Gångjärn till köksluckor

De flesta köpta köksluckor är förberedda för gångjärn, men om du vill ha en icke-standardlucka eller ska montera på nya gångjärn på en gammal lucka kan du själv borra ur för beslagen.

Video

Du behöver en kvistborr, en träborr, ett skjutmått och en uppsättning gångjärn. Mät först upp gångjärnsbeslagets diameter. Använder du ett skjutmått kan du vara säker på att få en exakt siffra. Här är det 2,5 cm, ett standardmått för den här typen av beslag.

Mät sedan hur djupt beslaget är. Här har vi 1,3 cm. Markera sedan hur långt från överkanten respektive underkanten du vill ha beslagen. 6 cm är det vanlige för en standardlucka.

Mät också in från kanterna, här har vi 2 cm från kanten till mitten av beslaget. Nu har du mittpunkten för hålet till beslaget. Kontrollera att din kvistborr också är 2,5 cm i diameter.

Se till att borrspetsen är precis mitt i markeringen och borra sedan 1,3 cm ner för att hela beslaget ska få plats. Borra sedan på samma sätt i andra änden av luckan.

Lägg i gångjärnet och markera med en penna var de små skruvarna, som ser till att gångjärnet inte vrider sig, ska sitta. I markeringarna borras max 4 mm ner i luckan med en 6 mm träborr. Nu kan gångjärnet utan problem tryckas på plats och låsas med den lilla luckan.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Köksluckor och fronter