De bästa snickartipsen om gips

Gips är populärt och används till både väggar, tak och golv. Gips är speciellt smart eftersom det går snabbt att skära och är lätt att montera. Vi ger dig snickarns bästa tips, så att du kan sätta upp gips på rekordtid.

Om det inte gått lika lätt att bygga gipsväggar och gipstak som du förväntade dig, så beror det garanterat på att du inte känner till dessa tricks. Med hjälp av enkla men väldigt effektiva metoder kan du bli en äkta gipsare.

Gips är ett ofta använt material, eftersom det kan anpassas till i stort sett alla sneda, böjda och lutande ytor, och du behöver faktiskt inte mycket mer än en tumstock och en vass hobbykniv för att få jobbet gjort.

Läs vidare här och gör nästa gipsprojekt mycket bättre.

Fakta om glespanel

Om du ska göra gipstak så bör glespanelen sitta med 30 cm från kant till kant (c/c 30). Om du ska gipsa en vägg så kan du nöja dig med att sätta glespanelen med 45 cm mellanrum.

Du kan alltid sätta två lager gips – både på väggar och i tak. Det ger bra brandskydd, ljuddämpning och håller bra. Det finns dock andra skruvfasta material, t ex OSB-skiva, som du kan sätta som första lager. Med fibergips räcker ett lager.

När du sätter upp glespanelen, ska du ta höjd för att spackelkanten ska skäras av på första och sista skivan mot väggarna.

Om inte spackelkanterna skärs av på första lagret, är risken att den yttersta kanten på skivorna i det andra lagret bryts av när du skruvar.

Tar du inte bort spackelkanten i andra lagret så blir du ovän med målaren, för då är det svårt att göra en snygg avslutning mot väggen. Det är särskilt när du placerar den första brädan som du ska tänka dig för, så att du är säker på att det finns skruvfast underlag till båda lagerna gips.

A. Ångspärr

B. Glespanel

C. Hel gipsskiva

D. Kapad gipsskiva

E. Vägg

F. Sätt den första brädan. Det ska vara 90 cm från väggen till den första brädans kant. På så sätt slutar gipsskivan mitt på brädan – även om spackelkanten har skurits av. Mät därefter bakåt från brädan. I ett tak ska glespanelen sitta med 30 cm mellanrum.

G. Markera för glespanelen. Brädan ska sättas efter en snörslå eller en laser, så att det blir helt rakt. Därefter kan du mäta bakåt från styrbrädan. Glespanelen ska sitta så att det är 30 cm från kant till kant på brädorna (centrum/centrum).

H. Markera på brädan. Markera med en snörslå mitt på glespanelbrädan. Börja med att sätta en hel skiva längs kritstrecket och sätt därefter skivan som ska skäras till mot väggen.

I. Förstärk underlaget. Du kan förstärka underlaget i skarvarna med hålband eller brädbitar.

J. Markera på gipset. Markera med snörslån på första lagret gips, som andra lagret gips kan sättas efter.

Snickarns gipstricks

Markera

Det är en bra idé att först markera för glespanelen när du börjar med en ny gipsskiva.

Markeringen av skruvraderna görs genom att hålla tumstocken på rätt mått vid spackelkanten, samtidigt som blyertspennan dras tillsammans med tumstockens ände.

Om gipsskivan är 90 cm bred och du ska sätta ett tak, så ska du markera 30 respektive 60 cm från skivkanten.

Skär gipset

När det gäller vanlig gips, kommer du otroligt långt med en vanlig hobbykniv. Det finns många specialknivar, som är utomordentligt bra för att skära gips, men det är alltså inte en nödvändighet. Viktigast är nämligen att knivbladet alltid är vasst.

Kniven kan användas tillsammans med tumstocken på samma sätt som blyertspennan. Genom att dra kniven tillsammans med tumstockens ände kan du göra ett väldigt exakt snitt.

När snittet har brutit gipsskivans pappyta, kan kanten enkelt brytas av.

Skär av gipskanten genom att dra kniven genom baksidans papplager. På så sätt slipper du att pappet “fransas”.

Fasa kanten

Även om snittet på skivan är helt rakt, så är den avbrutna skivkanten lite ojämn. Därför är det nödvändigt att du jämnar till kanten innan montering. Vi gör det med en helt vanlig hobbykniv.

Skivan jämnas till/fasas av genom att dra kniven mot dig själv längs skivkanten. Det är viktigt att du skär underifrån för att få skarpast möjliga kant. Använd pappkanten som rättesnöre.

Om du skär den lite snett (i bakkant) så kan du vara säker på att skivan sluter helt tätt mot angränsande ytor när den ska monteras.

Gör en spackelkant

Spackelkanten är en fördjupning i skivan, som ser till att det finns plats till ett lager spackelmassa på 2-4 mm. De flesta skivor säljs med spackelkanter på skivans långsidor, och på dem får du själv göra plats för spackelmassan på kortsidorna.

På skivans kortsida ska du göra en liten avfasning, så att det finns plats för spackelmassan. Det görs på frihand och kräver lite övning för att det ska bli perfekt. Viktigast är att du fasar av från ovansidan. Fasen ska vara ca 3 x 3 mm.

Om du fasar av underifrån fransas pappen, och det blir väldigt besvärligt när skivorna ska spacklas.

Verktyg

Du kan göra i stort sett allt gips-arbete med hjälp av en tumstock och en vass hobbykniv. Med det sagt, så finns det en rad verktyg som kan vara till nytta om du står inför ett större gipsningsarbete.

1: Gipsvinkel. Med en stor vinkelhake kan du gipsa snabbare och mer exakt.

2: Gipssåg. Den lilla spetsiga sågen är perfekt för att göra små justeringar i gipsskivan med.

3: Hålsåg. Ett nödvändigt verktyg om du ska borra ut för eluttag, spotlights eller något annat.

4: Gipshyvel. Ett lysande verktyg att jämna till avbrutna kanter med.

5: Skruver. Det finns en gipsskruv för alla ändamål; skruv till våtrumsgips, till underlag av trä, till underlag av stål osv. Det första du ska se till är att skruvarna har rätt längd. Är skruven för kort sitter skivorna inte fast ordentligt, och är de för långa är risken att du genomborrar den ångspärr som du så omsorgsfullt precis har satt upp.

Exempel: Är glespanelen 21 mm och gipsskivan 12,5 mm tjock, så ska skruven till första lagret vara 30 mm och skruven till andra lagret 45 mm.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsskivor