Gräsklippare

Gräsklipparen är det viktigaste redskapet i trädgården. Men ska den gå på handkraft, bensin eller batteri? Vi ger dig en överblick och guidar dig till vilken gräsklippare du bör äga.

  Gräsklippare

  Att klippa gräs är inte nödvändigtvis den roligaste uppgiften som trädgårdsägare, men med rätt gräsklippare blir arbetet betydligt enklare (och kanske även roligare).

  Men vilken är rätt gräsklippare för dig? En gräsklippare är nämligen inte bara en gräsklippare. Det finns både batteri- och bensindrivna. Vissa kräver handkraft, och vissa av dem klipper gräset helt av sig själva.

  På dessa sidor kan du bli klokare på marknadens olika gräsklippare, lära dig hur de ska underhållas, läsa våra test av gräsklippare – och mycket, mycket mer.

  Innan du köper gräsklippare

  Man kan faktiskt inte säga att den ena sortens gräsklippare är bättre än en annan. Den bästa gräsklipparen för dig är den som passar dina behov.

  Ditt val av gräsklippare ska därför först och främst ta utgångspunkt i hur stor din gräsmatta är, hur ofta du klipper den, och hur mycket du kan tänka dig att svettas när du är ute med gräsklipparen.

  Nedan kan du bli klokare på vad du ska tänka på mer specifikt innan du spenderar flera tusen kronor på en gräsklippare.

  Hur mycket motorkraft behöver du?

  Om du redan vet att du inte kommer att klippa varje vecka ska du satsa på en gräsklippare med kraftig motor.

  En kraftig motor gör att du kan klippa gräsmattan även om gräset vuxit sig ganska högt. Det klarar inte en maskin med klenare motor.

  Gräsklippare med eller utan uppsamlare?

  Du bör välja en gräsklippare med uppsamlare för klippavfall om du:

  • Klipper ofta (ca. 1-2 gånger i veckan under säsong)
  • Inte vill ha avklippt gräs liggande på gräsmattan, som du lätt kan råka släpa med in i huset.

  Du bör välja en gräsklippare utan uppsamlare om du:

  • Låter gräsmattan stå oklippt under längre perioder. Det höga gräset kan nämligen lätt sätta igen uppsamlaren.
  • Vill ha gratis gödning till din gräsmatta.

  Hur stor ska gräsklipparens klippbredd vara?

  En stor trädgård kräver som regel stor klippbredd. Här kan du se vilken klippbredd du ska satsa på utifrån storleken på din gräsmatta:

  • Gräsmatta som är 250 m2 eller mindre – klippbredd på 30 cm
  • Gräsmatta som är 250-400 m2 – klippbredd på 35 cm
  • Gräsmatta som är 400-600 m2 – klippbredd på 40 cm
  • Gräsmatta som är 600-800 m2 – klippbredd på 45 cm
  • Gräsmatta som är 800-1000 m2 – klippbredd på 50 cm

  Bensindriven gräsklippare

  Är du en person som låter gräset växa sig långt (över 10 cm), innan du får kommer dig för att klippa det? Då är en gräsklippare med bensinmotor förmodligen rätt val för dig.

  Det fina med en bensindriven gräsklippare är nämligen att den klarar av högre gräs än en batteridriven – och så är den oftast billigare än en batteridriven klippare. Å andra sidan kräver den mer underhåll.

  Innan du baxar hem en bensindriven gräsklippare måste du dessutom bestämma dig för om du vill ha en med elstart. Med elstart slipper du böja dig ned och dra igång maskinen med ett startsnöre, vilket kan vara skönt för ryggen.

  Handgräsklippare

  Om du har en liten gräsmatta och inte har någonting emot att svettas lite när du klipper gräset, klarar du dig fint med en klassisk handjagare.

  Det fina med denna sortens gräsklippare är att den varken trasar sönder din ekonomi eller din gräsmatta. Cylinderklippare (som handgräsklipparen) klipper nämligen grässtråna rakt av som en sax så länge kniven hålls skarp.

