Släpp in ljuset

Förvandlingen var enorm när vi hade sågat hål i taket och släppt in dagsljuset till det tidigare dunkla badrummet via ett fjärrstyrt takfönster.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
3.000 kronor

Intro

Man kan nästan inte få för mycket dagsljus (annat än när man ska få små barn att sova fast det är ljust). Och eftersom ett takfönster släpper in minst 20 procent mer ljus än ett lika stort fönster i väggen, så beslutar vi att montera ett takfönster i detta något dunkla badrum. Samtidigt passar vi på att sätta ljust kakel – men det är en annan historia.

Du tycker kanske att det verkar som en mycket stor uppgift. Det är det också, men inte större än att en normalhändig klarar av jobbet. Det gäller bara att du tänker dig för ett par gånger innan du sågar hål i taket. Ett modernt takfönster levereras med allt som behövs och med hjälp av våra anvisningar kan du montera det och få ett tätt tak, så att vattnet rinner till hängrännan i ställer för till bostaden.

Det krävs inga specialverktyg utöver en vass hobbykniv med många blad. Du kan använda dina standardverktyg. Arbetet tar ett par dagar så du ska planera in det när du vet att det blir uppehållsväder. Med elstyrning kan fönstret öppnas nerifrån när du vill vädra.

Före
Det gamla badrummet fick ljus endast via ett fönster med ”galler” av tegelstenar utanför.

Efter
Det ljusa kaklet och de stora vita ytorna reflekterar dagsljuset från takfönstret till hela badrummet. Och fönstret styrs elektriskt.

Instruktion

01
Välj placering och såga hål 3 Steg

När du ska bestämma placeringen är det viktigare att du ser efter var bjälkarna i bjälklaget finns än om fönstret centreras i rummet. Du kan ofta se utifrån var bjälkarna finns, men du kan också såga ett titthål som vi gör.

Markera först storleken på fönstret med hjälp av en masonitskiva i fönstrets storlek. Håll masoniten mot taket på olika ställen och markera hörnen med blyertspenna eller maskeringstejp.

1

Ungefär här ska fönstret vara. När du funnit ett bra läge kan du fästa masoniten med ett par skruvar och markera hela vägen runt. Ta sedan ner masoniten igen.

2

Såga upp ett litet titthål. Borra först ett 10 mm hål så att du kan sticka in sågbladet från sticksågen och såga upp ett hål. Håll dig innanför markeringarna och se upp så att det inte finns kablar i taket!

3

Utvidga hålet och ta bort isoleringen. Nu ser du var bjälkarna finns och om du måste ändra fönstrets placering. Såga därefter upp ett hål som är minst 2 cm smalare på alla håll än fönstret.

02
Såga hål genom taket uppifrån 6 Steg

Tillsammans med takfönstret får du mycket detaljerade anvisningar och dem ska du läsa noga innan du går vidare. Där framgår det också hur fönstret monteras i tak med annan lutning och med annan beläggning.

Här borrar vi hål nerifrån i två av hörnen där fönstret ska sitta. Dessa två hål används sedan för att ta upp ett hål i taket från ovansidan. Det krävs många knivblad för att skära igenom takpappen.

1

Borra vinkelrätt upp genom taket i två hörn som ligger tätt intill bjälkarna. Då vet du att fönstret hamnar parallellt med bjälkarna. Håll avstånd till bjälkarna för att få plats för lister och sidor i fönstersmygen.

2

Skär igenom pappen mellan de två hålen. Använd ett vattenpass som linjal och lägg det på den sida där pappen ska ligga kvar. Då gör det inget om kniven slinter.

3

Skär de resterande tre sidorna. Här används samma masonitskiva vi markerade med i badrummet. Den har ju rätt mått.

4

Bryt bort takpappen innanför strecken. Gamla papptak kan ha flera lager papp (här är det tre), så det kan ta tid att skära igenom alla lager. Bryt sedan med en kofot.

5

Råsponten sågas av med sticksåg. Även nu är det viktigt att såga 2 centimeter innanför kanten så att du kan korrigera efteråt. Det färdiga hålet ska vara 61 x 91 cm.

6

Nu blev det ljust i badrummet. Såga från början lite innanför markeringarna och rätta till formatet när det behövs.

03
Takfönstret sätts fast 8 Steg

Försök att vara så noga som möjligt med att få takfönstret att sitta parallellt med en av väggarna i rummet. En skevhet mellan fönstersmygen och väggen syns tydligt.

Men fönstret ska inte bara sitta rätt i förhållande till väggarna. Det ska också monteras så att karmen sitter vågrätt på undersidan av taket. Palla ev. upp med plastkilar eller takpapp.

1

Fönstrets placering anpassas efter en vägg i rummet. Lägg fönstret på taket över hålet och kolla med vattenpass och tumstock att det hamnar parallellt med minst en av väggarna.

2

Skär nu av pappen runt fönstret. Var noga med att inte rubba fönstret medan du markerar var du ska skära.

3

Råsponten blottas så att fönstret kan läggas på brädorna. Då vet du att det ligger plant. Skarvar och överlappningar i takpappen får det annars att ligga ojämnt.

