Snickarverkstad i toppklass

Om vi vann 100 000 kr på lotto skulle vi direkt inreda en snickarverkstad med stora, häftiga specialmaskiner. Vi visar dig vilka maskiner vi skulle lägga pengarna på.

Snickarverkstad i toppklass

Om du vill ta ditt snickrande till nästa nivå kan stora, häftiga specialmaskiner hjälpa dig. Få våra tips på vilka som är värda att lägga pengar på.

Vem har inte drömt om att ha en egen snickarverkstad med den rätta doften av sågspån och alla de rätta maskinerna? Ett ställe där det inte är utrustningen som sätter begränsningar för vilka uppgifter som kan lösas, oavsett om det tillverkas golvsocklar, byggs ett skåp, svarvas en skål eller om en bräda ska delas.

En snickarverkstad av den kalibern är dyr, och det är nog få av oss som har möjlighet att investera i det riktigt stora verktygspaketet på en gång, men man får ju lov att drömma.

Vi förutsätter att du har de vanligaste elverktygen hemma, så som kap- och gersåg, sticksåg och borrskruvdragare. Dessutom föreställer vi oss att vi vinner 100 000 kr på lotto så att vi kan köpa alla de stora specialmaskinerna som hör till en riktig snickarverkstad.

I artikeln kan du läsa om:

Bandsåg

BESKRIVNING
Bandsågen är en av de äldsta maskinsågarna. Den delar timmer och plankor med raka snitt, men är även genial till kurvade snitt. Bandsågen består av ett maskinstativ som håller två bandsågshjul. Det nedre hjulet drivs av sågens motor, och det övre hjulet kan höjdjusteras så att klingan kan bytas ut och spännas åt.

Mellan de två bandsågshjulen ligger arbetsbordet där träet placeras. Arbetsbordet är försett med ett justerbart parallellanslag, och på flera modeller kan bordsplanet lutas, så att du även kan såga ända upp till 22½ grader.

FUNKTION
Det är stor skillnad på bandsågens storlek och sågkapacitet. De största sågarna kan operera med breda och “styva” klingor, som kan klyva hela trädstammar och göra om dem till brädor. Mindre modeller kan såga ut finurligt kurvade snitt, till exempel pussel, genom att använda ganska så små klingor.

NU KAN DU
Det smarta med bandsågen är att den levererar ett exakt lodrätt snitt, och att du har båda händerna fria till att föra ämnet framåt. Du kan därför göra både precisa kurvade snitt och dela större plankor. Den är även smart till att göra tappar och slitsar till träfogar.

Den långa klingan gör det möjligt att dela större plankor och mindre trädstammar.
SE

DeWalt DW739 Pris: 9 200 kr.

Rikt-och planhyvel

BESKRIVNING
Hyvlade plankor, lister och brädor är tre till fyra gånger så dyra än deras råa motsvarigheter. Den kombinerade rikt- och planhyveln förvandlar, i två omgångar, ohyvlat, rått virke till raka och släta, hyvlade brädor.

RIKTHYVEL
Först ska arbetsstyckets två sidor hyvlas i en vinkel på 90 grader. Det görs genom att föra arbetsstycket tätt mot anslaget på rikthyvelbordet, och trycka ner det mot de roterande hyvelstålen, även kallade skär.

PLANHYVEL
Som namnet indikerar ska arbetsstycket hyvlas till så att det får önskad tjocklek och bredd. Hyvelbordet är inställt så att hyvelstålet endast tar bort ca ½-1 mm av träet. Arbetsstycket förs genom hyveln (gärna flera gånger), tills det är helt slätt och har uppnått rätt tjocklek. Processen upprepas när virket ska hyvlas till på bredden. Trästycket förs genom hyveln med hjälp av en roterande trämekanism.

FUNKTION
Det kan vara stor skillnad på hur breda och tjocka arbetsstycken som kan rikt- och planhyvlas. En maskin i 13 000-kronorsklassen har ofta en maximal arbetsbredd på 25 cm och en arbetstjocklek på mellan 0,5 och 15 cm.

NU KAN DU
Med kombimaskinen kan du bl.a. hyvla och anpassa karmträ, golvsocklar och hobbylister i precis de dimensioner du önskar - för ungefär ⅓ av bygghandelns priser.

Metabo HC 260 Pris: 13 000 kr.

Bordssåg

BESKRIVNING
Bordssågen är i grund och botten en cirkelsåg som har vänts upp och ner, och byggts in i ett skåp. Bordssågens klinga har justerbar höjd och steglös lutning mellan 0 och 45 grader. Bordsskivan är monterad med parallellanslag som går att förskjuta, och ett vinkelanslag som kan justeras från 0 till 45 grader.

Till en del modeller kan man köpa till mer bordsyta i form av en extra platta, så att större arbetsstycken får plats. Och ska du såga i andra material än trä, kan du köpa särskilda sågklingor till bl.a. laminat, plast och aluminium.

