Gör gipsarbetet MYCKET enklare

Gipsarbete kan vara besvärligt, men med dessa 7 smarta verktyg garanterar vi dig att det blir en hel del lättare – och resultatet blir ännu bättre.

Gör gipsarbetet MYCKET enklare

Smart grej til gips – toppresultat med rätt verktyg

Skivlyft
Hur skruvar du upp gipsskivor i taket, om du inte har en kompis som håller upp skivorna åt dig? Du hyr (eller köper) en skivlyft! Då har du båda händer fria till att justera skivan, och skruva fast den. De flesta skivlyftar är fällbara, så de även kan användas till att montera gipsskivor på sneda väggar

Pris: ca 1500 kr. Kan hyras för 150 kronor per dag.

Självhäftande hörnskydd
Hörnen på dina gipsväggar måste skyddas, eftersom de är känsliga och lätt går sönder. Förr var det faktiskt ganska omständigt att sätta skyddande skenor på hörnen. Det är det inte idag, när du kan köpa praktiska, självhäftande hörn. Du behöver bara fukta gipsskivorna med en sprayflaska med vatten och sedan sätta på hörnskydden. Limmet på skenorna börjar härda när det kommer i kontakt med vattnet. Så lätt är det att få starka hörn!

Pris: 55 kronor för 2,5 meter.

Talmeter
Gipsskivan mäts ut, markeras och skärs till. Tre arbetsmoment. Använder du en s.k. talmeter, ett smart måttband, klarar du det med en gång. Måttbandet kan låsas fast i önskad bredd, och på måttbandet sitter en påmonterad kniv, som ”repar” skivan, när du drar måttbandet över den. Sedan knäcker du den lätt.

Pris: ca 225 kronor för ett 3 meter långt band.

Gipshyvel
När du har skurit till en gipsskiva står du ofta med en skiva med ojämna kanter, även om du har varit noga med kniven. De ojämna kanterna ska rättas till och det görs enklast med en gipshyvel. Den lilla hyveln ligger bra i handen, är lätt att använda och kostar knappt någonting.

Pris: från 70 kronor.

Gipsfot
Det är inte bara när du bygger gipstak som det kan vara svårt att nå. Samma problem stöter du på när du ska bygga en gipsvägg. Här kan du behöva hjälp med att hålla gipsskivorna, så att dina händer är fria till att skruva. Om du investerar några hundra kronor i en gipsfot slipper du dessa problem, och kan lätt lyfta och hålla skivan med foten.

Pris: 330 kronor

Gipsbits
Ett ovärderligt litet hjälpmedel till alla som arbetar med gips. När du monterar en gipsskiva är det avgörande att skruven inte bryter igenom det yttre papplagret. Gör den det kommer gipsskivan inte hålla. Med ett gipsbits undviker du att skruva skruven för långt in, eftersom bitsen själv släpper skruven när det är dags. Detta är ett bits som bör finnas i varje gör-det-självares verktygslåda!

Pris: 75 kronor.

Gipsskruvdragare
Om du vet att du ska sätta upp väldigt många gipsskivor, är det en god idé att investera i en gipsskruvdragare, även känd som en skruvautomat. Du skruvar snabbt i skruvar med maskinen, eftersom banden ser till att det hela tiden finns en skruv redo i maskinen. Du kan därför utan problem använda en gipsskruvdragare med en hand – det sparar massor av tid.

Pris: ca 2 500 kr utan batteri.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsskivor