Så här arbetar du med fibergipsskivor

Fibergips är ett populärt material med många användningsområden. Se när det är läge att använda fibergips, och hur du arbetar med det.

Fibergips: Skivor av fibergips är starkare än normala gipsskivor och därmed mer stabila - och inte minst skruvfasta.

Skivor av fibergips är starkare än normala gipsskivor och därmed mer stabila - och inte minst skruvfasta.

Vad är fibergips?

Fibergips består helt enkelt av gips och pappersfibrer. Det handlar vanligtvis om cirka 80 procent gips och 20 procent fiber. Fibergips liknar vanliga gipsskivor och finns i olika storlekar. De finns bland annat i storleken 12,5 x 90 x 250 cm, som passar för en uppsjö ändamål i hemmet.

Du kan använda fibergips i vardagsrummet, i sovrummet, i barnkammaren, i hallen och på många andra ställen.

Fibergipsskivor vs. vanliga gipsskivor

Fördelen med en vanlig gipsskiva är att den är stark och lätt att arbeta med. Efter en kort stund kan de allra flesta arbeta med gips. Gips kapas med en hobbykniv, varefter den överblivna delen knäcks av med handkraft. Vanliga gipsskivor kan sättas i två lager för att ge maximal styrka. En gipsskiva på 90 x 250 cm kostar från 70 kronor.

Fördelen med en fibergipsskiva är att det räcker med ett lager, där man med vanliga gipsskivor kan tänka sig två lager. Fibergips är alltså starkare än vanlig gips, och så har det den fördelen att det är mer ljudisolerande. Nackdelen med fibergipsskivor är att om du köper dem utan spackelkant, ska du limma ihop dem. Det är inte svårt men lite mer omständligt än att bara skruva upp dem. Fibergipsskivor från t ex Fermacell kostar från ca 200 kr för en standardskiva på 90 x 250 cm.

Kan man använda fibergips i våtrum?

Både ja och nej. Det är självklart att använda fibergips till väggarna i ditt badrum. Men glöm inte att använda ett vådrumsmembran och exempelvis kakel utanpå fibergipsen. I våtzon 1 (i och omkring duschen) rekommenderar vi dock att du använder speciellt våtrumsgips.

Vilka skruvar använder man till fibergips?

Sätter du fibergips på träreglar, kan du antingen använda gipsskruvar eller klammer. Använder du klammer i ett våtrum bör de alltid vara rostfria. De är lite dyrare, men i gengäld rostar de inte.

Sätter du fibergips på stålreglar, kan du bara använda gipsskruv. Skruvarna ska skruvas in så långt att de sitter ett par millimeter djupare än ytan på fibergipsen. De ska dock inte skruvas i så långt att de bryter gipsets yta.

Fibergips: På en trästomme kan du montera fibergipsskivor med både gipsskruv och klammer.

På en trästomme kan du montera fibergipsskivor med både gipsskruv och klammer.

Hur kapas fibergips?

Fibergips kapas bäst med en sänksåg med styrskena. Det dammar en hel del, så det är en bra idé att köpa eller hyra en grovdammsugare för ändamålet. Du kan använda en hårdmetallklinga till fibergipsskivorna. När du har monterat klingan, ställer du in djupet, så att klingan bara precis skär igenom fibergipsen.

Det är en bra idé att lägga en skiva under den skiva du ska kapa. Det ger ett stabilt underlag och så tar den också en del av det damm som annars hade hamnat på golvet.

Fibergips: Fibergips kapas bäst med en sänksåg med styrskena.

Fibergips kapas bäst med en sänksåg med styrskena.

Hur fogar man fibergips?

Fibergipsskivor finns både med och utan spackelkant. Väljer du utan spackelkant, ska de limmas ihop med ett speciallim för ändamålet. De ska limmas längs alla skarvar, varefter det överflödiga limmet skrapas bort. Skruvhål ska spacklas, därefter kan resten av väggen bredspacklas.

Väljer du däremot fibergipsskivor med spackelkant, ska du spackla skarvarna på samma sätt som med vanliga gipsskivor, innan du kan bredspackla hela väggen.

LÄS OCKSÅ: Så här helspacklar du

Fibergips: Fibergipsskivor finns med och utan spackelkant.

Fibergipsskivor finns med (vänster) och utan (höger) spackelkant.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsskivor