Borrmall till handtagen

VIDEO: När du ska sätta handtag och knoppar på skåp och lådor är det viktigt att de hamnar på samma ställe på varje lucka. Här kan du se hur du gör en mall som säkrar precisionen.

Det kan man visserligen mäta sig fram till, men det är långt mer exakt och dessutom tidsbesparande att tillverka en mall. Den tillverkar man lätt av en fyrkantig skiva och två lister. Listerna limmas och spikas på längs skivans kanter.

Se till att de ligger helt i linje med kanterna. Lägg nu mallen på luckans hörn och markera hur långt in och långt ner det nedersta handtagsfästet ska sitta. Lim som pressas ut ska naturligtvis torkas av, så att det inte kladdar på de nya lyckorna. Hantverkaren avsätter måttet 6,5 cm in från kanten.

Avståndet mellan skruvhålen är 12,8 cm. Måttet avsätts både vågrätt och lodrätt på mallen i förhållande till den första markeringen. Sen borrar han två hål genom både mallen och luckan med en 3 mm borr, som svarar mot skruvarnas diameter.

Innan han borrar det tredje hålet flyttar han bort mallen från luckan, eftersom hålet ska användas senare och inte i den här luckan.

Det behövs tre hål för att kunna använda mallen både lodrätt och vågrätt i alla fyra hörnen. Nu kan handtaget monteras med skruvar som dras från luckans baksida.

Tack vare mallen kan hantverkaren montera handtag efter handtag på alla köksluckor och de kommer att hamna rätt varje gång, i alla ledder. Använder du tio minuter på att tillverka en mall sparar du timmar av måttarbete, samtidigt som du är säker på ett perfekt resultat.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksluckor och fronter