Vattenpass

Vattenpasset är ovärderligt när allt ska vara i våg. Utvecklingen av vattenpass går riktigt snabbt, särskilt med de nya digitala vattenpassen. Vi ger dig överblick, och testar de olika modellerna av vattenpass.

  Vattenpass – när det ska bli helt rakt

  Ett vattenpass är inte längre bara en metallbit med en bubbla i ett litet fönster. Det finns även digitala varianter och laservattenpass. Men gemensamt för alla är att de hjälper dig att få raka och exakta resultat.

  Vattenpass med klassisk libell

  Som gör-det-självare måste du minst ha ett klassiskt vattenpass med den lilla bubblan (libell). Det är det lättaste att ha tag i när du bygger, rättar upp ett underlag, eller av andra anledningar har användning för att få något i nivå eller lod.

  Vattenpasset kan även användas till lite mer avancerade uppgifter. Lägger du t.ex. en 5 mm kloss under den en änden av en enmeters vattenpass, kan du använda den för att skapa en lutning på 5 mm per meter (och är vattenpasset kortare eller längre, ska du bara förkorta eller förlänga uträkningen).

  Vattenpass med digital display

  De flesta vattenpass med libell är rätt så exakta. Men det är lite svårt att använda dem till vinklar som inte är 0° eller 90°. Här är de digitala vattenpassen perfekta. De visar den exakta lutningen i grader, så du ex. kan mäta vinkeln på en snedvägg som ska kläs med gips, eller lutningen på taket som ska få nya vindskivor.

  Vattenpass med laser

  Det nyaste tillskottet i vattenpass-klassen skjuter med laser. Den skickar ut en laser-prick eller en laser-linje. De är nästan alla självnivellerande. De reglerar sig själva utan att du behöver göra något. När pricken eller strecket träffar ex. din vägg har du ett riktmärke som du kan mäta upp eller ner utifrån.

  REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Korslasern lägger golvet helt rakt

  Vattenpass hela vägen runt

  En kombination av laser och rotation ger dig, inte helt överraskande, rotationslasern. När den lilla lysande pricken roterar med hög fart drar den ett streck på alla ytor 180 grader runt. Då slipper du själv att använda laservattenpasset.

  ….och alla andra vattenpass

  Det utvecklas ständigt nya vattenpass och till uppgifter som blir mer och mer krävande. Till exempel linjelasern som kan vridas 180 grader:

  REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Mät rätt med en smart linjelaser!

  Eller vattenpasset som ser till att allt blir helt rakt - med ett snöre. Läs om snörvattenpasset här: Snickeritips: Snörvattenpass