  Dessutom är den tystgående, tar inte mycket plats i förrådet eller garaget, den är enkel att underhålla och du slipper extrautgifter i form av bensin eller ström – och så får du lite motion medan du arbetar.

  Elgräsklippare

  En eldriven gräsklippare är ett bra val för dig som gärna klipper gräset 1-2 gånger i veckan.

  Många eldrivna gräsklippare är dessutom tystgående, så om du har nära till grannarna kommer de garanterar uppskatta att du kör omkring med en sådan modell istället för en högljudd och illaluktande bensindriven gräsklippare.

  Jämfört med en bensindriven gräsklippare är el-modellerna även mer miljövänliga, och väldigt lätta att starta. Du trycker bara på en knapp så sköter den sig nästan av sig själv.

  Du kan få en eldriven gräsklippare med antingen batteri eller sladd – ibland båda två. Fördelen med gräsklippare med sladd är att du inte behöver oroa dig för att batteriet ska ta slut halvvägs. Å andra sidan måste du se upp så att du inte kör över sladden.

  Robotgräsklippare

  En robotgräsklippare är för dig som vill minimera arbetet med gräsklippning. Men med det sagt klarar sig inte robotgräsklipparen helt utan dig.

  Innan du kan börja använda din robotgräsklippare måste du först avgränsa det område den ska klippa. På det viset slipper du att den kör omkring i rabatten eller fastnar i träd och andra hinder i trädgården. När det är gjort kan du programmera den till att klippa gräset på bestämda tider. Vissa modeller kan du till och med styra via en app i din mobiltelefon.

  Du behöver också vara beredd på att utföra lite detaljarbete själv. En robotgräsklippare kan nämligen ha svårt att komma hela vägen ut i kanterna av trädgården.

  Å andra sidan kör den själv tillbaka till laddstationen när batteriet börjar ta slut, och du får en vacker och välklippt gräsmatta.

  Ge gräsklipparen en service

  Oavsett vilken gräsklippare du har så måste den underhållas. Kniven är den delen som är mest utsatt på en gräsklippare. Sten, grenar och andra hårda föremål på gräsmattan sliter på gräsklipparens roterande kniv, och med tiden kan den bli så slö att den får problem med att klippa gräset.

  Slipa kniven på gräsklipparen

  Den viktigaste delen på gräsklipparen är kniven. Det är nämligen kniven som ger det perfekta resultatet när du klipper gräs. Är kniven inte tillräckligt skarp kommer gräsklipparen snarare riva sönder grässtråna, eller i värsta fall bara lägga gräset ned.

  Men om du slipar kniven regelbundet (som huvedregel en gång per säsong), håller du kniven skarp, så att den kan fortsätta klippa gräset på ett fint och effektivt sätt. Och om du samtidigt avlägsnar sten och andra hårda föremål från gräsmattan innan du börjar klippa kan kniven hålla i många år.

  Den bensindrivna gräsklipparen kräver extra underhåll

  De gräsklippare som kräver mest underhåll är de bensindrivna. På handgräsklipparen och den eldrivna gräsklipparen räcker det oftast att slipa kniven, och eventuellt byta luftfiltret på den eldrivna modellen.

  Här kan du se en lista över de delar som du med fördel kan serva på en bensindriven gräsklippare:

  • Byt eller se över tändstiftet varje år
  • Rensa eller byt luftfilter
  • Fyll på ny bensin
  • Byt eller smörj gas- och säkerhetswire
  • Skift olja en gång per år

  När hösten närmar sig bör du följa dessa tre generella råd innan du ställer in din bensindrivna gräsklippare i garaget över vintern:

  • Töm tanken på bensin
  • Skruva av tändstiftet och häll en tesked olja i cylindern – dra samtidigt ett par gånger i startsnöret.
  • Rensa luftfiltret