Intro
Instruktion
01
En låda runt rören
De vågräta rören under taket byggs in i en låda och samtidigt passar vi på att bygga in halogenlampor. Lådan smälter ihop med vägg och tak och lamporna ger bra ljus.
Det samlas mycket damm på de vågräta rören under taket, och rören är dessutom tämligen dominerande. Det är emellertid lätt att dölja dem.
Här används mdf-skivor. De är starka, stadiga, lätta att såga och kan snabbt och lätt målas. För att fästa dem skruvar vi först fast 22 x 44 mm lister på väggen och i taket. Det blir mycket enklare att skruva fast skivorna i listerna än att använda diverse beslag. Den undre delen är som gjord för montering av halogenlampor. Vi monterar därför en sats lampor bestående av tre spotlights och en transformator. Det får man själv göra så länge sladden bara ska stickas in i vägguttag.
När lådan, som egentligen bara består av två sidor, är klar målas den med samma färg som används till fönster, lister och foderlister.
02
Snickra en låda
8
Steg
Måtten på lådan beräknar du med hjälp av tumstock och vattenpass. Undersidan av rören ligger inte på samma nivå, så det gäller att tänka sig för när man mäter. Det ska också vara plats för halogenbelysningen i lådan.
Listen (C), som fronten (A) ska skruvas fast i, fästs i taket. Framkanten på listen ska placeras så att alla rör får plats. Vi väntar med att såga till fronten tills taklisten är på plats.
Fronten (A) sågas till och sätts fast på framsidan av listen (C) med 3,5 x 40 mm skruvar. Är frontskivan inte tillräckligt lång, skarvar du två skivor över en list (E).
TIPS: Taket är sällan plant så det kan bli nödvändigt att figursåga fronten upptill.
Vägglisten (D), som bottnen (B) ska monteras på, placeras så att underkanten hamnar i nivå med underkanten på fronten. Med hjälp av ett vattenpass sätts märken på väggen.
Bottnen (B) sågas till. Eftersom väggar i en källare sällan är plana, är det bäst att ta flera mått mellan fronten och väggen och överföra måtten till bottnen. Markera också var du ska göra urtag för rör eller kablar och såga ut med sticksåg.
I bottnen görs hål för det tre lamporna med hålsåg. Börja med att lägga ut lamporna, transformatorn och sladdarna så att du är säker på var du ska göra hål. Tejpa fast sladdarna, så blir de liggande även medan skivan monteras.
Lyft upp bottnen. Du kan klara det själv om bottnen inte är för bred eller lång. Såga till ett par stödlister (G), som sätts i spänn under bottnen och håller den på plats medan du skruvar. Halogenlamporna kan skjutas in från den öppna kortänden.
03
Lådan målas
4
Steg
Den färdiga lådan målas - men först har vi passat på att laga väggarna (det kan du läsa om längre fram i artikeln). Du kan måla lådan när väggarna har målats eller precis innan väggarna målas. Grunda, låt torka, slipa och måla i två omgångar.
Täta springor med akrylfogmassa. Klicka ut en fin sträng i skarven och släta till fogmassan. Det är bäst att använda en smidig spackel eller mjuka plastbrickor, men det går även att pensla fogen slät med pensel som doppas i vatten.
När fogmassan har slätats till är det dags att måla den sista gången, och då gör det inget om det kommer färg på fogen. Akrylfogmassa kan nämligen målas över med önskad färg.
04
Klinker på golvet
LÄTT UNDERHÅLL och lång livslängd kännetecknar klinker, som finns i flera tjocklekar, färger och storlekar. Här valde vi plattor i mellanstorlek, som är lätta att lägga.
Förra gånger källaren fräschades upp var nog i början på 70-talet. Det var nämligen då det var populärt med korkgolv. Korkplattorna har blivit mörka och flera har lossnat längs kanterna, vilket gör att det är svårt att hålla golvet rent.
Det viktigaste kravet på det nya golvet är att det ska vara lätt att hålla rent. Det ska dessutom hålla i många år och det får gärna vara ljust. Med sådana krav pekar valet på klinker, och vi hade tur. Ett parti plattor på 20 x 20 cm såldes på rea för endast 129 kr per kvadratmeter.
Plattor i den storleken kräver ett plant underlag för att ligga snyggt. När de gamla korkplattorna hade tagits bort och limresterna skrapats bort, visade det sig att golvet var rätt plant. Vi fann en svacka, och den fylldes med självnivellerande spackelmassa. Skulle vi ha valt ett flytande golv, t.ex. lamellparkett, hade det varit nödvändigt att lägga spackelmassa på hela golvet. Här fortsatte vi med kakel-fix (som också jämnar till golvet).
Man måste nästan alltid skära en del plattor, och det ser snyggast ut om man skär lika mycket i de två yttre raderna vid var sin vägg. I så fall börjar man läggningen mitt i rummet och fortsätter ut till sidorna och avslutar med tillskärning.
05
Golvet görs plant
4
Steg
De gamla korkplattorna tas bort. Det är inte så svårt - i varje fall inte här. De flesta lossnade när kofoten trycktes in. Om några plattor sitter hårt kan de lossas med spackel (eller stämjärn) och hammare.
De sista ojämnheterna kan slipas bort. Här hade vi hyrt en kantslip för att fräscha upp trappan ner till källaren, så med grovt slippapper på den kunde den slipa golvet plant.
De få svackorna i golvet fylls igen med självnivellerande spackelmassa. Den blandas noga med vatten efter anvisningar på förpackningen. Det är svårt att blanda den på känn!