FUNKTION
Bordssågen är eminent till att dela plankor och brädor. Snittet blir spikrakt när arbetsstycket förs längs parallellanslaget. Med vinkelanslaget är det möjligt att korta ner lister och brädor, samt att smygsåga ex. omfattningar och ramar. Bordssågen är dessutom en bra maskin när det ska sågas i stora skivor och liknande.

NU KAN DU
Ska en bräda sågas ut till tunna lister, är bordssågen eminent. Du kan även klyva rundstavar och tillverka trekantslister. Om du monterar av spaltkniven kan du dessutom tillverka spår och bladfogar.

Bosch GTS 10 XC Pris: 14 000 kr inkl. arbetsbänk.

Svarv

BESKRIVNING
En svarv består av en släde i botten med ett motorhus i den ena änden och en ämneshållare i motsatt ände. Slädens längd avgör hur långa föremål som kan svarvas.

Motorn driver en roterande spindeldocka i vilken en medbringare (en slags gripklo) monteras. Medbringaren centrerar föremålet och håller fast det. Hastigheten på spindeln regleras antingen genom förflyttning av kilremmen eller elektroniskt.

På motsatt sida om spindeln sitter dubbdockan. Den kan flyttas fram och tillbaka på släden och anpassas till föremålets längd. För horisontell svarvning (parallellt med släden), av t.ex. bordsben, spänns föremålet upp mellan spindeldockan och dubbdockan. Vid vertikal svarvning (vinkelrätt mot släden), av t.ex. skålar, spänns föremålet upp i spindeldock spindeldockan med hjälp av medbringaren. På släden sitter dessutom verktygsanhållet som kan justeras i höjden och i avstånd till föremålet.

FUNKTION
Svarven ser till att föremålet snurrar runt, men det är svarvstålen som skapar utskärningarna. Stålen finns i många olika varianter, men med fem stål är du på rätt väg.

NU KAN DU
Med lite övning kan du svarva skålar i alla möjliga utformningar och träslag. Du kan svarva pepparkvarnar, ljusstakar, skålar, lampskärmar och balustrader. Med en god portion rutin blir träsvarvning dessutom en ren konst. Duktiga träsvarvare kan förvandla en träkubb på 40 kilo till en millimetertunn hatt med en vikt på endast 200 gram.

Jet JWL-1221VS Pris: 11 025 kr.

Bandslip

BESKRIVNING
Den stationära bandslipen är en solid slipmaskin, där små och stora arbetsstycken hålls i handen medan de pressas mpt slipbandet. Här bestämmer bandets längd och bredd hur stora arbetsstycken som kan bearbetas. Slipbandet spänns upp mellan två valsar och drivs av en elmotor. Om du funderar på att investera i en bandslip kan du med fördel köpa en bandslip med inbyggd tallriksslip.

FUNKTION
Den stationära bandslipen kan både slipa plana och ojämna arbetsstycken. Slipbandet kan justeras från en vågrät till en lodrät position. Det går att slipa både plana och snidade arbetsstycken med hjälp av slipbandets utsida. Tallriksslipen är dessut dessutom försedd med ett arbets om arbetsbord som går att luta, vilket bland annat är praktiskt vid slipning av mindre arbetsstycken.

NU KAN DU
Med en stationär bandslip kan du snabbt och lätt slipa alla typer av träarbetsstycken.

Jet JSG-96 Pris: 8 400 kr.

Resultatet blir inte bättre än de svarvstål du använder

Multimedia

Det finns en uppsjö av svarvstål, men du behöver i egentligen bara fem typer: en svarvskölp (1), en svarvmejsel (2), ett stickstål (3) samt ett rakt (4) och ett böjt skrapjärn (5).

De tre första är avsedda för skärsvarvning som är den främsta svarvtekniken. Det är vanligtvis svarvskölpen som man använder mest.

De två sistnämnda är avsedda för skrapsvarvning som är en teknik som uteslutande används för att ta bort små ojämnheter från skärsvarvade ytor. Skrapjärnen ska helst vara minst 10 mm.

Pelarborrmaskin

BESKRIVNING
I princip är en pelarborrmaskin en borrmaskin som är monterad på ett stativ/en stång som fungerar genom att borret sänks ner i arbetsstycket med hjälp av ett handtag. Maskinens lilla integrerade arbetsbord kan dessutom höjas och sänkas på stativet.

Maskinen kan vara remdriven (med kilrem) eller växeldriven. Hastigheten på de remdrivna modellerna justeras genom att flytta kilremmen, medan den växeldrivna ofta har två växlar som ställs in elektroniskt med hjälp av ett vred.

