Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Håll verktyget i toppform med en bänkslipmaskin

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Med en bänkslipmaskin i verkstaden håller du enkelt ditt verktyg knivskarpt och i toppform. Läs mer om den geniala bänkslipmaskinen här.

En bänkslipmaskin håller verktyget knivskarpt

Bänkslipenmaskin är perfekt till att hålla din yxa vass och i toppform.

Bänkslipen håller ditt verktyg knivskarpt

En bänkslipmaskin är perfekt när ditt verktyg och utrustning ska hållas knivskarpt och i toppform. Bänkslipen är bland annat perfekt till att slipa knivar, hyvlar, yxor, saxar och gräsklipparens kniv. Den kan även vara bra till efterbearbetning av diverse trä- och metallämnen.

Bänkslipmaskin eller våtslip

Den klassiska bänkslipmaskinen kör med relativt många varv. Arbetet görs därför lätt och snabbt, men ämnet som man arbetar med kan bli mycket varmt. Om man inte är uppmärksam kan ämnen av metall bli så varma att de tappar sin härdighet. Och det vill man inte. Bänkslipmaskinen kräver därför en smula försiktighet. Rätt hantering kan dock snabbt läras ut. Våtslipen däremot utför arbetet i ett något lägre arbetstempo. Den är mer försiktig, och vattnet hjälper dessutom till att hålla temperaturen nere.

Bänkslipmaskin eller våtslip?

Bänkslipmaskin eller våtslip? Våtslipens sten är delvis nedsänkt i vatten, så kniven är hela tiden våt. Det ger en mer skonsam slipning och håller temperaturen nere.

Säkerhet med en bänkslipmaskin

När du slipar ditt verktyg kan metallsplitter och gnistor göra stor skada, om du ex. får dem i ögonen. Det är därför en bra idé att välja en bänkslipmaskin där säkerheten är i topp. Här handlar det om en stängd skyddsskärm och gnistskydd. Kom också alltid ihåg att använda skyddsglasögon, när du använder din bänkslipmaskin.

Tillbehör till bänkslipmaskinen

För att få ut det mesta ur din bänkslipmaskin är det viktigt att du väljer rätt tillbehör, som är framtagna för just den uppgiften som du ska utföra:

Slipsten till bänkslipmaskin
En slipsten är inte bara en slipsten. Det finns i olika grovlekar. Ska du ex. slipa ett stämjärn är det viktigt att du väljer en slipsten som är anpassad för verktygsstål. Ska du slipa i glas ska stenen vara mycket fin.

Stålborste till bänkslipmaskin
Stålborsten passar till att ta bort ex. rost eller färg.

Polérskiva till bänkslipmaskinen
Polérskivor är ofta gjorda av tyg. Här kan det även vara en bra idé att köpa en polerpasta för att få det bästa och blankaste resultatet.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka