Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Träsvarv – tränördens bästa leksak

Skriv ut Spara artikel

Drömmer du om att göra fina arbeten i trä, är en träsvarv något av det första du ska köpa till din snickarverkstad.

Med en träsvarv kan du göra allt från stolsben till fruktskålar. Och cirka 1000 saker till.

Med en träsvarv kan du göra allt från stolsben till fruktskålar. Och cirka 1000 saker till.

En träsvarv kan kosta från 500 till 50 000 kronor

En träsvarv är en fantastisk maskin att äga, men du måste ta ett beslut kring hur mycket pengar du kan tänka dig att investera i maskinen. Och dessa beror på dina behov.

Pris och kvalitet hänger i regel ihop, och så är självklart även fallet med en svarv och träsvarv. Men vill du bara svarva en skål eller ett saltkar, behöver du alltså inte köpa den dyraste träsvarven du kan hitta. Då kan en modell för 1500 kr vara ganska så bra. En billig svarv har ofta inte så många inställningsmöjligheter som en dyr träsvarv har. Till fint arbete med många detaljer kan det vara ett problem om maskinens hastighet inte går att ändra.

TRÄSVARV: En träsvarv för hobbybruk. På maskinen kan man ställa in hastigheten, och hållaren där svarvstålet ska sitta går att justera.

En träsvarv för hobbybruk. På maskinen kan man ställa in hastigheten, och hållaren där svarvstålet ska sitta går att justera.

Så fungerar en träsvarv

En träsvarv är en relativt enkel maskin, Ju bättre byggkvalitet, desto länge kan maskinen hålla och leverera resultat. Ett stycke trä spänns fast mellan två dockor, en med dubb och en med drivande funktion. Maskinen drivs av en motor, som får träet att vridas runt, och med ett knivskarpt svarvstål skär man i träet, tills det har önskad form.

Ingen träsvarv utan svarvstål

En träsvarv ska du självklart ha om du vill svarva i trä. Men du behöver också bra svarvstål. Det finns en mängd olika svarvstål, och det är svarvstålets utformning som avgör vilka former och spår du kan svarva i träet. Svarvstål till träsvarv tillverkas i olika metaller, men det rekommenderas att du köper stål av HHS-typen (High Speed Steel). De håller längre och kan slipas på en bänkslip när de är slitna.

TRÄSVARV: Här svarvas ett ben. Maskinen vrider runt träet, och svarvstålet skär bort det oönskade träet. Det är så en träsvarv fungerar.

Här svarvas ett ben. Maskinen vrider runt träet, och svarvstålet skär bort det oönskade träet. Det är så en träsvarv fungerar.

Alla kan använda en svarv

Du behöver inte ha varit lärling hos en finsnickare för att använda en svarv. Men du ska var förberedd på att det kräver en del övning, innan du kan svarva en skål som är fin nog att ställas på bordet. Även om svarven och de knivskarpa svarvstålen ser skrämmande ut, är det inte farliga. Bara du tänker dig för att stänga av maskinen när du byter hastighet, och när du spänner fast träet. Använd alltid skyddsglasögon, så du inte får damm och spån i ögonen.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Träsvarv – tränördens bästa leksak
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka