Gräsklipparen
Slipa kniven
Det är ett hårt arbete för den roterande kniven att klippa gräset. Kvistar, småsten och jord kan ge hack i kniven och göra den slö. Det är ganska enkelt att vässa kniven så att den blir skarp igen. Om du är noggrann med att inte ta bort mer än nödvändigt, kan en kniv slipas 3-4 gånger innan den behöver bytas.
Lossa skruven med en fast nyckel, skiftnyckel eller hylsnyckel så att kniven kan tas bort. Har den inte lossats på länge är det lätt att den sitter fast riktigt ordentligt. Du kan ev. spruta på lite WD-40 eller liknande och låta det verka några minuter innan du provar igen.
Slipa kniven med en bänkslip eller vinkelslip så att skäret återigen blir skarpt och hacken försvinner. Se till att inte ta bort mer än vad som behövs. Ju mindre du tar bort desto fler gånger kan du slipa kniven.
Byt luftfiltret
Ta bort kåpan till luftfiltret. Filtret ligger löst och går precis att peta ut. Ofta kan du ta bort hela burken så att du kommer åt att göra rent på undersidan. Se till att det inte kommer in smuts i motorn.
Rengör gräsklipparen
Vill du att din gräsklippare ska hålla i många år ska den då och då rengöras grundligt. Det förlänger livslängden på drivremmen och andra rörliga delar. Och så ser den förstås dessutom finare ut.
Ta bort den grövsta smutsen med en spackel. Använd en bit trä eller plast, eftersom metall lätt kan repa lacken.
Ta bort eventuella kåpor 2. Ta bort eventuella kåpor så att du kan komma åt bättre. Stora mängder gräs kan lätt gömma sig undertill och hindra motorn och drivremmen från att arbeta fritt och effektivt.
Ta bort smutsen med hushållspapper 4. Ta bort smutsen med hushållspapper när rengöringsmed -let har fått verka en stund. Använder du en trasa ska du inte förvänta dig att få den ordentligt ren igen efteråt.
Byt olja och bensin
Om din gräsklippare inte har något oljefilter bör du byta olja varje år. Att det saknas filter innebär att eventuella främmande partiklar stannar kvar i oljan vilket kan göra stor skada på kolven. Olja sugs enklast upp med en oljepump som är avsedd för detta ändamål. En sådan kan köpas på ett byggvaruhus.
Sug upp den gamla oljan med oljepumpen. Har du svårt att suga upp allt kan du vicka på gräsklipparen. Fyll på färsk olja i oljebehållaren.
Häll den gamla oljan i en lämplig behållare så att du lätt kan lämna in den på din lokala återvinningscentral.
Byt skadad vajer
Med tiden kan gasvajern brytas av eller skadas. Har vajern speciella ändstycken som har gjutits på, är det ofta fråga om specifika reservdelar för just den modellen som köps hos en specialiserad återförsäljare. I andra fall kan du använda bromsvajern från en cykel.
Spaden
En spade är bara riktigt effektiv om den är skarp. En nyslipad spade kan i gengäld skära genom gräs och rötter som om det vore smör. Här visar vi hur du slipar din spade. Slutligen ska du komma ihåg att smörja in bladet med olja. Om du vill slipa andra grävredskap ska du använda samma metod.
Rengör spaden från rost och jord. Det är lätt att borsta rent din spade eller skyffel med en stålborste, eller med en roterande stålborste i vinkelslipen.
Bucklor och större hack bankas ut. Med ett skruvstäd som stöd och ett par hårda slag med en kraftig hammare rätas bucklor och de värsta hacken ut.
Slipa med vinkelslipen när spaden har satts fast ordentligt i skruvstädet. Använd antingen en lamellskiva eller en slipskiva.
Kedjesågen
Du ska inte montera bort sågkedjan när den ska slipas. Kedjan ska dock hållas fast under slipningen. Står du ute i skogen kan du snabbt såga ett spår i en trästubbe och sätta fast svärdet med kedjan där. Slipar du kedjan i din verkstad kan du sätta fast svärdet och kedjan mellan två träklossar i ett skruvstäd. Det är viktigt att du filar i rätt vinkel. Du bör därför köpa en filmall som passar din kedja. Filmallen kostar omkring 100 kronor. Rundfilens diameter ska också passa kedjans tänder. Det är en 2 bra idé att markera med tusch var på kedjan du ska börja.
Gör 2-3 jämna drag i hela filens längd tätt intill skäret. Använd filmallen för att hålla vinkeln. Det är viktigt att du drar lika många gånger på alla tänderna så att de filas lika mycket. Markera med tusch var du började - på så sätt vet du när du har nått hela vägen runt.
Yxan
Yxan ska vara vass och slipad i en vinkel på 20-25°. Vanligtvis underhålls skäret med en våtslipsten, men har det bildats större hack måste du först ha tag i en bänkslip. Klyvyxor ska inte vara vassa. De ska tvinga isär träet, inte skära. De ska dock grovslipas så att det inte finns några hack i eggen.
Slipa bort stora hack med en bänkslip. Håll yxan i en vinkel på 20-25° och vrid bladet fram och tillbaka på den roterande slipstenen.
Beskärningssaxen
Det tar inte många minuter att göra den gamla, slöa grensaxen vass igen. En del modeller har utformats så att du kan byta skäret när saxen blir sliten. Ofta är detta dock inte nödvändigt. Satsa i stället pengarna på en slipsten som kan användas för att vässa både saxar, knivar och yxor.
Lossa skruven så att de två knivarna kan skiljas från varandra. Detta gör du vanligtvis med en insex-eller torxnyckel.