Innan du investerar i en pelarborrmaskin är det viktigt att fundera över hur stora arbetsstycken som du ska arbeta med. Borrdjupen varierar nämligen beroende på hur långt spindeln kan vandra. Dessutom är det viktigt att veta avståndet mellan borret och stativet, eftersom det påverkar hur långt in på exemeplvis en stor träskiva du kan borra. På samma sätt bör man kontrollera chuckens kapacitet för att få en uppfattning om hur stora borr den kan hantera.

Som extra tillbehör finns ett maskin maskinskruvstycke för att fixera de arbetsstyck skruvstycke arbetsstycken som är svåra att komma runt.

FUNKTION
Pelarborrmaskinen kan borra helt lodräta hål i diverse arbetsstycken. Beroende på borrtyp kan det borras i trä, metall, sten och plast. Maskinens djupstopp ser till att det går att borra hål på exakt samma djup.

NU KAN DU
Med en pelarborrmaskin kan du göra allt lodrätt borrarbete millimeterprecist. Du kan ex. borra för träfogar med plugg och borra hål för rundstavar i gallerverk. I metall kan du snabbt utöka hålstorleken i beslag och borra ut till gängor.

Scantool 25A Pris: 12 950 kr.

Bordsfräs

BESKRIVNING
Det finns både handhållna fräsar och fräsar monterade på särskilda fräsbord. Men är du en ivrig tränörd, och har platsen, är en dedikerad bordsfräs något för dig. Den kännetecknas av att fräsdelen är integrerad i bordets skåp, från vilket fräsjärnet sticker upp genom skåpets ”bordsskiva”. Fräsjärnet kan justeras på höjden, och bordsfräsen kan van vanligtvis arbeta med fräsjärn som har en skaftstorlek på 12 mm och en diameter ända upp till 90 mm.

Arbetsstycket förs längs ett sidoanslag, och på flera bordsmodeller följer det med ett vinkelanslag. Av säkerhetsskäl bör fräsjärnet skyddas, så att du inte riskerar att få fingrarna i maskinen om du ex. tappar greppet om arbetsstycket. Fräsarbeten är väldigt dammiga, och därför bör fräsbordet ha ett dammsugaruttag.

FUNKTION
Fräsens arbetsområde är jättestort. Den ger ditt träarbete en vacker finish, när arbetsstyckets kanter rundas av eller fasas av. Arbetsstyckets kanter kan förses med otaliga profiler - det är endast din samling av fräsjärn som begränsar vad du kan skapa.

NU KAN DU
Med ett 45-graders fasjärn kan du fasa av listkanter. Med ett kvartsstavsjärn kan du tillverka klassiska golvsocklar, och med hålkälsjärnet kan du tillverka hålkälslister till köksbänken. Notfräsjärnen fräser tapphål och tappar, och den ambitiösa gördet-självaren kan även köpa ett fräsjärnset så att han eller hon kan tillverka köksluckor med ramar och speglar i vackraste allmogestil.

Luna BSM 40 T Pris: 24 975 kr.

Tre olika fräsjärn

Notjärn

Det enklaste och vanligaste. De flesta set innehåller tre-fem notfräsjärn med diametrar från 3 till 12 mm. De minsta används till spår, ex. till tunna glasskjutluckor, medan de stora kan användas till allt från djupa handtag till riktigt tunna utfräsningar till beslag.

UPPGIFTER: Noter, skarpa kanter och hål, nedsänkta beslag och mycket mer.

Kvartsstavsfräsjärn

Järnet efterlämnar en snygg välvd kant med en vågrät fals i profilens botten, eftersom kullagret är mindre än fräsjärnets bottenskär. Utsmyckar bl.a. lister och paneler.

UPPGIFTER: Karmar, spröjs och dekorationslister.

Fasfräsjärn

Det populära kantjärnet fasar av kanten till 45 grader, snabbt och helt rakt. Beroende på hur djupt järnet står i sulan, kan fasningen bli allt från en fin avfasning till en markant, bred fas - ev. med en rak fasning ovanför. Järnet är dessutom perfekt till att förbereda fogar som ska ligga kant mot kant.

UPPGIFTER: Enkla fasade kanter och skarvar.

Extratillbehör som är kul att ha

Bänkslip

Den lilla, starka slipmaskinen är bra när skär, knivar och stål har blivit slöa och ska slipas.

Bosch GBG 60-20
Pris: 2 800 kr.

Spånsugsystem

Det är både obehagligt och hälsofarligt att andas in träspån och fina partiklar. Men med ett effektivt spånsugsystem kan du ta upp det värsta.

FM230MD
Pris: 1 987 kr.

Kompressor

Även om spånsugsystemet gör sitt för att förhindra att dammet virvlas runt i hela verkstaden, så kommer man inte ifrån att det blir dammigt. En kompressor är därför genial till att blåsa bort dammet från diverse ytor. Och så är den guld värd när dina kläder är täckta av damm.

Reno 2 hk - 50 L
Pris: 10 600 kr.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg