Gipsskivor: Hvad används gipsskivor till?

En gipsskiva är inte bara en gipsskiva. Det finns en uppsjö av olika varianter som kan användas till väggar, golv och tak.

Snabbguide till gipsskivor

Idén med att låta två lager kraftig papp omsluta en kärna av hårt sammanpressat gips dök upp i USA år 1894. Först på 1940-talet blev dessa gipsskivor vanliga på byggena. Då skivorna är både ljudisolerande och brandhämmande är de idealiska till skiljeväggar, innertak och golv.

När det snabbt ska resas en skiljevägg är gipsskivor geniala. De är lätta att såga till, lätta att montera och finns i många modeller. Här ger vi dig en överblick över de olika varianterna av gipsskivor och deras användningsområden. Vi går igenom nödvändiga tillbehör och visar dig hur du arbetar med gipsskivorna och sågar till dem.

Klicka på länken och gå direkt till avsnittet längre ner i artikeln.

Hur skruvas gipsskivor fast?

När gipsskivor skruvas fast måste man vara försiktig så att skruvhuvudena inte går igenom papplagret. Dras skruvarna i för djupt sitter inte skivorna fast ordentligt.

Därför ska du använda speciella gipsskruvar, där undersidan av huvudet är välvt, så att det inte förstör papplagret.

Ska det monteras två lager gips, används en kort skruv till det innersta lagret, och en längre till det yttersta. Den långa skruven ska vara så pass lång att den går genom båda gipslagren och in i skelettet bakom.

Skruvarna ska inte sticka utanför papplagret, då kan de inte spacklas över. De bör heller inte skruvas i för djupt. Därför kan du med fördel använda en speciell skruvbit med djupstopp. Den släpper greppet om skruven när den är i exakt rätt djup.

Redaktionen rekommenderar: Så får du ett nytt gipstak – på nolltid!

Viktigt om gipsskivor i våtrum!

Vanliga gipsskivor ska inte användas i våtrum. Pappen är organisk och kan suga upp fukt om tätskiktet bryts. Om detta sker finns det risk för att det bildas hälsovådligt mögel.

Så arbetar du med gipsskivor

Det finns många goda saker att säga om gipsskivor, men en av de bästa är att de är så lätta att skära i. Glöm allt vad sågning heter – om du inte ska göra böjda snitt eller hål vill säga – för det kan bli rejält bökigt. Det är mycket smidigare att använda en helt vanlig hobbykniv med ett kraftigt blad. Är du oerfaren kan du med fördel öva dig på ett par gipsstumpar innan du ger dig på en hel skiva.

Gipsskivor: Skär i gipsskivor

Lätt: Gipsskivor är på många sätt lättare att arbeta med än andra byggmaterial. Det mesta av tillpassningen löser du med handverktyg.

TIPS: FULL LÄNGD

Både till nya väggar och beklädning utanpå en existerande vägg ska du försöka skaffa dig skivor som når från golv till tak. Då slipper du både en massa onödigt extra skärarbete och att skarva ihop kortsidorna där skivorna saknar fasad kant.

Du får ett mycket bättre slutresultat då det är svårt att dölja kortsidornas skarvar helt. Kan du inte undgå att skarva kortsidorna så kan du med fördel använda takskivor, vars kanter är fasade. De ger ett fint resultat.

FIBERGIPS: SÅ SKÄR DU SKIVORNA

Fibergipsskivor är perfekta om du ska hänga upp något tungt på väggen. Och det räcker med ett lager gips. Dock krävs det lite mer kraft när skivorna ska skäras.

Så skär du skivorna: Först sågas skivan nästan helt igenom med en cirkelsåg.

Först sågas skivan nästan helt igenom med en cirkelsåg. Låt den sista halva centimetern vara, den knäcker du av i slutet. Arbetet dammar rejält, så se till att ansluta en dammsugare till sågen – eller gör det utomhus.

VERKTYG FÖR ATT SKÄRA GIPS

1. HOBBYKNIV En skarp hobbykniv i robust kvalitet och med ett styvt blad är oumbärlig. Byt blad ofta dågips sliter på eggen, och en slö kniv karvar i stället för att skära.

2. GIPSVINKEL/VINKELHAKE Den speciella gipsvinkeln gör arbetet lättare, snabbare och mer exakt när du märker upp och skär gipsskivor. Du kan även använda en vanlig vinkelhake, men specialvinkeln (vanligtvis 125 cm lång) är både tumstock, vinkelhake och anslagsvinkel på en och samma gång, och därför går det snabbt. Lämplig för alla typer av byggskivor.

3. STICKSÅG/FOGSVANS/HÅLSÅG Jämna snitt från kant till kant i gipsskivor fixar du enkelt genom att skära genom papplagret med hobbykniven och knäcka gipskärnan, men till krökta och vågiga snitt kan du ta en sticksåg med ett vanligt träblad. Små justeringar gör du enkelt med en fogsvans eller multisåg, medan en hålsåg är bra för t.ex. eluttag.

LÄS OCKSÅ: Test av fogsvans

4. GIPSHYVEL Gipshyveln är ett bra komplement till hobbykniven. Den är lätt att styra, och effektiv när du ska finjustera och jämna till knäckta kanter.