3 säkra sätt att montera handtag

Med en mall ser du till att handtag på luckor och fronter kommer att sitta på exakt samma avstånd, oavsett om de monteras lodrätt eller vågrätt. Se tre exakta mallar här.

PRECISION: Själva monteringen av handtaget är inte svårt. Jobbet ligger i mätarbetet, och det måste vara exakt.

PAPPMALL TILL LIGGANDE HANDTAG

1. Metoden med pappmallen kan användas om alla handtag ska placeras liggande och sitta mitt på alla fronter. Först markeras fronternas mitt.

2. En enkel pappmall med mittmarkering och markeringar för handtagets två skruvhål placeras så den är i jämnhöjd med frontens kant. Hålen markeras med en syl.

3. När hålen till handtaget borras i luckan/lådfronten, kan man med fördel hålla en brädbit mot bakstycket. På så sätt undviker man att träet flisas.

Borrmall till Ikeas köksdelar

Handlar det om montering av köksdelar från IKEA lönar det sig inte att tillverka en egen borrmall för handtagen till luckor och skåpsfronter. För bara 15 kronor kan man köpa en borrmall som kan användas till alla handtag från IKEA. När mallen placerats där den ska vara, kan borrhålen enkelt göras.

Redaktionen rekommenderar: Nya köksfronter: 9 enkla lösningar

LÄS OCKSÅ: Få överblick över skåpsgångjärn

Flexibel mall till både liggande och stående handtag

Handtagen på lådor och luckor ska sitta helt lika – exakt mitt på och lika högt, så de är i jämnhöjd både lodrätt och vågrätt. Bästa sättet att säkerställa det är att borra alla hål genom en borrmall.

Har man skåpsdelar i olika bredder kan man så klart göra en mall till varje lådbredd och en till luckorna. Men man kan faktiskt tillverka en mall som man kan anpassa under vägen, och därför använda till alla delar.

Hur man tillverkar denna flexibla mall visar vi nederst på sidan. Här visar vi hur man arbetar med mallen på ett kök som har skåpsdelar med olika bredder och lådfronter både med och utan frästa profiler.

1. Börja med hålen till den bredaste lådfronten. Här är den 60 cm, så mittmarkeringen är därför 30 cm in. Detta säkerställer att hålen till handtaget placeras lika långt åt båda sidor.

2. Handtaget skruvas fast från insidan av lådan med de medföljande skruvarna. Skulle skruvarna vara för långa kan de kortas av.

3. Vid lådor med profiler och ramar ska handtaget placeras så det harmonierar bra. Man använder samma mall som innan, men borrar nya hål – närmre den övre kanten.

4. Nu har turen kommit till de ännu smalare lådorna, än de som hittills borrats (här 40 cm). Mallens ändstycke skruvas därför av och mallen kortas av, så mittmarkeringen centreras igen.

5. Samma mall används igen tilll luckorna. Ändstycket skruvas av igen och mallen kortas av, så de översta hålen sitter lika långt från ovankant och sidorna.

Så här ser mallen ut:

Nya handtag på luckor och lådor

Få förklaringen av siffrorna nedan.

1. Det finns plats för flera höjdmarkeringar, ex. om man har låga lådor utan profiler och höga lådor med profiler.

2. Markering som visar mitten av lådan. Här är det 30 cm in, vilket passar till en 60 cm bred låda.

3. Mallen anpassas efter lådor med olika bredd. Man börjar med den bredaste och tar bort ändstycket, och kortar ner mallen så den passar de mindre fronterna.

4. Mallen tillverkas av en skivbit och två lister, som ska sticka ut på båda sidor om skivan. Då fungerar den både på höger- och vänsterhängda luckor.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksluckor och fronter