Test av avståndsmätare: Lasern används både till att sikta och mäta med.

Lasern används både till att sikta och mäta med.

Den är tillräckligt liten för att ha i fickan och tillräckligt exakt för att ta upp kampen mot måttband och tumstock. På de korta måtten är precisionen ofta inom ett 2 mm spann, och på längre avstånd är avvikelserna mindre än den osäkerhet som uppstår när tumstocken ska tas fram igen och igen och igen. Laseravståndsmätaren är genial, och har du en gång testat den är den svår att låta bli.

Avståndsmätare är lätt att använda

Vi har hittat sju avståndsmätare, som alla utom en, kan köpas för runt tusenlappen. Även om flera av dessa små apparater är fullproppade med en rad avancerade funktioner och uträkningar, går det inte ut över användarvänligheten. Den mest svåranvända är utrustad med sju knappar. Så även om du skulle vara en smula teknikrädd, kommer det inte ta många minuter innan du är igång och mäter.

Läs också: Blixtsnabb mätning med Google Earth Pro

Avståndsmätare: Så har vi testat

En laseravståndsmätare ska först och främst vara exakt. Alla lasermätarna har därför testats på både 5 och 30 meter på två olika underlag. Avvikelserna har lagts ihop och bedömts.

En del avståndsmätare kan mer än att bara mäta. Några kan t.ex. själv beräkna arean av en vägg du ska köpa färg till, och skicka resultatet till din mobil. Vi tittar på de samlade funktionerna hos våra testdeltagare.

Dina mått är naturligtvis inte mycket värda om de inte kan läsas av tydligt på en display. Vi har bland annat tittat på skärmens storlek och undersökt om det är belysning i den.

Oberoende test av avståndsmätare

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av i denna artikeln.

Vi har testat de här 7 avståndsmätare

 • MILWAUKEE LDM 50
 • BOSCH GLM 40
 • LEICA DISTO D1
 • DEWALT DW03050
 • BOSCH PRL 50 C
 • STANLEY TLM 99
 • MAKITA LD050P

LADDA NER HELA TESTET och se vilken laseravståndsmätare som blev den stora vinnaren.

VIKTIGA DETALJER NÄR DU VÄLJER AVSTÅNDSMÄTARE:

 • STORLEK OCH ROBUSTHET: Kolla att mätaren ligger bra i handen och inte är så hal att den lätt glider ifrån dig. Fråga i affären om den tål att tappas på golvet.
 • SKÄRM: Du måste kunna se vad det står på skärmen, både när du arbetar inomhus och utomhus i stark sol. Kolla före köp
 • KNAPPAR: Oavsett hur många knappar instrumentet har så ska det vara lätt att använda dem. De får inte sitta för tätt eller vara för små för dina fingrar.
 • OBLIGATORISKA FUNKTIONER: Din avståndsmätare ska under alla omständigheter kunna mäta avstånd korrekt och spara ett antal mätningar du har gjort. Mätaren bör helst kunna lägga till och dra ifrån.
 • AVANCERADE FUNKTIONER: Det är inget tvång att instrumentet ska kunna räkna ut ytor och volymer, men du kommer snabbt att värdesätta dessa funktioner. Den s.k. Pytagoras-funktionen är också bra. Då mäter du snett upp från golvet till den punkt där väggen möter taket. Därefter talar instrumentet om för dig hur hög väggen är. Det är bra om väggen t.ex. är blockerad av möbler så att du inte kan komma åt att mäta.
 • KORTÄNDAN: En del modeller har en liten klaff som kan fällas ut. Den gör att du kan mäta exakt från t.ex. en bordskant eller från bottnen inuti en garderob. En mycket praktisk funktion.