Bli expert på gipsskivor på 5 minuter

Gipsskivor finns i ett otal varianter och kan användas till många olika syften. Här visar vi dig vilka olika typer av gipsskivor som finns och hur du arbetar med dem.

Gipsskivor: Hvad används gipsskivor till?

En gipsskiva är inte bara en gipsskiva. Det finns en uppsjö av olika varianter som kan användas till väggar, golv och tak.

Snabbguide till gipsskivor

Idén med att låta två lager kraftig papp omsluta en kärna av hårt sammanpressat gips dök upp i USA år 1894. Först på 1940-talet blev dessa gipsskivor vanliga på byggena. Då skivorna är både ljudisolerande och brandhämmande är de idealiska till skiljeväggar, innertak och golv.

När det snabbt ska resas en skiljevägg är gipsskivor geniala. De är lätta att såga till, lätta att montera och finns i många modeller. Här ger vi dig en överblick över de olika varianterna av gipsskivor och deras användningsområden. Vi går igenom nödvändiga tillbehör och visar dig hur du arbetar med gipsskivorna och sågar till dem.

Klicka på länken och gå direkt till avsnittet längre ner i artikeln.

Vad används gipsskivor till?

GIPSSKIVOR TILL VÄGGAR
Gipsväggen byggs av ett skelett, som skivorna skruvas upp på. Mellan skivorna läggs ett lager isolering. Skelettet byggs antingen av träreglar eller metallskenor.

GIPSSKIVOR TILL INNERTAK
Skivorna kan skruvas upp direkt i ett befintligt trätak. Eller så kan de skruvas på trä- eller metallreglar. Det ger dig möjlighet att sänka innertaket.

GIPSSKIVOR TILL GOLV
Ska det läggas klinkers, installeras golvvärme eller ljudisoleras ned mot våningen under, läggs ett lager golvgips (fibergips) under den slutgiltiga beläggningen.

Hur skruvas gipsskivor fast?

När gipsskivor skruvas fast måste man vara försiktig så att skruvhuvudena inte går igenom papplagret. Dras skruvarna i för djupt sitter inte skivorna fast ordentligt.

Därför ska du använda speciella gipsskruvar, där undersidan av huvudet är välvt, så att det inte förstör papplagret.

LÄS OCKSÅ: Vitt och slätt innertak i tre enkla steg

Ska det monteras två lager gips, används en kort skruv till det innersta lagret, och en längre till det yttersta. Den långa skruven ska vara så pass lång att den går genom båda gipslagren och in i skelettet bakom.

Skruvarna ska inte sticka utanför papplagret, då kan de inte spacklas över. De bör heller inte skruvas i för djupt. Därför kan du med fördel använda en speciell skruvbit med djupstopp. Den släpper greppet om skruven när den är i exakt rätt djup.

Redaktionen rekommenderar: Så får du ett nytt gipstak – på nolltid!

Varianter av gipsskivor

STANDARD GIPSSKIVOR
Två lager kraftig kartong fastlimmad på varje sida av ett lager hårt pressat gips. Flera tjocklekar; den vanligaste på ca. 13 mm väger ca. 13 kg/m². Finns även i en lättviktsvariant på ca. 7 kg/m².

GIPSSKIVOR MED SPACKELKANTER
Skarvarna ska spacklas över, och det görs lättast om man väljer skivor med avfasade kanter (spackelkanter). Kanterna ger plats för en armeringsremsa och ett lager spackelmassa.

LJUDDÄMPANDE GIPSSKIVOR
De flesta har sett de ihåliga takskivorna, som effektivt tar bort eko och dämpar ljudnivån i en lokal. Skivorna finns i många varianter; vissa av dem har så små hål att de knappt är synliga för ögat.

FIBERGIPS
Består inte av gips med två lager papp utanpå, de består istället av 80 % gips utblandat med 20 % pappersfibrer. Det ger en mycket stark gipsskiva som är lika stark som två vanliga skivor.

FORMBART GIPS
Vissa gipsskivor är speciellt lämpade till att bygga runda former med. De kan böjas en hel del när de är fuktiga. Detta kräver dock en del övning för att uppnå ett perfekt resultat.

GIPSSKIVOR TILL VÅTRUM
Gipsskivor till våtrum är uppbyggda som vanliga gipsskivor. Med skillnaden att de är glasfiberarmerade, och pappen impregnerad med silikon så att de kan stå emot fukt och bära vikten av ev. kakelplattor.

Tillbehör till gipsskivor

SKIVLYFT
Ska det monteras stora gipsskivor i taket är en skivlyft nästan oumbärlig. När skivan ligger på hissen körs den upp under taket, och man har bägge händerna fria till skruv och skruvdragare. Kan hyras.

