Intro
1 ljusschakt i ett fack
I de flesta hus med vind kan du ha nytta av ett takfönster genom att leda ned ljuset genom ett schakt i ett takstolsfack. Det gör minimal åverkan på husets konstruktion. Med de moderna takfönstrens säkra tätningar ligger den största hantverksmässiga utmaningen i att göra själva ljusschaktet och täta det med isolering och fuktspärr så att det inte uppstår några fuktproblem.
Ju mer du kan öppna upp schaktet i nederkant, desto mer glädje får du av ljuset. Målar du insidorna vita, och gärna blanka, reflekteras ljuset mjukt och fint ned i rummet.
2 ljusschakt i två fack
När du sätter två takfönster bredvid varandra i två takstolsfack absorberas mindre ljus av sidorna, och du får mer än dubbelt så mycket ljus ned i huset. Eftersom större delen av arbetet på taket är detsamma oavsett om du väljer ett eller två fönster, får du betydligt mer ljus för jobbet om du gör två.
Lämnar du de frilagda takjälkarna är det viktigt att klä dem med gips för att skydda dem om det börjar brinna.
Vill du ta bort bjälkarna är det oftast inga problem, men du bör fråga en fackman om hur du förflyttar belastningen till den resterande konstruktionen.
3 öppna upp hela vägen
Den ultimata lösningen är att öppna upp en del eller hela våningen, alltså hela vägen till taknocken. Men det kräver en helt annan slags insats, för då måste du upp och isolera och täta i innertaket. Om du behåller de frilagda bjälkarna är det oftast ett arbete du själv kan genomföra.
De frilagda bjälkarna, som tidigare var brandskyddade nedifrån av vinden, ska täckas med gips om de inte är så pass tjocka att de kan stå emod en brand tilltäck-ligt länge.
Vill du ta bort bjälkarna, får du ofta överlåta en del av arbetet med ramverk och takstolar till proffs.
4 ljustunnel
Det enklaste sättet att få dags ljus ned genom en vind är en ljustunnel. Den tar inte mycket plats, så det är en smart lösning om rör, kablar, rökkanaler eller komplicerade bjälkkonstruktioner är i vägen för ett riktigt ljusschakt.
Ljustunneln består av ett rör, det kan vara fast eller flexibelt, som är tätat med en transparent platta i båda ändarna. Insidan av röret speglar ljuset så att det skickas med full styrka genom tunneln. Den stängs med ett fönster i toppen, i botten med en vit platta som sprider ljuset mjukt ut i rummet.
Instruktion
01
Såga hålet genom vinden
3
Steg
Om vi vill slippa att flytta takstolarna blir vi tvungna att utgå från dem när vi sätter våra takfönster och ljusschakt. Vänta med att beställa fönstret tills du vet var det ska sitta. Det kan skilja sig rejält mellan hur takstolarna sitter i ditt hus, och du bör mäta ut dem i flera olika höjder för att vara på den säkra sidan.
Leta upp takstolarna för att ta reda på var fönster och schakt kan sitta. Ofta ser du dem under takfoten. Besluta dig sedan för var ljusschaktet sitter bäst i förhållande till rummet.
Såga upp ett litet hål till vinden för att se hur takstolarna sitter. Håll avstånd till där det slutgiltiga hålet ska vara. Förhindra att isoleringen rasar ner genom att ta bort den innan.
02
Fäst fönstret i takstolarna
3
Steg
Först när du fått hem ditt nya takfönster kan du såga hål i taket och montera in det. En grundligare beskrivning kan du hitta på gds.se, och se till att alltid följa monteringsanvisningen noggrannt. Takfönstrena levereras med allt som du kan tänkas behöva vad gäller monteringsbeslag och plåtar som sluter tätt mot snö, slask och regn.
Såga hål genom ytter- och innertak, och ta bort läkten där fönstret ska sitta. Takplåtar eller takpannor tas bort. Nya reglar (A) skruvas fast där takfönstret ska fästas.
Takfönstrets karm skruvas fast på de nya reglarna (A) och i sidorna med hörnbeslag. Beslagen placeras på karmen, så att fönstret hamnar i rätt höjd i förhållande till taket.
03
Isolera ut mot vinden
3
Steg
Vi lägger upp arbetet så att isolering och uppbyggnad av schakten kan göras inifrån.
Det krävs en avskärmning som håller isoleringen på plats mot vinden medan vi sätter upp den från insidan. Både avskärmningen och sidorna av schakten ska sitta på ett regelverk. De ska placeras exakt så att den sista gipsskivan glider in i det spår i fönsterkarmen som är ämnat för just detta.
Vi börjar med ramen som resten ska fästas i. Med ett vattenpass och två lister i samma tjocklek som skivorna på schaktets sidor, rättar vi till skelettet efter karmens spår.
Avskärmningen (E) skruvas fast på ramen (D) - i förhållande till skivorna, är den utflyttad så långt att det blir plats till 300 mm isolering innanför avskärmningen.
04
Bygg upp schaktets sidor
3
Steg
Schaktets sidor bygger vi som en sandwich, med en stark plywood ytterst och den släta gipsskivan in mot schaktet. Mellan dem sätter vi fuktspärren, som därmed kommer att ge ett bra skydd mot att fuktig luft och ånga från huset tränger ut i isoleringen, där den kan orsaka fuktskador i innerväggar och innertak.
Plywoodskivorna (G) skruvas på underlaget (C), så att de stöttar karmen. Hörnen monteras med vinkel beslag. Du kan vänta med att såga till underkanten tills skivorna är fastskruvade.
Fuktspärrsfolien (H) häftas fast på plywoodskivan (G). Den ska vara så pass stor att du kan tejpa fast den mot spåret ovanför och mot den gamla fuktspärren nedanför. fuktspärren
Material
• 48 x 78 mm reglar
- Extra reglar (A) att lägga tak-fönstrena på
• 25 x 100 mm plank
- Stöttor (B) tvärs över bjälklaget
- Underlag (C) för schaktets vägg
- Underlag (D) för avskärmningen
- Avskärmning (E)
• 100 mm mineralull
Isolering (F), 3 lager à 100 mm
• 15 mm plywoodskiva
Schaktväggens yttersta lager (G)
• 13 mm gipsskiva, 90 cm
Schaktväggens inre lager (J)
• 15 x 67 mm infattningar
Lister på vind runt om ljusschakt
Dessutom:
- 2 takfönster
- Fuktspärr (H)
- Häftklammor
- Fuktspärrstejp
- 4 x 50 mm skruv
- 35 mm gipsskruv till trä
- Gipsspackelmassa
- Akrylfogmassa
- Häftgrund och färg
- Vinkelbeslag
Tidsförbrukning
2-3 dagar plus färgens torktid
Pris
Knappt 20 000 kronor inklusive två fönster från Velux, varav ett fjärrstyrt, på 78 x 140 cm.
Svårighetsgrad
För att improvisera lösningar där gammalt och nytt ska sammanfogas krävs en viss erfarenhet.