Smart montering av nya handtag

Nya handtag ska sitta på samma ställe på alla skåpdörrar och lådor. Det gör de också om du använder en mall. Se här hur lätt och säkert handtagen monteras.

När du markerar för handtagen med hjälp av en mall kan du vara säker på att handtagen hamnar på samma ställe på alla dörrar och lådor.

När du köper nya skåpdörrar ska du välja handtag och ofta själv montera dem. Då är det viktigt att alla handtag sätts på samma sätt för ditt öga ser snabbt minsta lilla skevhet. För att placera alla handtag likadant på alla lådor och dörrar har du nytta av en mall. Det krävs visserligen lite tålamod och noggrannhet att tillverka mallen, men den är ovärderlig. För när mallen är klar går det blixtsnabbt att montera alla handtag.

Så här gör du mallen

Såga till en bit masonit eller plywood i lagom storlek, förslagsvis 10 x 20 cm. Det är viktigt att hörnen på biten är vinkelräta. Dra två parallella streck på skivan där hålen för handtagen hamnar.

Fäst en list på skivan. Limma eller sätt fast den med häftpistol och se till att den då hamnar kant i kant med skivans ena långsida. Listen ska sedan fungera som anhåll. Dra ett vinkelrätt streck över de parallella och borra hål i skärningspunkterna.

Markera på dörrar och lådor var handtagen ska sitta. Det gör du genom att hålla mallen så att den hamnar i hörnet på skåpdörren. Stick sedan in en penna i hålen och rita märken på dörren.

Mallen kan också användas på lådor. Men då ska du först markera mitten på lådkanten och sedan placera mallen så att mittpunkten på den hamnar vid lådkantens mittpunkt. Markera och borra.

Skruva fast handtagen när du har förborrat för skruvarna. Använd de skruvar som hör till handtagen och dra åt dem försiktigt, så att bitsen inte hoppar ur spåret och skadar skruvspåren.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksluckor och fronter