Vinkällare i matkällaren

Har du sådan tur att du har en matkällare som inte används? Då kan du nämligen fräscha upp den till ett läckert rum, som t ex en vinkällare.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
6.000 kronor
Vinkällare

Vid första ögonkastet verkar inte den gamla matkällaren särskilt inbjudande. Det finns plats till 200 vinflaskor i den renoverade matkällaren.

Intro

En gammal matkällare kan vid första anblicken verka helt oanvändbar, men det är faktiskt enkelt och överkomligt att renovera så att du får ett nytt läckert och användbart rum.

Här har utrymmet gjorts om till en läcker vinkällare med ett passande golv av vinkorkar, men det kan även användas för t ex förvaring.

Vi guidar dig steg för steg genom processen med bilder och förklarande texter.

Du får också en materiallista, så att du kan se vilka material som har använts.

Instruktion

01
Så här gör du 8 Steg

Utrymmet här är endast 2m² och 150 cm högt och har inte så många användningsområden. Men det kan fungera som vimkällare både när det gäller storlek och temperatur.

Innan hyllorna kan fyllas med flaskor ska utrymmet genomgå en genomgripande renovering. Väggarna ska putsas, golvet gjutas, taket isoleras, takplattor ska sättas upp och en ny trappa byggas. Trappan kommer ha ett trappsteg som kan dras ut så att det även kan fungera som sittplats.

Golvet blir speciellt med en fördjupning för vinkorkar som läggs i ett fint mönster. Hyllstommarna köptes färdiga men har fått nya hyllplan som är specialgjorda för vinflaskor.

Ett gammalt utrymme i källaren är ofta lite fuktigt. Om putsen börjat flagna på väggarna är det dags att ta bort den och putsa på nytt. Det är smart att använda kalkbruk om väggarna är lätt fuktiga eftersom det är diffusionsöppet och låter väggen andas.

Golvet är ojämnt men jämnas till med självnivellernade flytspackel. När det har blivit jämnt hälls flytspackel runt en gjutform som sätts i mitten av golvet. Då skapas en fördjupning som ska fyllas med halverade vinkorkar och sedan täckas med en glasskiva så att golvet blir jämnt.

1

Den gamla putsen knackas ner från väggarna. Allt som är löst avlägsnas tills underlaget blir fast. Väggarna putsas igen med diffusionsöppet kalkbruk så att väggen kan andas.

2

Golvet jämnas till med flytspackel. Först görs hela golvet plant. Därefter byggs en form till fördjupningen mitt på golvet. Flytspackel hälls sedan runt om formen.

3

Golvet målas sedan med epoxifärg. Fördjupningen i golvet är på 3 cm, vilket motsvarar höjden på en halverad kork plus en glasskiva. Glasskivan fick delas i tre delar för att få ner den i källaren.

4

Vinkorkarna delas i halvor med en vass kniv. 800 vinkorkar har gått åt till detta golvet. Det tar lång tid och är ett hårt arbete. Dessa införskaffades på en lokal pub.

5

Vinkorkarna limmas fast i fördjupningen i golvet i mönstret som syns här ovan. När korkarna är fastsatta läggs glasskivan ovanpå så att det blir i nivå med det blåa golvet.

6

Sedan byggs en ny trappa ner till källaren. Brädorna är hyvlade furubrädor som blivit över från ett annat projekt. I vangerna finns frästa spår för stegen. Ett av trappstegen är bredare så att det kan fällas ut.

7

Nya hyllplan tillverkas. Rundningar sågas till med sticksåg så att flaskorna ligger säkert. De oljas in precis som trappan. Hyllplanen bärs ner i delar i källaren då de annars är för stora för att få ner där.

8

Väggarna målas med en diffusionsöppen färg. Innertaket har isolerats och täcks med takplattor. Rören till vattenmätaren göms bakom en låda. Sedan återstår det bara att lägga vinflaskor på hyllorna.

Material

  • Kalkbruk
  • Flytspackel (självnivellerande)
  • Epoxifärg
  • Diffusionsöppen silikonfärg
  • Brädor till trappa och låda
  • Lim
  • Vinkorkar
  • Vinställ
  • Olja i valnötsnyans
  • 1 glasskiva, 6 mm tjock
  • Takplattor

Tidsförbrukning

1 vecka.

Pris

Ca 6.000 kr.

Svårighetsgrad

Var noga med att bygga en tät form för fördjupningen i golvet så att du har kontroll över flytspacklet.

Video

Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Källare