Gör gräsklipparen som ny

Efter några säsonger i trädgården ser din bensindrivna gräsklippare garanterat sliten ut. Detta är dock sällan en anledning till att lägga en massa pengar på en ny. Investera några timmar i att rengöra, slipa och byta ut de mest slitna reservdelarna, så är din maskin tillbaka i toppform.

Gräsklippare: Så gott som ny

Vill du få din gräsklippare att hålla i många år ska den rengöras med jämna mellanrum. Här kan du läsa vad du ska göra för att få gräsklipparen i toppform.

Du vet det nog. När trädgårdssäsongen är slut borde du avsluta den med en noggrann rengöring av dina trädgårdsredskap. Det är bara det att det sällan blir gjort. I stället göms de undan i förrådet tills temperaturen stiger, solen åter börjar skina och gräs, buskar och träd börjar gro och växa.

LÄS OCKSÅ: Här hittar du vårt nya test gräsklippare test (av gräsklippare på bensin) och här hittar du vårt senaste test av batteridrivna gräsklippare.

När gräsklipparen tas fram ur förrådet igen är det ingen överraskning att den ser ännu mer trist och sliten ut än när den lämnades där för flera månader sedan. Men misströsta inte. I denna gör-det-självbeskrivning guidar vi dig genom sex rengörings- och underhållsmoment som gör din gräsklippare så gott som ny.

Vi visar dig hur du slipar:

  • gräsklipparen
  • spaden
  • kedjesågen
  • sekatören
  • yxan.

Då kan de olika trädgårdsredskapen klara sig utan problem ännu en krävande säsong i trädgården.

Gräsklipparen

Ta bort tändkabeln

Innan du börjar meka med gräsklipparen bör du ta av tändhatten på tändstiftet. Då kan du vara säker på att maskinen inte startar av misstag. Annars finns det en risk att detta inträffar när du skruvar av och på kniven.

Slipa kniven

Det är ett hårt arbete för den roterande kniven att klippa gräset. Kvistar, småsten och jord kan ge hack i kniven och göra den slö. Det är ganska enkelt att vässa kniven så att den blir skarp igen. Om du är noggrann med att inte ta bort mer än nödvändigt, kan en kniv slipas 3-4 gånger innan den behöver bytas.

1

Lossa skruven med en fast nyckel, skiftnyckel eller hylsnyckel så att kniven kan tas bort. Har den inte lossats på länge är det lätt att den sitter fast riktigt ordentligt. Du kan ev. spruta på lite WD-40 eller liknande och låta det verka några minuter innan du provar igen.

2

Slipa kniven med en bänkslip eller vinkelslip så att skäret återigen blir skarpt och hacken försvinner. Se till att inte ta bort mer än vad som behövs. Ju mindre du tar bort desto fler gånger kan du slipa kniven.

3

Kontrollera balansen genom att placera kniven på en skruvmejsel. Det är viktigt att det är balans i kniven - annars kan gräsklipparen lätt börja väsnas. Fortsätt slipa tills kniven är i balans.

Byt luftfiltret

1

Ta bort kåpan till luftfiltret. Filtret ligger löst och går precis att peta ut. Ofta kan du ta bort hela burken så att du kommer åt att göra rent på undersidan. Se till att det inte kommer in smuts i motorn.

2

Innan luftfiltret sätts i igen är det bra att väta det med motorolja. Detta bidrar nämligen till att förbättra rengöringseffekten. All överbliven olja pressas ut i en trasa innan filtret monteras in igen.

Rengör gräsklipparen

Vill du att din gräsklippare ska hålla i många år ska den då och då rengöras grundligt. Det förlänger livslängden på drivremmen och andra rörliga delar. Och så ser den förstås dessutom finare ut.

1

Ta bort den grövsta smutsen med en spackel. Använd en bit trä eller plast, eftersom metall lätt kan repa lacken.

2

Ta bort eventuella kåpor 2. Ta bort eventuella kåpor så att du kan komma åt bättre. Stora mängder gräs kan lätt gömma sig undertill och hindra motorn och drivremmen från att arbeta fritt och effektivt.

3

Spruta på vanligt rengöringsmedel och varmt vatten för att få ingrodd och envis smuts att lossna.

4

Ta bort smutsen med hushållspapper 4. Ta bort smutsen med hushållspapper när rengöringsmed -let har fått verka en stund. Använder du en trasa ska du inte förvänta dig att få den ordentligt ren igen efteråt.

5

Var noggrann med att komma in helt under drivremmen och vid andra roterande delar.

6

Avsluta med att rengöra gräsklipparen på utsidan när du ändå har alla rengöringsartiklar framme.

Byt tändstiftet

Helst bör tändstiftet bytas inför varje säsong för att säkerställa optimal förbränning i motorn. Använder du samma tändstift under en längre tid än en säsong, bör du kontrollera att elektroderna inte är nedsotade, att de är fria från avlagringar och att de inte är skadade.

