Bygg ett garage till robotgräsklipparen

När du har investerat i en dyr robotgräsklippare ska den naturligtvis ha ett garage, så att den kan stå torrt och ladda. Bygg det själv på en dag.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1.000 kronor

Intro

Det är dyrt att köpa en robotgräsklippare, därför är det också en bra idé att bygga ett garage till sin robotgräsklippare.

Det lilla garaget ska skydda robotgräsklipparen mot regn och sol, när klipparen står stilla för att ladda. För även om gräsklipparen är byggd för att bo utomhus kommer ett skydd att tämligen säkert förlänga dess livslängd.

För att vara säker på att garaget håller bygger vi det av formplywood som kan tåla fukt. Prismässigt är det också överkomligt.

Delarna sågas ut av en skiva 12 mm formplywood: gavlarna (A), baksidan (B) med handtag, locket (C) och takdelarna (D).

I den här byggbeskrivningen får du:

 • Steg-för-steg-beskrivning
 • Ritning
 • Komplett materiallista
 • Video

Instruktion

01
Såga till skivorna 5 Steg

För att säkra bra hållbarhet bygger vi garaget av formplywood. Det håller för fukt och är prismässigt överkomligt. En 12 mm skiva på 120 x 250 cm, som räcker gott och väl till det här projektet, kostar cirka 500-600 kronor på lågprisbyggmarknader.

Skivbitarna till robotgräsklipparen sågas till 1

Såga till de sex skivbitarna: Gavlarna (A), baksidan (B), locket (C) och takdelarna (D). Det går enklast med en sänksåg, cirkelsåg eller bordscirkelsåg.

Rita upp bågen på den ena gaveln till garage till robotgräsklippare 2

Rita upp bågen på den ena gaveln (A). Sätt en rad med spik, så som visas, och spänn fast en tunn rundstav eller liknande, så att du kan rita bågen efter den.

Såga ut bågen till garage till robotgräsklippare 3

Såga ut bågen. Se till att spänna fast skivbiten (A) ordentligt och såga sedan efter strecket med en sticksåg.

Rita upp bågen på den andra gaveln till garage till robotgräsklippare 4

Rita upp bågen på den andra gaveln (A). Här är det lite enklare än första gången: Du lägger bara skivan med den utsågade bågen på skivan (A) och markerar.

Mät ut för handtaget på baksidan til garage til robotgräsklippare 5

Mät ut för handtaget på baksidan (B). Borra två hål med en 40 mm hålsåg. Avståndet mellan de två hålens ytterkant är 15 cm.

02
Sätt ihop delarna till ett garage 10 Steg

Nu ska alla skivorna sättas ihop med 4 x 35 mm skruvar och lim.

I de hårda skivorna lönar det sig att förborra och att försänka skruvarna, så att de hamnar i höjd med ytan på skivorna. Här kan du antingen använda en försänkare eller bara förborra lite med ett borr med samma diameter som skruvhuvudena.

Vi sätter fast två aluminiumlister på taket. Kan du inte hitta dem med förborrade hål så får du själv borra hålen med ett 4 mm metallborr.

Spänn fast baksidan och sätt trälim på den ena gaveln till garage till robotgräsklippare 1

Spänn fast baksidan (B) och sätt trälim på den ena gaveln. Förborra till skruvarna i gaveln (A) med ett 4 mm borr och därefter genom dessa hål ner i kanten på baksidan (B) med ett 1 mm borr.

Skruva ihop gaveln med baksidan till robotgräsklippare garage 2

Skruva ihop gaveln (A) med baksidan (B) med 4 x 35 mm skruv. Upprepa proceduren med den andra gaveln, så att båda gavlarna (A) sitter fast i baksidan (B).

Skruva fast de två takdelarna till garage till robotgräsklippare i gavlarna 3

Skruva fast de två takdelarna (D) i gavlarna (A). Använd 4 x 35 mm skruv och sätt en takdel (D) varje sida, så att det finns plats för locket i mitten.

Skruva och limma fast de två falslisterna till garage till robotgräsklippare 4

Skruva och limma fast de två falslisterna (E) på lockets (C) undersida med 4 x 35 mm skruv och trälim. Listerna dras in 2 cm från kanten. De ska se till så att locket inte kan glida av.

Lådan till garage till robotgräsklippare är färdig 5

Då är lådan färdig. Alla skivkanter bör flukta utan skevheter. Mellan locket och takdelarna är det en smal springa. Den täpper vi igen snart.

Slipa hela lådan till robotgräsklippare garage med fint sandpapper 6

Slipa hela lådan med fint sandpapper, antingen för hand eller som här med en excenterslip, så att färgen fäster bättre. Finns det små skevheter i fogarna kan du slipa ner dem nu också.

Måla alla delarna till garage till robotgräsklippare 7

Måla alla delarna. Kanterna ska du vara extra noggrann med. Ytorna är ganska väl skyddade, men för helhetens skull stryks de också med ett lager färg.

Skruva fast de två aluminiumslisterna på garage till robotgräsklippare 8

Skruva fast de två aluminiumslisterna (F) på lockets (C) kanter med 3,5 x 12 mm skruv. Listerna ska täcka över springorna.

Skruva fast handtaget på locket till garage till robotgräsklippare 9

Skruva fast handtaget på locket. Då är garaget till robotgräsklipparen färdigt och redo att börja användas.

Garage till robotgräsklippare passar till laddstation 10

Garaget passar till robotgräsklipparens laddstation, som nu står torrt. Själva klipparen står också skyddad mot väder och vind när den inte klipper gräset.

Material

12 mm formplywood

 • 2 gavlar (A) à 30 x 70 cm
 • Baksida (B), 30 x 52,6 cm
 • Lock (C), 40 x 55 cm
 • 2 takdelar (D) à 15 x 55 cm

20 x 20 mm list

 • 2 lister (E) à 40 cm

3 x 40 mm aluminiumlist

 • 2 lister (F) à 55 cm

Dessutom:

 • 3,5 x 12 mm och 4 x 35 mm skruv, täckande träskyddsfärg.

Tidsförbrukning

Knappt en dag inklusive torktid.

Pris

Ca 1.000 kronor

Svårighetsgrad

En uppgift som alla kan ge sig på.

Ritning

Video

Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Gräsklippare