Världens bästa måttband

Om du trodde att ett måttband bara är ett måttband, då har du inte använt en talmeter. Med det lilla hjälpmedlet i fickan kan du lösa en lång rad uppgifter som annars skulle kräva en mindre verktygslåda.

När vi på Gör Det Själv entusiastiskt samlas kring ett häftigt verktyg har det i regel motor. Ofta kan det låta mycket eller vara kraftfullt som ett rovdjur. Och så är priset nästan alltid riktigt högt.

Men då och då dyker det upp verktyg som varken ser imponerande ut eller som kan låta wroom. Talmetern från Hultafors är ett sådant.

Där de flesta måttband kan erbjuda en funktion: att mäta från punkt a till punkt b, kan talmetern stoltsera med inte mindre än sex funktioner, bl a gipskniv och passare.

Alltihop för drygt 200 kronor (3-metersversionen). Därför förtjänar det en fast plats i fickan på arbetsbyxorna – och titeln världens bästa måttband.

Måttbandets funktioner

Utvändiga mått

Ja, naturligtvis kan talmetern samma sak som alla andra måttband: Hängs fast på en kant och mäter avståndet mellan två punkter.

Dessutom är markeringen av ditt mått så tydlig att du kan mäta med en halv millimeters marginal, och måttbandets lås sitter stadigt fast. Talmetern finns som 2, 3 och 6 meter.

Gipskniv

Ritsspetsen vid huset är tillräckligt stark för att skära igenom kartongen på en gipsskiva. Du bara mäter, för över måttet till gipsskivan genom att ritsa och knäcker skivan direkt.

Om du därefter fäller ihop talmetern kan du använda samma ritsspets för att skära igenom kartongen på den nu knäckta gipsskivan. Allt utan att behöva plocka upp en hobbykniv ur fickan.

Invändiga mått

Den mest uppenbara skillnanden mellan talmetern och andra måttband är den lilla metalltungan på baksidan av själva huset. Den är till för att ta exakta invändiga mått, t ex i en fönstersmyg eller två sidor på en bokhylla.

Normalt måste du lägga till husets längd till måttet på måttbandet, och det blir sällan millimeterexakt. Men med tungan utfälld behöver du bara lägga till 10 cm till det mått som du läser av på måttbandet, eller avläsa de röda siffrorna på bandet, som är till för invändiga mått.

Radie

Det finns även siffror på baksidan av måttbandet. De är till för att mäta runt om rör och liknande. Och det mått som du får är cirkelns radie.

Tillsammans med talmeterns passarfunktion är just det här en genialisk detalj.

Passare

När du vet radien på ett rör eller något annat runt som du ska markera, fungerar talmetern också som passare: Genom 10-centimetersmärket är ett litet hål som du placerar i cirkelns mitt och sätter ett spik igenom.

Då kan du ställa in måttbandet på den önskade radien och markera cirkelns omkrets med ritsspetsen.

Markering

Två ritsspetsar, den ena vid mätpunkten vid huset, den andra i änden på måttbandet, gör snickarpennan överflödig: Du bara mäter, låser måttbandet och flyttar över talmetern till det material som ska kapas, och så markerar du där genom att ritsa.

Till utvändiga mått använder du ritsspetsen vid huset, till invändiga mått ritsspetsen i änden på måttbandet. Du behöver på så sätt inte föra över mått; det låsta måttbandet är precis så långt som det ska vara. Det tar bort en del risker att göra fel.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Mätinstrument