Den perfekta bandsågen till gör-det-självaren

Bandsågen är ett fantastiskt verktyg, som tyvärr väldigt få gör-det-självare använder. Men så behöver det inte vara. De billigaste bandsågarna till trä kostar nämligen inte mycket mer än 1 000 kr. Det finns även bandsågar till metall.

BANDSÅG: Bandsågen är ett fantastiskt verktyg

Bandsågen är ett fantastiskt verktyg

Bandsåg bordsmodell

Medan de stora modellerna främst vänder sig till den professionella hantverkaren, är en bordsmodell av bandsågen mer lämplig för hobbyverkstaden eller gör-det-självarbete. Här är priset lite lägre, och du har bättre möjlighet att packa undan den lilla bandsågen igen, när den inte används.

Bandsåg trä

Bandsåg för trä används bland annat till att klyva brädor och plankor. Men den är även riktigt bra till att såga parallellt och göra kurvor. Det är därför ett allsidigt verktyg, som kan användas till många uppgifter i hemmaverkstaden.

BANDSÅG: Den mindre bandsågen till trä är det mest populära och självklara valet till gör-det-självaren.

Den mindre bandsågen till trä är det mest populära och självklara valet till gör-det-självaren.

Välj rätt bandsåg

När du ska välja bandsåg är det särskilt viktigt att lägga märke till bandbredden, skärbredden och skärhäjden på bandsågen. Det kan även vara en fördel om hanstigheten på bandet går att justera efter virkets hårdhet. Vissa dyrare modeller av bandsågar kan till och med utrustas med förstoringsglas, högre vridmoment, sugadapter, dammsugare eller annan avancerad utrustning. Det är därför en bra idé att läsa igenom de enskilda bandsågarna och välj den som bäst passar dina behov och din plånbok.

Metall bandsåg

Bandsåg till metall är lite av en specialist. Den mest utbredda bandsågen till metall är en så kallad vertikal bandsåg.
Här fixeras ämnet som det sågas i, medan själva bandsågen sänks ner i ämnet. När man sågar i mycket hårda ämnen, är det en klar fördel om de kan spännas fast ordentligt. Med en del vertikala bandsågar är det möjligt att låta sägen arbeta sig genom ämnet på egen hand med hjälp av tyngdkraften, utan att du behöver övervaka arbetet. Ska du såga i stora ämnen kan det dessutom vara nödvändigt med kylning. Därför hittar man ofta en spillåda för kylarvätska under bandsågens arm.

BANDSÅG: Med en vertikal bandsåg för stål är det möjligt att spänna fast ämnet du sågar i så att det sitter fast ordentligt.

Med en vertikal bandsåg för stål är det möjligt att spänna fast ämnet du sågar i så att det sitter fast ordentligt.

Batteri-bandsåg till stål

Som med så många andra typer av maskiner, finns bandsågen även i en batteri-modell. Det handlar ofta om en mindre bandsåg till stål och metall.

BANDSÅG: Batteri-bandsågen till stål är egentligen en bågfil med motor.

Batteri-bandsågen till stål är egentligen en bågfil med motor.

Blad till bandsåg

Även om bladet till en bandsåg är ganska så tåligt kan du förstöra den på ett spik eller på annat sätt vrida och skada den. Därför är det en bra idé att alltid ha ett extra blad till bandsågen på lager.

Priset på ett blad till en bandsåg kan variera efter storlek och sort, men blad till bandsågen är generellt inte speciellt dyra.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Elsåg