Byt olja och bensin

Om din gräsklippare inte har något oljefilter bör du byta olja varje år. Att det saknas filter innebär att eventuella främmande partiklar stannar kvar i oljan vilket kan göra stor skada på kolven. Olja sugs enklast upp med en oljepump som är avsedd för detta ändamål. En sådan kan köpas på ett byggvaruhus.

1

Oljestickan tas bort. Oljan sugs upp.

2

Sug upp den gamla oljan med oljepumpen. Har du svårt att suga upp allt kan du vicka på gräsklipparen. Fyll på färsk olja i oljebehållaren.

3

Häll den gamla oljan i en lämplig behållare så att du lätt kan lämna in den på din lokala återvinningscentral.

4

Töm gräsklipparen på gammal bensin om du inte har startat den sedan förra sommaren. Det är viktigt att du inte använder samma pump som till oljan, eftersom du då kan få in oljerester i bensintanken.

Byt skadad vajer

Med tiden kan gasvajern brytas av eller skadas. Har vajern speciella ändstycken som har gjutits på, är det ofta fråga om specifika reservdelar för just den modellen som köps hos en specialiserad återförsäljare. I andra fall kan du använda bromsvajern från en cykel.

1

Sätt fast den nya vajern med buntband när den gamla vajern har tagits bort.

2

Skruva fast ändstyckena på vajern. Därefter är den nya vajern klar att monteras på både gashandtag och maskin.

Spaden

En spade är bara riktigt effektiv om den är skarp. En nyslipad spade kan i gengäld skära genom gräs och rötter som om det vore smör. Här visar vi hur du slipar din spade. Slutligen ska du komma ihåg att smörja in bladet med olja. Om du vill slipa andra grävredskap ska du använda samma metod.

1

Rengör spaden från rost och jord. Det är lätt att borsta rent din spade eller skyffel med en stålborste, eller med en roterande stålborste i vinkelslipen.

2

Bucklor och större hack bankas ut. Med ett skruvstäd som stöd och ett par hårda slag med en kraftig hammare rätas bucklor och de värsta hacken ut.

3

Slipa med vinkelslipen när spaden har satts fast ordentligt i skruvstädet. Använd antingen en lamellskiva eller en slipskiva.

4

Slipa andra sidan av bladet med vinkelslipen. Skäret ska vara vasst, men blir det för vasst kan skäret bli så sprött att det blir slött och får hack igen.

Kedjesågen

Du ska inte montera bort sågkedjan när den ska slipas. Kedjan ska dock hållas fast under slipningen. Står du ute i skogen kan du snabbt såga ett spår i en trästubbe och sätta fast svärdet med kedjan där. Slipar du kedjan i din verkstad kan du sätta fast svärdet och kedjan mellan två träklossar i ett skruvstäd. Det är viktigt att du filar i rätt vinkel. Du bör därför köpa en filmall som passar din kedja. Filmallen kostar omkring 100 kronor. Rundfilens diameter ska också passa kedjans tänder. Det är en 2 bra idé att markera med tusch var på kedjan du ska börja.

1

Gör 2-3 jämna drag i hela filens längd tätt intill skäret. Använd filmallen för att hålla vinkeln. Det är viktigt att du drar lika många gånger på alla tänderna så att de filas lika mycket. Markera med tusch var du började - på så sätt vet du när du har nått hela vägen runt.

2

Kontrollera höjden på ryttarna. De små avrundade tapparna mellan tänderna ska vara 1/10 mm kortare än tänderna för att sågen ska kunna bita. Lägg en linjal eller mätsticka över tänderna för att kontrollera att ryttarna inte är för höga. Är de det kan de justeras med en plattfil.

Yxan

Yxan ska vara vass och slipad i en vinkel på 20-25°. Vanligtvis underhålls skäret med en våtslipsten, men har det bildats större hack måste du först ha tag i en bänkslip. Klyvyxor ska inte vara vassa. De ska tvinga isär träet, inte skära. De ska dock grovslipas så att det inte finns några hack i eggen.

1

Slipa bort stora hack med en bänkslip. Håll yxan i en vinkel på 20-25° och vrid bladet fram och tillbaka på den roterande slipstenen.

2

Skäret vässas på en våtslipsten som har legat i vatten i 10 minuter. För yxbladet i cirkulära rörelser tills eggen är vass.

Beskärningssaxen

Det tar inte många minuter att göra den gamla, slöa grensaxen vass igen. En del modeller har utformats så att du kan byta skäret när saxen blir sliten. Ofta är detta dock inte nödvändigt. Satsa i stället pengarna på en slipsten som kan användas för att vässa både saxar, knivar och yxor.

1

Lossa skruven så att de två knivarna kan skiljas från varandra. Detta gör du vanligtvis med en insex-eller torxnyckel.

2

Slipa knivarna på bägge sidor. Ofta har en slipsten två sidor. Börja med den grövsta sidan och avsluta med den finaste. När du sätter ihop saxen igen är det en bra idé att smörja leden med en droppe olja.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gräsklippare