Kompressor test: De små kompressorerna är lätta att flytta runt och ta med ut ur verkstaden.

De små kompressorerna är lätta att flytta runt och ta med ut ur verkstaden.

En kompressor är i sig själv en mycket enkel maskin som suger in luft, komprimerar luften i tanken och blåser ut den igen vid mycket högt tryck. Det är den stora mängden tillbehör som gör kompressorn smart samt att den kan lösa en rad krävande uppgifter.

I testet har vi samlat sex populära modeller. Eftersom de alla är relativt små, är de lätta att få plats med i verkstaden. De är samtidigt lätta att flytta runt om du t.ex. ska skjuta fast lister eller paneler i din stuga.

De sex deltagarna har lufttankar på mellan fem och åtta liter. Av naturliga skäl är de därför inte lika uthålliga som större maskiner med 20-literstankar eller större. Men med ett arbetstryck på 8 bar kan de lösa de allra flesta uppgifterna som gör-det-själv-fixaren ställs inför. I jämförelse är trycket i ett bildäck normalt omkring 2,5 bar.

Även om det är skillnad på hur deltagarna klarar de olika uppgifterna, var det ingen som på allvar misslyckades. De största skillnaderna handlar därför om vikten, designen och flyttbarheten. Alla dessa parametrar är dessutom avgörande för hur behagliga maskinerna är att arbeta med.

Kompressor med eller utan olja

Om du ska välja en oljefri kompressor eller ej beror lite på din personlighet. Den oljefria kompressorn ger renast luft och kräver mindre underhåll. Den oljesmorda kompressorn har i gengäld en längre livslängd om man kommer ihåg att regelbundet kontrollera oljenivån.

Kompressor test: Så har vi testat

De små kompressorerna är lämpliga att använda till att driva olika verktyg som t.ex. en häftpistol. Vi kopplade ihop dem med en häftpistol och testade hur snabbt de sköt.

Med helt fyllda tankar räknade vi ut hur många skott varje kompressor kunde prestera innan trycket i tanken hade sjunkit så mycket att den krävde en högljudd tryckpåfyllning.

Vi tog även tiden från att kompressorn var helt tom till helt full. Skillnaden var stor.

Vi mätte hur mycket de väsnades. Även om ingen av dem är tysta så är det stor skillnad på 97 och 110 dB.

Oberoende kompressor test

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Vi har testet de här 6 kompressorerna i vårt kompressor test

  • BILTEMA 11-8
  • METABO POWER 180-5 W OF
  • SCHEPPACH HC08
  • EINHELL TC-AC 190/6/8
  • DEWALT DPC6MRC
  • STANLEY DN 200/8/6

LADDA NER HELA TESTET och se vilken kompressor som blev den stora vinnaren av vårt kompressor test.