Källare

Behöver din källare rustas upp så har vi samlat råd och instruktioner för hur du kan bygga om och inreda din källare.

  Källare

  När man som husägare har vant sig att ha en källare så är det svårt att leva utan de värdefulla kvadratmetrarna under jordnivå. En källare kan ha en rad funktioner. Den kan användas till allt från förvaring, boende, hobbyverkstad, motionsrum, biljardrum eller som tonårsrum.

  Fukt i källaren

  Gemensamt för alla som har en källare är att ingen av dem önskar sig fukt i källaren. Det kan nämligen vara ohälsosamt att vistas i en fuktig källare, och möbler och kläder kan också ta skada. Är man osäker på om man har fukt i källaren är det bara en sak att göra: kontrollera det direkt. Ett snabbt sätt att kolla om man har fukt i källaren är genom att sprätta upp en vanlig plastpåse och tejpa fast den på källargolvet med gaffatejp. Blir det fuktigt på insidan av plasten är det ett tecken på att det tränger upp fukt ur golvet.

  LÄS OCKSÅ: Slipp fukt i källaren

  Källarrenovering

  Ska du förvandla den mörka källaren till ett ställe du har lust att vara i så är en källarrenovering ofta lösningen. En renovering av källaren kan vara mer eller mindre omfattande. En del väljer att gräva ut, lägga golvvärme och klinker i hela källaren, medan andra nöjer sig med en renovering av källarväggarna.

  LÄS OCKSÅ: 4 vägar till frisk luft i krypgrunden

  Isolering av källare

  Är din källare kall kan du enkelt tilläggsisolera och märka en stor skillnad med få medel. Ett enkelt sätt att isolera källaren är med hjälp av speciella isoleringsskivor, som du limmar direkt på insidan av den gamla källarväggen. Fördelen med att isolera ett eller flera källarrum med isoleringsskivor är att de diffusionsöppna skivorna inte riskerar att stänga in fukten och skapa mögelproblem.

  LÄS OCKSÅ: Så isolerar du källaren