Från handjagare till robotgräsklippare

Att ha en robotgräsklippare blir allt mer vanligt och kommer snart att vara regel mer än ett undantag för villaägaren.

© Pixabay

I och med att tekniken blir bättre och ständigt utvecklas är dagens gräsklippare mycket bättre än de var i början av dess karriär - samtidigt som de blir lättare att programmera och hantera. Fördelarna med en Robotgräsklippare är många, men framför allt så handlar det nog om att spara tid genom att själv slippa att klippa sin gräsmatta - förutom när det handlar om att trimma på ställen där klipparen inte kommer åt någon eller några gånger per månad. Om du väljer att följa Elsäkerhetsverkets rekommendationer får du inte bara en jämn och fin gräsmatta utan du kan lugnt känna att det är säkert också.

Den första gräsklipparen

På 1700-talet i Frankrike blev det populärt med välputsade gräsmattor och de hölls i schack med betande boskap eller så klipptes de för hand med liar och saxar. I Storbritannien år 1830 uppfanns den första gräsklipparen av Edwin Beard Budding och den var i första hand ämnad för att klippa gräsplaner för diverse sporter. Det var inne med fotboll, cricket, krocket och rugby och det krävdes bättre och snabbare sätt att hålla gräset på en bra längd - och gräsklipparen blev snabbt populär.

De gräsklippare som var ämnade för hemmabruk drevs med handkraft och kallas därför handjagare av gemene man. En del drevs dock med en tvåtaktsmotor ända fram till 1960-talet då de ersattes av en fyrtaktsmotor - men även eldrivna gräsklippare har tagit en stor del av marknaden. Främst för att de små motorerna släppte ut stora mängder av giftiga kolväten.

Klippman i Sverige

Den första gräsklipparen av rotortyp som tillverkades i Sverige kom år 1954 av firman Klippo - och kallades helt passande för Klippman. Även gräsklippare där du själv sitter och kör den har utvecklats och används i första hand för stora gräsytor såsom parker - men naturligtvis även för idrottsarenor som har gräsplan. Idag drivs de flesta gräsklippare av el och har liknande kapacitet som de bensindrivna.

Robotgräsklippare

När robotgräsklipparen kom hade de ganska många barnsjukdomar och de vanligaste var att de klippte dåligt eller att de inte höll sig innanför begränsningen och klippte ner grannens gräs och kanske blommor - vilket inte främjade grannsämjan något vidare. Men mycket har hänt under de 20 år som robotgräsklippare funnits och numera är egentligen den enda service du bör göra under sommaren att byta knivar då och då. Gräsklipparen idag håller sig innanför den kabel som satts vid tomtgränsen - och skonar därmed grannens blommor.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gräsklippare