06
Lägg hela klinker
7
Steg
Lägg en rad hela klinker löst i rummets längd och en på bredden. Men först när massan har härdat. Prova var de ligger bäst och försök räkna ut hur du ska få minsta spill.
Markera var den första raden ska placeras och spänn sedan ett snöre att lägga längs. Det är en fördel att börja mitt på golvet och arbeta ut mot sidorna. Ev. tillskärningar hamnar då närmast väggarna där de inte syns så mycket.
De första plattorna stryks med kakelf x på baksidan. Sedan är det enklare att lägga fixet på golvet. Lägg på fixet med spackel och dra sedan med tandspackel genom det Vi använder här 13 mm tandspackel.
Fogbredden styrs med fogsnöre medan vi lägger den första raden. Vi tycker att det är lagom med en 5 mm bred fog till plattorna som är 20 x 20 cm. Tryck fast varje platta med en lätt vridning och se till att de ligger på rak linje.
När den första raden är klar, arbetar man sig ut mot sidorna. Kakelfixet läggs först på med spackel så att det fäster överallt på golvet. Därefter drar man med tandspackeln, som hålls i cirka 60 graders lutning, genom fixet.
Det krävs rutin att lägga fix på en stor yta. Nöj dig med att lägga ut för 4-5 klinker, dra igenom med tandspackel och lägg plattorna på plats. Lägger du kakelfix på för stor yta hinner den kanske bilda hinna, bli grå, och då duger den inte.
07
Lägg skurna klinker
3
Steg
Remsorna längs kanterna lägger vi sist och när kakelfixet har härdat under de lagda plattorna. Då kan vi flytta in en arbetsbänk och på den placerar vi en kakelskärare. Den delar en platta på ett par sekunder och utan att det dammar.
De platttor som ska läggas runt ett utåtvänt hörn eller hinder skärs till med vinkelslip. Det gör vi utomhus för det dammar otroligt mycket. Men skärningen går lätt. Spänn fast klinkern.
08
Fogarna
2
Steg
Golvet ska fogas med särskilt fogbruk när kakelfixet har härdat (det tar cirka ett dygn). Här har vi valt en ljus fogmassa, och den blandas enligt tillverkarens anvisning. Fördela den med gummispackel och se till att fogarna fylls.
09
Vita väggar
ATT MÅLA VÄGGARNA gör susen. Det är lätt och resultatet syns genast. Det som tar tid och som kan vara besvärligt är att ta bort gammal färg och att jämna till väggarna.
Om du inte har tid, ork eller lust att göra annat så är det källarväggarna du ska satsa på. Insatsen är relativt liten men effekten är stor.
De putsade källarväggarna är inte så släta och jämna som väggarna i vardagsrummet, men det behöver de inte heller vara. Det är tros allt både charmigt och läckert med ett rustikt stuk på väggarna. Det viktigaste är väl att fylla igen hål och sprickor och sedan att ta bort lös och flagande färg. Om väggarna har målats med kalk- och limfärg ska de tvättas så att färgen försvinner.
Innan färgburk och rulle tas fram bör också taket ha gjorts klart, så att det inte rinner färg på de nymålade väggarna. Det passade vi på att göra samtidigt som vi gjorde lådan runt rören och byggde in halogenlamporna i lådan.
10
Tak och väggar
6
Steg
Det första vi gjorde var att måla taket, och det var innan vi snickrade en låda till rören och halogenlamporna. Genom att börja med taket slipper man maskera så noga. Lös färg skrapas bort, skador spacklas - sedan målar du.
All lös färg på väggarna skrapas bort. Plastfärgen, som hade använts till ommålningen på 70-talet, kunde lätt dras loss, eftersom den aldrig hade fått bra fäste på de gamla kalkmålade väggarna.
Kalkfärgen måste bort. Först skrapar du, sedan borstar du. Det stänker och är kladdigt, men måste göras.
TIPS: När du inte får bort mer kalkfärg, låter du väggen torka och grundar den med en primer. Då fäster den nya väggfärgen.
Om det finns hål eller skador, ska de lagas. Beroende på skadornas omfång kan det göras med t.ex. Husfix eller kakelfix. Är det stora skador, ska du blanda ett riktigt bruk. Fukta väggen innan du lägger på lagningsbruket.
Lagningsbruket slätas till med flt-eller skumbräda när bruket har fått sätta sig några minuter. Tryck ytterst lätt och putsa med cirkelrörelser tills lagningen är i plan med väggen. Ska du tapetsera drar du med slät spackel över lagningen.
Material
12 mm mdf-skiva:
• 2 fronter (A) à 16 x 240 cm
• 2 bottnar (B) à 35 x 240 cm
22 x 44 mm lister:
• 4 tak- och vägglister (C) à 240 cm
• 1 vågrät skarvlist (D), 30 cm
• 1 lodrät skarvlist (E), 13 cm
Dessutom:
• 3 halogenspots i en sats (F)
• 3,5 x 40 mm skruvar
• 5,0 x 60 mm skruvar
• Pluggar
• Grundfärg
• Akrylatfärg
Tidsförbrukning
Räkna med 2-3 veckor totalt.
Pris
Material och hyra av maskiner gick på cirka 6000 kr. Klinker köptes på rea för 129 kr/m2.
Svårighetsgrad
Det svåraste är antagligen att lägga klinker. Har du erfarenhet av det är resten lekande lätt.