4 vägar till LJUS genom taket

Med takfönster och ett ljusschakt leder du strålande dagsljus rakt ned i husets mörkaste hörn. Och ljusschakt är bara en av många lösningar för att leda ner dagsljuset genom husets outnyttjade vind.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
20 000 kronor

Med flera utrymmen vid bredvid varandra får du mycket mer dagsljus i rummet.

Intro

Även om du har en råvind i vägen mellan tak och boyta kan du leda dagsljuset från ett takfönster rakt igenom. Detta kräver att du öppnar upp hela vägen, något som kan göras på olika sätt.

Den enklaste sättet är att skapa ett ljusschakt mellan två takstolar och leda ljuset från ett vanligt takfönster genom vinden, så som visas här. Du gör minimal åverkan på konstruktionen, schaktet ska bara förhindra att varm och fuktig luft tränger ut i konstruktionen.

Vill du ha ännu mer ljus?

Vill du ha mer ljus än så, krävs inte mycket mer arbete. Du kan sätta upp två fönster bredvid varandra med en bjälke emellan och få in mycket mer ljus, och lägga ner i prinip samma arbete. Vill du ha en riktig ljusfest kan du överväga att öppna upp en större del av vinden. Men du bör alltid rådgöra med ingenjör innan du flyttar en eller flera takstolar.

Det lättaste sättet att leda dagsljus genom vinden är en ljustunnel, men den hjälper bara i mindre rum.

1 ljusschakt i ett fack

I de flesta hus med vind kan du ha nytta av ett takfönster genom att leda ned ljuset genom ett schakt i ett takstolsfack. Det gör minimal åverkan på husets konstruktion. Med de moderna takfönstrens säkra tätningar ligger den största hantverksmässiga utmaningen i att göra själva ljusschaktet och täta det med isolering och fuktspärr så att det inte uppstår några fuktproblem.
Ju mer du kan öppna upp schaktet i nederkant, desto mer glädje får du av ljuset. Målar du insidorna vita, och gärna blanka, reflekteras ljuset mjukt och fint ned i rummet.

2 ljusschakt i två fack

När du sätter två takfönster bredvid varandra i två takstolsfack absorberas mindre ljus av sidorna, och du får mer än dubbelt så mycket ljus ned i huset. Eftersom större delen av arbetet på taket är detsamma oavsett om du väljer ett eller två fönster, får du betydligt mer ljus för jobbet om du gör två.
Lämnar du de frilagda takjälkarna är det viktigt att klä dem med gips för att skydda dem om det börjar brinna.
Vill du ta bort bjälkarna är det oftast inga problem, men du bör fråga en fackman om hur du förflyttar belastningen till den resterande konstruktionen.

3 öppna upp hela vägen

Den ultimata lösningen är att öppna upp en del eller hela våningen, alltså hela vägen till taknocken. Men det kräver en helt annan slags insats, för då måste du upp och isolera och täta i innertaket. Om du behåller de frilagda bjälkarna är det oftast ett arbete du själv kan genomföra.
De frilagda bjälkarna, som tidigare var brandskyddade nedifrån av vinden, ska täckas med gips om de inte är så pass tjocka att de kan stå emod en brand tilltäck-ligt länge.
Vill du ta bort bjälkarna, får du ofta överlåta en del av arbetet med ramverk och takstolar till proffs.

4 ljustunnel

Det enklaste sättet att få dags ljus ned genom en vind är en ljustunnel. Den tar inte mycket plats, så det är en smart lösning om rör, kablar, rökkanaler eller komplicerade bjälkkonstruktioner är i vägen för ett riktigt ljusschakt.
Ljustunneln består av ett rör, det kan vara fast eller flexibelt, som är tätat med en transparent platta i båda ändarna. Insidan av röret speglar ljuset så att det skickas med full styrka genom tunneln. Den stängs med ett fönster i toppen, i botten med en vit platta som sprider ljuset mjukt ut i rummet.

Instruktion

01
Såga hålet genom vinden 3 Steg

Om vi vill slippa att flytta takstolarna blir vi tvungna att utgå från dem när vi sätter våra takfönster och ljusschakt. Vänta med att beställa fönstret tills du vet var det ska sitta. Det kan skilja sig rejält mellan hur takstolarna sitter i ditt hus, och du bör mäta ut dem i flera olika höjder för att vara på den säkra sidan.

1

Leta upp takstolarna för att ta reda på var fönster och schakt kan sitta. Ofta ser du dem under takfoten. Besluta dig sedan för var ljusschaktet sitter bäst i förhållande till rummet.

2

Såga upp ett litet hål till vinden för att se hur takstolarna sitter. Håll avstånd till där det slutgiltiga hålet ska vara. Förhindra att isoleringen rasar ner genom att ta bort den innan.

3

Såga ut det slutgiltiga hålet efter en exakt uppmärkning. Du kan använda en sticksåg med ett långt blad, en tigersåg fungerar också. Se upp så att du inte sågar sönder några kablar.