HÖRNFÖRSTÄRKNING
Gipsskivor har många goda egenskaper, men de är inte särskilt hållbara; speciellt hörnena är ömtåliga. Därför monterar man en hörnförstärkning av plast eller metall, som täcks av spackelmassa.

HÖRNHAMMARE
Hörnförstärkning av plast limmas fast, medan metallskenorna kan skruvas fast. Det bästa är dock att använda

en hörnhammare, som med ett slag fäster skenan över gipshörnet. Kan hyras.

Så arbetar du med gipsskivor

Gipsskivor: Skär i gipsskivor

Lätt: Gipsskivor är på många sätt lättare att arbeta med än andra byggmaterial. Det mesta av tillpassningen löser du med handverktyg.

Det finns många goda saker att säga om gipsskivor, men en av de bästa är att de är så lätta att skära i.

Glöm allt vad sågning heter – om du inte ska göra böjda snitt eller hål vill säga – för det kan bli rejält bökigt. Det är mycket smidigare att använda en helt vanlig hobbykniv med ett kraftigt blad.

Är du oerfaren kan du med fördel öva dig på ett par gipsstumpar innan du ger dig på en hel skiva.

Så skär du till gipsskivorna

Så skär du till gipsskivorna: En sågskena är en riktigt bra linjal till långa snitt, och gummibaksidan gör att den inte glider undan. 1

En sågskena är en riktigt bra linjal till långa snitt, och gummibaksidan gör att den inte glider undan. En gipsvinkel är ett strålande alternativ, eller så kan du använda en helt vanlig vinkelhake.

Så skär du till gipsskivorna: Lägg upp en hög med gipsskivor på två bockar så har du ett arbetsbord. 2

Lägg upp en hög med gipsskivor på två bockar så har du ett arbetsbord. Börja med att skära genom papplagret på den ena sidan. Du behöver inte skära djupt in i gipskärnan.

Så skär du till gipsskivorna: Knäck skivan över kanten på ditt ”arbetsbord”. 3

Knäck skivan över kanten på ditt ”arbetsbord”. Gipsskivan kommer att knäckas där du lagt snittet.

Så skär du till gipsskivorna: Skär därefter genom den andra pappsidan med hobbykniven. 4

Skär därefter genom den andra pappsidan med hobbykniven. Du kan skära den från samma sida, så slipper du vända på skivan.

Så skär du till gipsskivorna: Till sist jämnas kanten till med kniven eller med en gipshyvel, så att brottytan blir helt jämn. 5

Till sist jämnas kanten till med kniven eller med en gipshyvel, så att brottytan blir helt jämn.

Fibergips: Så skär du skivorna

Så skär du skivorna: Först sågas skivan nästan helt igenom med en cirkelsåg.

Först sågas skivan nästan helt igenom med en cirkelsåg. Låt den sista halva centimetern
vara, den knäcker du av i slutet. Arbetet dammar rejält, så se till att ansluta en dammsugare till sågen – eller gör det utomhus.

Fibergipsskivor är perfekta om du ska hänga upp något tungt på väggen.

Och det räcker med ett lager gips.

Dock krävs det lite mer kraft när skivorna ska skäras.

Verktyg för att skära gips

HOBBYKNIV En skarp hobbykniv i robust kvalitet och med ett styvt blad är oumbärlig. Byt blad ofta dågips sliter på eggen, och en slö kniv karvar i stället för att skära.

GIPSVINKEL/VINKELHAKE Den speciella gipsvinkeln gör arbetet lättare, snabbare och mer exakt när du märker upp och skär gipsskivor. Du kan även använda en vanlig vinkelhake, men specialvinkeln (vanligtvis 125 cm lång) är både tumstock, vinkelhake och anslagsvinkel på en och samma gång, och därför går det snabbt. Lämplig för alla typer av byggskivor.

STICKSÅG/FOGSVANS/HÅLSÅG Jämna snitt från kant till kant i gipsskivor fixar du enkelt genom att skära genom papplagret med hobbykniven och knäcka gipskärnan, men till krökta och vågiga snitt kan du ta en sticksåg med ett vanligt träblad. Små justeringar gör du enkelt med en fogsvans eller multisåg, medan en hålsåg är bra för t.ex. eluttag.

LÄS OCKSÅ: Test av fogsvans

GIPSHYVEL Gipshyveln är ett bra komplement till hobbykniven. Den är lätt att styra, och effektiv när du ska finjustera och jämna till knäckta kanter.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsskivor