Intro
Instruktion
01
Förberedelser
4
Steg
Insidan av väggen ska först rensas fullständigt så att alla organiska material, som kan suga fukt och utgöra grogrund för mögel, försvinner. Den ska också skrapas ren så att det inte sitter tapetrester, lim, färg eller annat kvar som kan bromsa fuktvandringen i väggen när isoleringsblocken har satts upp.
Om väggarna är skeva och ojämna ska de rätas upp, och det är nu du ska be elektrikern komma och dra kablar, som du kan dölja bakom blocken.
Tänk på att block, armeringsväv, lättbruk och hörnskydd inte är lagervaror. Du bör därför planera arbetet i god tid.
Mät väggarna. Du kan dra bort måtten för fönster och dörrar om de utgör en markant del av väggen. Det blir en del spill och det vore dumt att inte ha tillräckligt många block till förfogande.
Ta bort all tapet och färg. Har väggen varit lite för fuktig kan du säkert skrapa bort det mesta av tapeten med en spackel. I annat fall måste du kanske hyra en tapetångmaskin.
Ta bort lös puts och slipa väggen. Du kan använda slipkloss eller slipplatta med diamantslippapper. Du kan ev. hyra en maskin med inbyggd dammsugare. Den är bra om du måste slipa mycket.
02
De första blocken
6
Steg
Innan du sätter upp den nedre raden av block ska du dra ett vågrätt streck på väggen, 3 mm högre än blockens höjd. Det går bra att använda ett vanligt vattenpass, men det är enklare med ett laservattenpass. Orsaken till att strecket ska placeras 3 mm högre upp är att du dels ska nivellera blocken med plastbrickor, dels lägga tjärpapp under dem. Tjärpappen behövs på alla underlag som ligger direkt på marken.
Blocken limmas på plats med ett standardbruk, Ytong lättbruk, som du beställer tillsammans med blocken.
Dra ett rakt streck på väggen 3 mm högre upp än blocken, alltså 393 mm över golvet. Använd vattenpass eller laserpass. Då blir det plats för nivelleringsbrickor under blocken.
Skapa plats för kablar och rör. Om det kommer upp kablar eller rör från golvet blir det nödvändigt att såga ut för dem. Det kan också göras med en vass hobbykniv eller kasserat stämjärn.
Blanda en portion lättbruk. Till arbetet behöver du en stark borrmaskin och en omrörare. Följ anvisningarna på förpackningen. Lättbruket ska bli som tjock vispad grädde.
Fördela lättbruket på väggen under strecket. Dra ut det med tandspackel till ett jämnt skikt. Du kan nöja dig med att lägga bruk endast på blocken, men då blir det svårt att justera ett block om det kommer lite snett.
Du ska också lägga lättbruk på blocken. Det är endast baksidan som ska strykas. Kanterna ska nämligen skjutas ihop utan bruk för att isoleringseffekten ska bli så bra som möjligt.
03
Uppsättning
5
Steg
Isoleringsblocken Multipor ska sättas upp med förskjutna skarvar. Det är också viktigt att de trycks fast ordentligt så att de sitter vågrätt och plant med varandra. Var noga med att skjuta ihop dem så att det inte bildas luftspalter mellan dem.
Som du kan se på bilden till vänster går det utmärkt att skära i blocken med hobbykniv. På så sätt slipper du fördärva en såg. Tänderna blir slöa och efteråt duger inte sågen till annat än lättbetong. En brytbladskniv och en bunt blad är allt du behöver.
Det är förnuftigt att markera varje rad på väggen för då blir det lättare att få blocken vågrätt.
Dela ett block. Rad nummer två börjar med ett halvt block för att skarvarna ska förskjutas. Markera på blocken och ritsa längs ett vattenpass. Skär igenom med hobbykniv med långt blad. Det dammar faktiskt inte när du skär.