4

Brädorna sågas av 8 cm från pappkanten så att du får plats för smygen.

TIPS: Om det är långt från takreglar eller takstolar till brädkanterna fäster du en regel under brädorna.

5

Det gamla takpappen limmas fast. En bit av takpappen lossnade säkert medan du höll på. Fäst takpappen med takmassa från patron eller burk.

6

Lägg fönstret på plats. Det ska justeras för att ligga längs dina markeringar och parallellt med väggarna i rummet. Det ska också vara vågrätt upptill och nertill. Palla annars upp det lite.

7

Skruva fast fönstret med de skruvar som följer med leveransen. Glöm inte att förborra i plastkarmen hela vägen runt med 4,5 mm borr.

8

Det tar sin tid att skära hål i takpapp och det går åt många knivblad. Men nu är det klart och fönstret kan läggas på plats.

04
Fönstret tätas mot takpappen 8 Steg

Fönstret sitter nu fast på taket och nu ska du täta runt det, så att du vet att det håller tätt även om det störtregnar.

Till tätningen behöver du takpapp, takkitt (takmassa) och profillister.

Hemligheten bakom tätheten är att du bygger på flera lager så att regn- och smältvatten rinner bort från fönstret. Snåla inte på takmassan för vatten har en enastående förmåga att finna små hål.

1

Karmen ska avfettas för att du ska få optimal vidhäftning för takmassan.

TIPS: Avfetta innan du skär till remsor av takpapp, så hinner avfettningsmedlet dunsta.

2

Du måste skära ett antal remsor takpapp. Se medföljande anvisningar hur stora de ska vara. Använd vinkel eller sågblad som linjal så att kanterna blir vinkelräta.

3

Täta skarven mellan takfönstret och den gamla takpappen med takmassa. Det är här som risken för inträngande vatten är störst.

4

De sista snitten i takpappremsorna görs på plats. Lägg remsan där den ska vara och skär till den längs karmen. Här är det extra viktigt med en vass kniv.

5

Klicka ut en sträng takmassa på den övre delen av remsan, alltså den del som ska sitta på karmen.

6

Takpappremsan läggs mot karmen och ända upp under kanten där den trycks fast ordentligt, så att den sitter slätt och fint på karmen.

7

Den andra delen av remsan limmas fast på taket. Lyft upp och fördela rikligt med takmassa innan remsan pressas ner. Fortsätt med långsidorna och avsluta med den andra kortsidan.

8

Lägg takmassa endast på den del av remsan som ska fästas på karmens utsida. När denna del har pressats fast fördelas massa på resten av remsan som sedan trycks ner mot taket.

05
Plastkupolen spänns fast 5 Steg

Både takpapp och takmassa har fördelen av att bli mjuka när det blir varmt och då tätar de små springor. Men blir det mycket varmt kan de släppa greppet.

Därför ska du skruva fast profillister på sidan av takfönstret. De håller takpappen på plats. Därefter monteras en regnsensor innan plastkupolen trycks fast.

Därefter återstår fönstersmygen.

1

Profillisterna fästs med skruvar enligt medföljande anvisningar. Ovansidan på listerna ska sitta 1 cm lägre än karmens ovankant.

2

Regnsensorn klickas fast på karmen. Den ser till att takfönstret stängs så snart det börjar regna. Det är smart om man inte är hemma.

3

Kupolen sätts fast. Ta bort skyddsfolien från undersidan och skruva fast den. Du måste trycka till för att få skruvarna att bita. De ska pressa ihop en gummilist.

4

Dra loss skyddsfolien från ovansidan när kupolen har skruvats fast. Nu återstår det endast att ordna fönstersmygen på insidan och att dra sladdarna till ett uttag så att fönstret kan fj ärrstyras.

5

Om du investerar i den avancerade fjärrkontrollen kan du inte bara öppna och stänga fönstret nerifrån. Du kan också programmera det til att öppna och stänga på olika tidpunkter, styra en gardin och mycket mera.

Material

  • 1 takfönster (CVP 60 x 90 från Velux) med profillister, skruvar etc.
  • 1 rulle ytpapp (30 cm x 7,5 m)
  • Avslutningsskenor
  • 5 patroner plastisk takfogmassa eller takkitt
  • Ev. fjärrkontroll till fönstret
  • En masonitskiva t.ex. 60 x 90 cm till arbetet
  • Övrigt material: ångspärr, plywood, stödlister och isolering till fönstersmygen så att hålet i innertaket döljs. Ev. en kabelränna för sladden.

Specialverktyg

  • Vass kniv med många blad

Tidsförbrukning

2-3 arbetsdagar.

Pris

Fönster, takpapp och fogmassa går på 11000 kr (det är billigare utan elstyrning). Material till smygen kostar ytterligare 2000-3000 kr.

Svårighetsgrad

Det är inte nödvändigt att vara byggnadssnickare för att montera ett takfönster, men du ska vara noggrann och sörja för att det blir tätt.

Ritning

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Takfönster