Planhyveln – ett givet inslag i snickarverkstaden

Det är inte många gör-det-självare som har en planhyvel i verkstaden. Men ska du ex. lägga ett trägolv eller bygga ett trädäck kommer du ha nytta av en planhyvel.

Planhyvel – ett givet inslag i snickarverkstaden

Drömmer du om en planhyvel i verkstaden? Det förstår vi. Här kan du läsa mer om kraftpaketet.

Planhyvel – ett givet inslag i snickarverkstaden

Du klarar dig säkert utan en planhyvel. Den är en specialist, och om du inte bygger riktigt många plankbord är behovet av en planhyvel begränsat.

Men det betyder inte att du kan få drömma om att ha en sådan maskin i din verkstad – det är nämligen ett riktigt kraftpaket.

Planhyvel eller putshyvel?

Kärt barn har som bekant många namn, och planhyveln kallas även för putshyvel. Namnet avslöjar också maskinens egenskaper, nämligen att hyvla ner trä till en bestämd tjocklek.

Även om du köper fyra plankor i samma tjocklek, så är de inte riktigt lika tjocka. Det finns alltid lite variationer i tjockleken. Det är här en putshyvel är perfekt. Den hyvlar nämligen ner träet exakt, så att det får rätt tjocklek.

Planhyvel eller putshyvel?

Planhyvel är perfekt när du vill hyvla ner brädor till rätt tjocklek.

Planhyvel till plankor

Ska du lägga ett plankgolv av trä, bygga ett trädäck eller ett plankbord, kommer du ha nytta av en planhyvel, så att du kan vara säker på att få samma tjocklek och form på allt trä. Finns det skador på en planka kan planhyveln också få bort detta. Snickare och finsnickare använder ofta sig av planhyvel och det finns en rad modeller till gör-det-självare.

Planhyvel till brädor

Det är lätt att ställa in planhyvel, hur mycket som ska hyvlas av brädorna.

Priserna på planhyvlar varierar

Vad kostar då en sån häftig maskin som planhyveln? Ja, det varierar en del. En planhyvel som den som snickaren har är riktigt dyr, och även för avancerad för de flesta vanliga gör-det-självare.

Planhyvel för amatörbruk kostar från ca 3000 kr och uppåt. Det är självklart värt att nämna att hyvlade brädor är dyrare än råa brädor i bygghandeln, så du sparar självklart en del genom att själv hyvla virket med en planhyvel.

Priserna på planhyvlar varierar

En planhyvel som denna är lämplig för amatörbruk.

Kraftfull maskin – akta fingrarna!

När du arbetar med elverktyg ska du alltid se upp så att händer och fingrar inte kommer i kläm. En planhyvel är försedd med skarpa knivar, som enkelt hyvlar en bräda till rätt tjocklek, men detta kan som sagt även kosta ett finger. Använd därför en pinne eller brädbit att föra med, så att du styr träet säkert genom hyveln.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg