snabbt. Håll koll på linjerna som de riktas in efter.

4

Mät upp runt fönster och dörrar. Använd en vinkel att mäta upp med för att få en fin avslutning hela vägen runt.

5

Sätt upp plattorna runt fönster och dörrar. Fixet kan hålla plattorna uppe efter kort tid, men glider de nedåt får du ställa en regel under tills fixet har torkat.

Efterbehandling

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Efterbehandlingen består av en sandwichkonstruktion av fix, armeringsnät och mer fix, som tillsammans säkerställer en hård och robust yta som du sedan kan måla direkt på.

Se till att allt som hamnar på väggen är diffusionsöppet, så att väggen kan andas som den ska. Tapet och tapetklister ska du inte ha på väggen då de är organiska och kan bli en grogrund för svamp och mögel.

1

Applicera ett jämnt lager fix på väggen med tandspackeln. Har du en stor vägg bör du göra det i etapper, då du annars riskerar att fixet hinner torka innan du har lagt i armeringsnätet.

2

Sätt hörnskydd vid dörr och fönster och armeringsnät på resten av väggen genom att pressa fast det i fixet. Se till att det blir ett överlapp på 10 cm där hörnskydd och armeringsnät möts.

3

Släta ut fixet som pressats ut genom armeringsnätet med den släta sidan av tandspackeln, så att du får en både slät och jämn yta.

4

Dagen efter “spacklas” väggen med fix och slätas till med en filtbräda.

Material

  • 100 mm Multipor-plattor el.likn.
  • Diffusionsöppet bruk och fix
  • Armeringsnät
  • Hörnskydd
  • Uppklossningsbrickor
  • Murpapp

Specialverktyg

  • 10 mm tandspackel
  • Karbidslipkloss
  • Visp
  • Mjuk putsbräda (filt)

Tidsförbrukning

Ca. 4 dagar borde räcka om väggarna är rensade i förväg.

Pris

Ca. 18.000 för en källare på 50 m².

Svårighetsgrad

Plattorna är lätta att arbeta med, så det är en riktigt bra gör det själv-uppgift.

3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Isolera källaren

Tilläggsisolera den kalla källarväggen från insidan.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Multiporskivorna sätts upp

Multiporskivorna sätts upp i förband och limmas fast och vid varandra.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Efterbehandling

Det har lagts ett jämnt lager bruk på väggen och det har satts hörnskarvar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Putsa ut bruket

Dagen efter "spacklas" väggen med bruket och jämnas till med en glättbräda.

Öppna 3D-modell

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka