Limma upp gipsskivorna

Det tar tid och är en smula besvärligt att spackla eller putsa en skrovlig vägg så att den blir slät och jämn. Det är betydligt lättare att limma fast gipsskivor på väggen. Och det är ganska billigt: cirka 75 kr per kvadratmeter färdig vägg.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
75 kr/m

Intro

För inte särskilt många år sedan blev det populärt att behandla väggarna i vardagsrum och allrum och framför allt gillestugor med strukturfärg och strukturputs. Färgen och det tunna putsbruket las på med grovmönstrad målarrulle, och resultatet blev skrovliga väggar à la spansk bodega. Men vad gör man när man tröttnat på de skrovliga och dammsamlande väggarna?

Kan man ge sig på färgen med bandslip, skrapa och andra grova verktyg? Tja, visst kan man slipa eller skrapa väggen lite jämnare och sedan fullspackla den.

Gipsskivor är lösningen

Men ibland är strukturen så hård, att det tar en evighet och dessutom dammar det så mycket att man måste packa in sig från topp till tå med skyddskläder. En betydligt enklare metod är att klä väggarna med gipsskivor. Det är dessutom en rätt billig lösning, som bör kunna utföras för cirka 75 kr per kvadratmeter.

LÄS OCKSÅ: Gipsskivor: Välj rätt gipsskiva

Här använder vi 13 mm gipsskivor med försänkta spackelkanter. Skivorna finns i 90 cm och 120 cm bredd. Vi valde de smalare som är lättare att hantera när man arbetar ensam. Nackdelen är att det blir flera skarvar som ska spacklas.

Krav på väggen

Skivorna kan limmas på alla väggar som är rena, torra och fasta. Om ytan inte är fast får gipsbruket, som vi limmar med, inget fäste. Skulle någon del av en vägg vara slät kan den strykas med kakelfix så att gipsbruket får bra fäste.

Instruktion

01
Förberedelser 4 Steg

Det första du bör göra är att kontakta en elektriker för undersökning om hur strömbrytare och väggutag ska flyttas, och om de ska monteras utanpå de nya gipsskivorna eller försänkas. Även om du har kännedom om elsystemet bör du överlåta arbetet till elektrikern.

En ev. tapet ska tas bort liksom lös puts. Svag puts och sugande ytor bör behandas med primer.

Om någon del av väggarna är slät, t.ex. målat trä, kan gipsbruket inte fästa ordentligt. Gör ett prov med en liten bit gipsskiva, som ska sitta över natten med en klick gipsbruk. Om den inte sitter hårt fast stryks först väggen med primer och kakelfix som får härda.

1

Ta bort fönsterbänkarna - om det ändå är dags att byta ut dem. Med kofoten bryter du också loss socklarna, men gör det försiktigt så att de kan återanvändas när gipsskivorna har satts på plats. Ta bort elkontakter.

2

Bryt försiktigt bort foderlisterna med kofot och brytjärn. Det finns ingen anledning att kassera dem för de kan återanvändas.

3

Om tapeten sitter lös någonstans så ska den tas bort, för en lös tapet duger inte som underlag för gipsskivorna. Stick in en spackel bakom tapeten och skrapa bort den. Sitter den hårt fast, kan den få bli kvar på väggen.

4

Ta en tegelsten eller betongsten och slipa bort de största knopparna på väggen. Då blir det lättare att få in gipsskivan mot väggen och det kommer inte heller att gå åt så mycket gipsbruk.

02
Skivorna monteras 6 Steg

Det är hur lätt som helst att limma fast gipsskivorna på väggen. Du lägger bara några klickar gipsbruk på baksidan av skivan och trycker den hårt mot väggen - och sedan sitter den. Innan gipsbruket stelnar kan skivan monteras så att den kommer i nivå med övriga skivor och så att den står lodrätt.

Hur stora klickar du ska lägga på beror på underlaget. Om väggen är någotsånär jämn lägger du på flera små klickar - se bild 2. Om väggen är mycket ojämn lägger du på större klickar och konsistensen ska vara tjockare (som gröt ungefär).

Skivorna kan fästas med avstånd på upp till 2,5 cm från väggen.

1

Skär gipsskivorna så att det är lite luft mellan dem och golvet respektive taket. Skivan bör vara 10-15 mm mindre än takhöjden. Skär genom kartongen på ena sidan, bryt skivan bakåt och skär igenom kartongen från baksidan.

2

Lägg ut ett antal klickar gipsbruk på baksidan av skivan med ett avstånd på 20-30 cm. Bruket ska användas inom en timme från när det blandades. VIKTIGT! När du blandar bruk ska hinken alltid vara ren och väl sköljd.

3

Tryck in skivan ordentligt mot väggen. Gipsbruket ska vara så fast att klickarna inte glider ner längs skivan när du ställer den på högkant.

4

Du kan ställa gipsskivan på plastkilar eller små klossar som håller avståndet till golvet. Tryck fast skivan på väggen eller slå lätt med gummiklubba på en kloss som du håller mot skivan. Du ska inte slå direkt på gipsskivan.

5

Kontrollera fortlöpande med ett långt vattenpass att skivan hamnar lodrätt. Vänd passet vågrätt så ser du om skivan kommer i nivå med de andra skivorna. Undvik breda fogar.

6

Mellan fönsterkarmen och gipsskivorna på innerväggen kan du limma fast en remsa av en skiva som en sorts fönstersmyg. Låt bruket härda över natten. Nästa dag fäster du en hörnprofil över skarven mellan smygen och väggen.

03
Foder och socklar 2 Steg

För att renoveringen inte ska skena iväg ekonomiskt är det klokt att återanvända både socklar och foderlister - ja, kanske även smyglister, om sådana finns. Därför är det viktigt att du tar bort dem så försiktigt som möjligt. Men de nya gipsskivorna har ökat väggens tjocklek, och det innebär att foderlisterna inte kan fästas på både karm och gipsskiva på en gång. Därför börjar vi med att fästa en övergångslist på karmen. Senare kan vi fästa foderlisten i både gipsskiva och övergångslist. Liknande lösningar kan användas även runt fönster.

1

Börja med att mäta avståndet från gipsskivan till karmträet. Fäst sedan en list med lim och skruvar på karmen så att den utjämnar avståndet. Dra in listen 2 mm så skapar du en naturlig profil på karmen. Fäst listen med skruvar eller spikar.

2

De gamla foderlisterna monteras. Lägg märke till att de lodräta listerna inte får dras för långt åt sidorna, för då kan du inte få den vågräta listen att passa mellan de lodräta. Det kan därför vara klokt att börja med den övre vågräta listen.

04
Efter monteringen 3 Steg

1

Skarven mellan gipsskivorna bör vara cirka 2 mm bred. Då finns det plats för att skapa en armerad fog. Fäst en självhäftande glasfiberremsa över fogen. Det går även bra med papperstejp.

2

Fördela spackelmassa över fogremsorna. Lägg inte på för mycket i sänder och dra av överflödig fogmassa. Räkna med att finspackla minst två gånger. Slipa lätt till sist, men då måste fogmassan ha härdat och vara torr.

3

När du har både spacklat och slipat färdigt grundar du med grundfärg eller primer. Vi beslöt att sätta upp fin glasfiberväv och det kräver en väl grundad vägg som inte suger ut fukten ur klistret. Efteråt ska väven målas vit.

Material

13 mm gipsskivor:
• 90 cm breda gipsskivor

Dessutom:
• Gipsbruk
• Hörnskyddsprofiler
• Armeringstejp eller spackeltejp
• Spackelmassa till gipsskivefogarna
• Primer och färg, ev. tapet eller väv
• Utjämningslister (vid dörrar)

Specialverktyg
• Monteringsverktyg för hörnprofiler

Tidsförbrukning

Cirka 2 dagar plus torktid om rummet är 12-15 m2. rummet är 12-15 m.

Pris

Om inget oförutsett inträff ar blir det cirka 75 kr/m2.

Svårighetsgrad

Du ska vara noggrann när skivorna monteras så att de hamnar i nivå med varandra.

Ritning

Det nya fodret

Så här kommer det antagligen att se ut även hemma hos dig, om du sätter gipsskivorna på väggarna med gipsbruk. Mät avståndet mellan den nya gipsskivan och den gamla dörrkarmen. Välj en hyvlad furulist med mått som passar eller hyvla till en list. Här har vi lagt på cirka 15 mm tjocka klickar gipsbruk och därför passar en 15 x 27 mm list perfekt som underlag att fästa foderlisten på.

Det nya fodret

Video

VERKTYG: Så här använder du spikpistolen

I den här videon lär du dig om spikpistolens funktioner och inställningsmöjligheter. Pistolen är till stor hjälp vid en lång rak olika arbetsuppgifter där du helst vill spika snabbt och med ena handen fri för att hålla i materialet, t ex vid montering av golvlister, dörrfoder, taklister, klädselbrädor och takfotsbrädor.

TEKNIK: Kapa gipsskivor

Med en vass hobbykniv går det lätt och snabbt

TEKNIK: Skarva gipsskivor

Självhäftande glasfibernät gör skarven stark

TEKNIK: Utjämningslist vid karm

Med tunna lister får du karmen i höjd med väggen

TEKNIK: Montering av dörrfoder

Med dyckert blir hörnfogen helt tät

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsskivor