Uppbindning

Redan när du börjar odla i ditt växthus ska du tänka på att många av plantorna kommer att behöva bindas upp. Det är en löpande process som börjar tidigt och fortsätter genom större delen av växtsäsongen.

Kanske har dina plantor haft en liten pinne som stöd den första tiden. Men det dröjer inte länge förrän det behövs något mer. Den här tomatplantan behöver ett snöre. Se till att snöret är tillräckligt långt.

Det är en fördel senare på säsongen. Gör först en ögla i ena änden. Öglan ska vara så stor att stjälken kan växa sig tjockare utan att snöret börjar skava. Sedan virar du snöret längs stjälken, mellan bladen och blomsterstänglarna, försiktigt så att du inte skadar plantan. Det är bäst att snöret viras medurs.

Det är den riktning som tomatplantan naturligt vrider sig mot ljuset i. Till sist fäster du snöret högt upp. Gör det gärna så att du lätt kan lossa det igen. Du behöver kanske sänka plantan senare under säsongen. Plantan vid sidan om har växt lite snett. Den borde redan ha bundits upp.

Men Lene rättar försiktigt upp den och hon undviker medvetet att knipsa av de översta sidoskotten nu. Då har hon nämligen en extra topp om den här skulle knäckas under uppbindningen. Se till att plantan får en helt lodrät växtriktning vid roten. Men var försiktigt med resten av plantan.

Annars riskerar du bara att plantan knäcks. Därför virar inte Lene snöret runt den översta delen – tills vidare.Efterhand kommer plantan att belasta snöret ganska mycket och stjälken kommer också att bli betydligt tjockare. Gurkplantorna ska också bindas upp.

Här knipsar Lene av sidoskotten med det samma, innan hon virar snöret runt plantan på samma sätt som hon gjorde med tomaterna. Även här virar du snöret runt stjälken medurs. Var försiktig med de små klängena och gurkorna längst stjälken.

Knyt gärna en knut som lätt kan lossas igen. Så blir det enklare när du ska fortsätta att binda upp plantan senare. Gurkplantorna blir nämligen fort omfångsrika och du kommer snart att behöva lite extra snöre.

Redan en vecka senare har den sneda tomatplantan rätat ut sig lite, och det går nu att vira den ytterligare upp längs med snöret. Det ska du göra med jämna mellanrum under hela växtperioden.

När du gör det ska du vara försiktig så att du inte drar av blommorna – eller att snöret hamnar så att det skaver in i blomstängeln. Sidoskottet som Lene lät sitta kvar som en eventuell ny topp väljer hon nu att binda upp istället för att ta bort. Det finns plats för två toppar. Det skadar inte plantan.

Men du ska se till att den inte växer sig för tät, för då riskerar du att få andra problem. Tomaten vid pilspaljén binder Lene försiktigt upp så att plantan växer intill spaljén. Om den blir för stor flyttar hon ut den ur drivhuset. Det är lätt gjort när den är planterad i kruka.

Melonerna har också vuxit fint och behöver bindas upp så att de tar så lite plats som möjligt i drivhuset. Men det är inget som hindrar att du låta dem ligga och breda ut sig om det finns plats. Uppbindningen görs här på i stort sett samma sätt som med tomaterna och gurkorna.

Men tänk på att några meloner kan bli så tunga att en uppbunden planta inte kan bära vikten och då får du exempelvis stötta plantan ytterligare genom att binda ett nät runt frukten. Här går det bra utan ytterligare stöd tills vidare.

Slutligen är också chiliplantorna så stora att de kan behöva lite stöd. En större planta behöver kanske bindas upp men här räcker det med några blompinnar.

LÄS OCKSÅ: Bygg själv orangeri

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Växter