En träsvarv kan kosta från 500 till 50 000 kronor
En träsvarv är en fantastisk maskin att äga, men du måste ta ett beslut kring hur mycket pengar du kan tänka dig att investera i maskinen. Och dessa beror på dina behov.
Pris och kvalitet hänger i regel ihop, och så är självklart även fallet med en svarv och träsvarv. Men vill du bara svarva en skål eller ett saltkar, behöver du alltså inte köpa den dyraste träsvarven du kan hitta. Då kan en modell för 1500 kr vara ganska så bra. En billig svarv har ofta inte så många inställningsmöjligheter som en dyr träsvarv har. Till fint arbete med många detaljer kan det vara ett problem om maskinens hastighet inte går att ändra.
Så fungerar en träsvarv
En träsvarv är en relativt enkel maskin, Ju bättre byggkvalitet, desto länge kan maskinen hålla och leverera resultat. Ett stycke trä spänns fast mellan två dockor, en med dubb och en med drivande funktion. Maskinen drivs av en motor, som får träet att vridas runt, och med ett knivskarpt svarvstål skär man i träet, tills det har önskad form.
Ingen träsvarv utan svarvstål
En träsvarv ska du självklart ha om du vill svarva i trä. Men du behöver också bra svarvstål. Det finns en mängd olika svarvstål, och det är svarvstålets utformning som avgör vilka former och spår du kan svarva i träet. Svarvstål till träsvarv tillverkas i olika metaller, men det rekommenderas att du köper stål av HHS-typen (High Speed Steel). De håller längre och kan slipas på en bänkslip när de är slitna.
Alla kan använda en svarv
Du behöver inte ha varit lärling hos en finsnickare för att använda en svarv. Men du ska var förberedd på att det kräver en del övning, innan du kan svarva en skål som är fin nog att ställas på bordet. Även om svarven och de knivskarpa svarvstålen ser skrämmande ut, är det inte farliga. Bara du tänker dig för att stänga av maskinen när du byter hastighet, och när du spänner fast träet. Använd alltid skyddsglasögon, så du inte får damm och spån i ögonen.