02
Fäst fönstret i takstolarna 3 Steg

Först när du fått hem ditt nya takfönster kan du såga hål i taket och montera in det. En grundligare beskrivning kan du hitta på gds.se, och se till att alltid följa monteringsanvisningen noggrannt. Takfönstrena levereras med allt som du kan tänkas behöva vad gäller monteringsbeslag och plåtar som sluter tätt mot snö, slask och regn.

1

Såga hål genom ytter- och innertak, och ta bort läkten där fönstret ska sitta. Takplåtar eller takpannor tas bort. Nya reglar (A) skruvas fast där takfönstret ska fästas.

2

Takfönstrets karm skruvas fast på de nya reglarna (A) och i sidorna med hörnbeslag. Beslagen placeras på karmen, så att fönstret hamnar i rätt höjd i förhållande till taket.

3

Tätningar och plåtar monteras runt om takfönstret enligt monteringsanvisningen. Moderna takfönster är så pass välplanerade och testade att du är i trygga händer hela vägen.

I de flesta hus med vind kan du ha nytta av ett takfönster genom att leda ned ljuset genom ett schakt i ett takstolsfack. Det gör minimal åverkan på husets konstruktion. Med de moderna takfönstrens säkra tätningar ligger den största hantverksmässiga utmaningen i att göra själva ljusschaktet och täta det med isolering och fuktspärr så att det inte uppstår några fuktproblem.

03
Isolera ut mot vinden 3 Steg

Vi lägger upp arbetet så att isolering och uppbyggnad av schakten kan göras inifrån.

Det krävs en avskärmning som håller isoleringen på plats mot vinden medan vi sätter upp den från insidan. Både avskärmningen och sidorna av schakten ska sitta på ett regelverk. De ska placeras exakt så att den sista gipsskivan glider in i det spår i fönsterkarmen som är ämnat för just detta.

1

Vi börjar med ramen som resten ska fästas i. Med ett vattenpass och två lister i samma tjocklek som skivorna på schaktets sidor, rättar vi till skelettet efter karmens spår.

2

Avskärmningen (E) skruvas fast på ramen (D) - i förhållande till skivorna, är den utflyttad så långt att det blir plats till 300 mm isolering innanför avskärmningen.

3

Isoleringsskivorna (F) sätts in. Skär till dem lite överdimensionerat, så de kan tryckas fast i skelettet. Skivorna läggs in åt båda håll, så det inte uppstår luftkanaler genom isoleringen.

04
Bygg upp schaktets sidor 3 Steg

Schaktets sidor bygger vi som en sandwich, med en stark plywood ytterst och den släta gipsskivan in mot schaktet. Mellan dem sätter vi fuktspärren, som därmed kommer att ge ett bra skydd mot att fuktig luft och ånga från huset tränger ut i isoleringen, där den kan orsaka fuktskador i innerväggar och innertak.

1

Plywoodskivorna (G) skruvas på underlaget (C), så att de stöttar karmen. Hörnen monteras med vinkel beslag. Du kan vänta med att såga till underkanten tills skivorna är fastskruvade.

2

Fuktspärrsfolien (H) häftas fast på plywoodskivan (G). Den ska vara så pass stor att du kan tejpa fast den mot spåret ovanför och mot den gamla fuktspärren nedanför. fuktspärren

3

Gipsskivorna (J) skruvas fast med gipsskruv. De justeras så att de kan tryckas upp i spåret på fönsterkarmen. Nu är det dags att spackla, foga och måla - och jämna med innertaket.

Material

• 48 x 78 mm reglar

 • Extra reglar (A) att lägga tak-fönstrena på

• 25 x 100 mm plank

 • Stöttor (B) tvärs över bjälklaget
 • Underlag (C) för schaktets vägg
 • Underlag (D) för avskärmningen
 • Avskärmning (E)

• 100 mm mineralull
Isolering (F), 3 lager à 100 mm

• 15 mm plywoodskiva
Schaktväggens yttersta lager (G)

• 13 mm gipsskiva, 90 cm
Schaktväggens inre lager (J)

• 15 x 67 mm infattningar
Lister på vind runt om ljusschakt

Dessutom:

 • 2 takfönster
 • Fuktspärr (H)
 • Häftklammor
 • Fuktspärrstejp
 • 4 x 50 mm skruv
 • 35 mm gipsskruv till trä
 • Gipsspackelmassa
 • Akrylfogmassa
 • Häftgrund och färg
 • Vinkelbeslag

Tidsförbrukning

2-3 dagar plus färgens torktid

Pris

Knappt 20 000 kronor inklusive två fönster från Velux, varav ett fjärrstyrt, på 78 x 140 cm.

Svårighetsgrad

För att improvisera lösningar där gammalt och nytt ska sammanfogas krävs en viss erfarenhet.

Ritning

Ljusschakt genom vinden

Mellan två takstolsfack bygger vi ett ljusschakt som kan föra ljuset från två takfönster ned i huset. Då vi inte ändrar husets bärande konstruktion, tätar bara schaktet mot råvinden, både med isolering och fuktspärr.

Ljusschakt genom vinden

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

TIPS: Exakt anpassning av isolering

TEKNIK: Kapa gipsskivor

Med en vass hobbykniv går det lätt och snabbt

TEKNIK: Skarva gipsskivor

Självhäftande glasfibernät gör skarven stark

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Takfönster