Knacka fast blocken fortlöpande. I takt med att blocken sätts upp ska du kolla med vattenpass eller rätskiva att de sitter plant. Knacka in dem om det behövs genom att slå på rätskivan eller en bräda. Det blir lätt märken i blocken.
Fortsätt uppsättningen av blocken. Det går faktiskt både lätt och snabbt och eftersom det är enkelt att skära blocken så blir du snabbt klar. Markera varje rad på väggen som vi har gjort.
Mät upp noga runt dörrar och fönster. Blocken runt fönster och dörrar måste säkert skäras. Använd en snickarvinkel att kolla med så att blocken får vinkelräta kanter.
04
Kablar och rör
5
Steg
Om det ska dras elkablar så är det nu du ska ringa elektrikern. När han har markerat var kablar ska dras kan du själv sörja för spår och urtag.
Som tur är behöver du inte hyra en spårfräs - och därmed spruta ut fint damm från lättbetongen. Du kan i stället skära spåren med din hobbykniv. Sedan petar elektrikerna kablarna på plats innan du putsar igen spåren med snabb-betong av standardtyp.
Det smarta med att använda betong är att du genast märker var kablarna finns om du senare vill skruva fast en krok i väggen. Då är det ingen risk att elkablarna skadas.
När kablarnas placering har markerats ritsar du i strecken med hobbykniven. Styr kniven längs ett vattenpass på bägge sidorna av spåret. När du väl har ritsat ett par gånger klarar du resten på fri hand och utan ”linjal”.
Ritsa flera gånger. Skär också ett par snitt mitt i spåret så blir det lättare att bryta bort bitar av blocket. Du kan också skrapa och skära med ett kasserat stämjärn.
Kablarna hålls på plats med ett par skruvar innan de putsas över. De ska ligga minst 10 mm in i blocken.
Fyll upp spåren med snabbetong och släta till ytan med putsbräda tills du är helt säker på att betongen ligger plant med blocken.
05
Slutbehandling
5
Steg
När blocken sitter på väggen är det dags för slutbehandlingen. Den består av en sandwich av lättbruk, armeringsnät och lättbruk igen. Det ger en både hård och stryktålig yta som du kan måla.
Kom sedan ihåg att allt som du hänger på väggarna ska vara diffusionsöppet så att isoleringsblocken kan andas som de ska. Du får inte tapetsera väggarna eller limma upp glasfiber, för lim och klister är organiska material och utgör fin grogrund för mögel och svamp.
Dra ut att jämnt skikt lättbruk med tandspackeln. Om väggen är stor bör du göra det i omgångar för annars finns risk att bruket hinner torka innan du hinner pressa fast nätet.
Sätt upp hörnskydd runt dörrar och fönster. Det är mycket enkelt. Hörnet klipps till med sax och pressas ner i lättbruket så att hörnet får skarpa kanter.
Skär till armeringsnät i lagom längd och pressa ner det i det fuktiga lättbruket. Börja längs ena sidan. Vid skarvning ska nätet överlappa cirka 10 cm.
Släta till det bruk som har pressats ut genom nätet med den släta delen av tandspackeln så att ytan blir jämn och slät. Det krävs lite arbete men det är tämligen enkelt.
Material
Ytong Multipor invändig isolering:
• 50 block, 100 mm tjocka, 39 x 60 cm
• 4 säckar Ytong lättbruk
• 4 hörnband
• 15 m² armeringsnät
Dessutom:
• ½ säck snabbetong till spår
• Plastbrickor
Specialverktyg
• 10 mm tandspackel
• Diamantslipplatta
• Omrörare och borrmaskin
• Filtputsbräda
Läs mera på www.ytong.se
Tidsförbrukning
Om bakgrunden gjorts klar tar arbetet två dagar.
Pris
Lite drygt 5000 kr för 12 m2 vägg inklusive hörnskydd runt fönster och dörr.
Svårighetsgrad
Det är mycket lätt att arbeta med blocken så detta är ett riktigt gör det själv-projekt.