Många småhusägare upplever att gräsklippningen är den mest tidskrävande sysslan i trädgården. Räknar vi att den genomsnittliga gräsklippningen tar en och en halv timme, och görs en gång i veckan mellan maj och oktober, blir det 30 timmar per säsong. Men det finns ett smart sätt att tjäna in den tiden, och ändå få den perfekta gräsmattan. Nämligen med en robotgräsklippare.
Trädgårdsmästare Lisa Andersson är en av experterna i ”Sveriges fulaste trädgård” och specialist på att förvandla törnrosaslumrande trädgårdar. Hon menar att man behöver klippa gräsmattan ofta.
– Gräsmattan är ett intensivt arbete om man inte har robotklippare. Det gäller att klippa ofta, men inte klippa av för mycket av strået. Man ska kapa max en tredjedel av grässtrået, säger hon.
Enligt Lisa Andersson kan man behöva göra första klippningen redan i mars, och de senaste årens milda vintrar har dessutom förlängt höstsäsongen eftersom gräs växer så länge det är fyra grader varmt.
En robotklippare kan alltså vara din bästa vän långt in på hösten.
– Har du en tomt med många fruktträd behövs en robotklippare med rejäl gräsklipparkniv. Vi har tagit fram en kniv som är både hållbar och effektiv. Är du exempelvis borta en vecka på semester är det synd om roboten fastnar i något i gräset, säger Niclas Zetterberg, STIHL.
Han poängterar också att gräsmattan faktiskt är till för att njutas av. Vill du att den ska gå nattetid, eftersom familjen använder gräsmattan dagtid, är det inga problem, eftersom Lithium-Ion batterierna gör att roboten arbetar tyst.
Det finns även en regnsensor som gör att robotklipparen själv känner av när det regnar och tar igen förlorad klipptid en annan dag.
På iMows hemsida kan du själv skriva in storleken på din trädgård och ange lutningen, och sedan se vilken modell som passar dina behov bäst.
Lisa Anderssons fyra tips för jämn, tät och grön gräsmatta
• Gödsla ofta. Har du problem med mossa, använd ett medel med järnsulfat.
• Våren är en bra tid att lägga dressjord och kompletteringsså kala eller slitna fläckar.
• Har gräsmattan gula fläckar efter att saker legat mot den under vintern? Kratta och riv upp i svålen så att gräset får andas. Alla växter andas med rötterna, även gräs.
• Klipp ofta! Var tredje eller var fjärde dag. Men Kapa aldrig mer än en tredjedel av strået. ”En robotklippare underlättar enormt och man sparar dessutom in en extra gödning eftersom klippet faller tillbaka i gräset” avslutar Lisa Andersson.