Gräsklipparknivar: Så vässar du din gräsklippare

Gräsklipparen har blivit slö – den klipper inte gräset längre, utan böjer det bara ned! Ett par minuters arbete med en vinkelslip gör den vass igen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
125 kronor

Intro

Småstenar, kottar och torra kvistar sliter hårt på eggen på kniven i gräsklipparen. Det uppstår lätt jack, eggen rundas av och till slut klipper den inte gräs - den sliter och river sönder gräset.

Om kniven är mycket sliten lönar det sig ofta att byta ut den och montera en ny. Men om du håller efter kniven regelbundet, slipar den och kollar balansen, så kan du ge den en vass egg som får den att arbeta effektivt. Det är först när eggen är vass som den klipper snyggt.

Undviker du sedan att klippa kottar och stenar så håller sig eggen vass i varje fall över sommaren.

Tidsförbrukning

Cirka 1 timme.

Pris

Cirka 125 kr för olja och nytt luftfilter.

Svårighetsgrad

Det är ett enkelt arbete som alla klarar av.

Instruktion

Gräsklipparknivar: Lossa tändkabeln innan du reparerar, smörjer eller ser över gräsklipparen. 1

Lossa tändkabeln innan du reparerar, smörjer eller ser över gräsklipparen. Ta också bort tändstiftet, för det kan behöva torkas av. Tappa ur all olja och bensin innan du fortsätter arbetet.

Gräsklipparknivar: Vänd gräsklipparen och lossa kniven så att du kan slipa den. 2

Vänd gräsklipparen och lossa kniven så att du kan slipa den. Om skruven sitter hårt fast kan du spraya lite rostlösande olja på den. Även om kniven är slö, bör du använda handskar medan du greppar den och lossar skruven.

Gräsklipparknivar: Rensa bort intorkat gräs, smuts och annat från insidan av kåpan. 3

Rensa bort intorkat gräs, smuts och annat från insidan av kåpan. Det ska vara lätt att komma åt och en ren kåpa rostar inte lika lätt som en smutsig.

Gräsklipparknivar: Spänn fast kniven i ett skruvstycke och slipa den. 4

Spänn fast kniven i ett skruvstycke och slipa den. Är den mycket sliten är det en fördel att skapa en preliminär egg med vinkelslip. Därefter fortsätter du med en fil.

Gräsklipparknivar: Passa på att byta luftfiltret. 5

Passa på att byta luftfiltret. Köp gärna en servicesats med olja och filter. Om filtret i maskinen inte är smutsigt sparar du det nya filtret till kommande service, oavsett om den utförs i höst eller nästa vår.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gräsklippare