Träsvarv – tränördens bästa leksak

Drömmer du om att göra fina arbeten i trä, är en träsvarv något av det första du ska köpa till din snickarverkstad.

Med en träsvarv kan du göra allt från stolsben till fruktskålar. Och cirka 1000 saker till.

Med en träsvarv kan du göra allt från stolsben till fruktskålar. Och cirka 1000 saker till.

En träsvarv kan kosta från 500 till 50 000 kronor

En träsvarv är en fantastisk maskin att äga, men du måste ta ett beslut kring hur mycket pengar du kan tänka dig att investera i maskinen. Och dessa beror på dina behov.

Pris och kvalitet hänger i regel ihop, och så är självklart även fallet med en svarv och träsvarv. Men vill du bara svarva en skål eller ett saltkar, behöver du alltså inte köpa den dyraste träsvarven du kan hitta. Då kan en modell för 1500 kr vara ganska så bra. En billig svarv har ofta inte så många inställningsmöjligheter som en dyr träsvarv har. Till fint arbete med många detaljer kan det vara ett problem om maskinens hastighet inte går att ändra.

TRÄSVARV: En träsvarv för hobbybruk. På maskinen kan man ställa in hastigheten, och hållaren där svarvstålet ska sitta går att justera.

En träsvarv för hobbybruk. På maskinen kan man ställa in hastigheten, och hållaren där svarvstålet ska sitta går att justera.

Så fungerar en träsvarv

En träsvarv är en relativt enkel maskin, Ju bättre byggkvalitet, desto länge kan maskinen hålla och leverera resultat. Ett stycke trä spänns fast mellan två dockor, en med dubb och en med drivande funktion. Maskinen drivs av en motor, som får träet att vridas runt, och med ett knivskarpt svarvstål skär man i träet, tills det har önskad form.

Ingen träsvarv utan svarvstål

En träsvarv ska du självklart ha om du vill svarva i trä. Men du behöver också bra svarvstål. Det finns en mängd olika svarvstål, och det är svarvstålets utformning som avgör vilka former och spår du kan svarva i träet. Svarvstål till träsvarv tillverkas i olika metaller, men det rekommenderas att du köper stål av HHS-typen (High Speed Steel). De håller längre och kan slipas på en bänkslip när de är slitna.

TRÄSVARV: Här svarvas ett ben. Maskinen vrider runt träet, och svarvstålet skär bort det oönskade träet. Det är så en träsvarv fungerar.

Här svarvas ett ben. Maskinen vrider runt träet, och svarvstålet skär bort det oönskade träet. Det är så en träsvarv fungerar.

Alla kan använda en svarv

Du behöver inte ha varit lärling hos en finsnickare för att använda en svarv. Men du ska var förberedd på att det kräver en del övning, innan du kan svarva en skål som är fin nog att ställas på bordet. Även om svarven och de knivskarpa svarvstålen ser skrämmande ut, är det inte farliga. Bara du tänker dig för att stänga av maskinen när du byter hastighet, och när du spänner fast träet. Använd alltid skyddsglasögon, så du inte får damm och spån i ögonen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg