Batteridriven gräsklippare: Undertill är det inte mycket skillnad på en gräsklippare på batteri och en på bensin.

Undertill är det inte mycket skillnad på en gräsklippare på batteri och en på bensin.

Trädgårdsarbete är hårt och krävande – både för dig och för dina trädgårdsmaskiner. Därför är det särskilt bensin- och sladdmaskiner, som med alla sina fördelar och nackdelar har dominerat trädgården tills nu.

Maskiner på 230 volt är ofta relativt tysta, men kräver en krånglig förlängningssladd. Den fulla rörelsefriheten får du med bensinmodellerna, som i gengäld är både bullriga och skakar rejält i händerna. Med batteriklipparen får du det bästa från båda världar – sladdlöst och tyst arbete till glädje för både dig och dina grannar.

LÄS OCKSÅ: Test av bensindrivna gräsklippare

Starka och billiga batterier till batteridrivna gräsklippare

Det finns många skäl att välja en batteridriven gräsklippare, och de goda argumenten blir bara fler. Tidigare har ett relativt högt pris och en mycket begränsad räckvidd varit de stora nackdelarna med en batteridriven gräsklippare. Men som våra test visar är verkligheten idag någon annan.

De sex testmaskinerna kostar mellan 3 300 och 5 500 kronor, och den mest uthålliga batteridrivna gräsklipparen klarar att klippa mer än 400 m2 gräs på en enda laddning. Även om vi vet att batterierna har blivit större, och att maskinerna är mer energieffektiva så är det faktiskt en del mer än vi hade kunnat föreställa oss.

Den billigaste och minst uthålliga batteridrivna gräsklipparen klarade 266 m2. Och när du drar bort buskar, rabatter, uteplatser och annat, kommer det räcka gott åt de flesta svenska trädgårdsägare.

Så har vi testat de batteridrivna gräsklipparna

Den mest avgörande parametern är räckvidden. Vi har testat hur mycket gräsmatta de batteridrivna gräsklipparna klarar innan batteriet tar slut.

Vi har också testat laddtiden, som på allvar blir intressant, om du inte mäktar klippa hela gräsmattan på en enda laddning.

De batteridrivna gräsklipparna låter en del mindre än de bensindrivna konkurrenterna. Men det är fortfarande ganska stor skillnad inuti dem. Därför har vi naturligtvis även mätt bullernivån.

Vi tog tiden medan vi monterade ihop de batteridrivna gräsklipparna och gjorde dem körklara. Laddtiden räknas inte med här

Oberoende test av batteridrivna gräsklippare

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Vi har testat dessa 6 batteri-gräsklipparna

  • BOSCH ROTAK 43 LI
  • STIHL RMA 235
  • RYOBI RLM18X41H240F
  • AL-KO MOWEO 3.85 LI
  • MAKITA DLM431Z
  • STIGA SLM 4048 AE

LADDA NER HELA ARTIKELN och se hela vårt test av batteridrivna gräsklippare.