Så här odlar du grönkål

Det är ganska enkelt att odla grönkål. Grönkål kan odlas både i stora och små trädgårdar, i krukor och i köksträdgården. Grönkål är hälsosamt att äta och innehåller många vitaminer. Här är en guide till odling av grönkål.

Grönkål är en bladgrönsak som du enkelt kan odla själv i köksträdgården.

Grönkål kräver inte mycket skötsel och du kan odla den både i rabatter och i krukor.

Grönkål bildar inte huvuden som många andra kålväxter, till exempel blomkål och spetskål, och är känd för sina mörkgröna, krusiga blad.

Grönkål är en vinterhärdig växt, eftersom den är frosttålig och ger skörd långt in i december och januari.

Det finns olika typer av grönkål, och vissa är mer härdiga än andra.

I den här artikeln kan du läsa om hur du odlar vanlig, nyttig och attraktiv grönkål i trädgården eller i krukor.

Klicka på rubrikerna för att komma direkt till avsnittet i artikeln.

Olika slags grönkål

Odla grönkål i pallkrage

Det finns olika sorter av grönkål, bland annat den rödlila sorten Redbor.

Grönkål finns inte bara som den vanliga, krusiga, mörkgröna kålen. Det finns flera sorter, bland annat Redbor.

Sorten Redbor är en rödlila kål som är känd för sina vackra lila blad.

Dessutom är palmkål också släkt med grönkål. Palmkål är känd för att ha mjukare blad än vanlig kål.

De olika sorterna växer till olika höjder, från 30 till 90 cm. Vanlig kål växer till en höjd av cirka 30–50 cm.

Att odla grönkål

När du odlar grönkål bör du först fundera över var du vill odla växten. Det kan vara i en odlingslåda, köksträdgård, perennrabatt eller till och med i krukor.

Om du har en liten trädgård eller terrass kan du enkelt odla grönkål i krukor.

Grönkål tillhör korsblommiga växter, som kännetecknas av snabb utveckling och en relativt kort livslängd på cirka två år.

Om du planterar grönkål i en rabatt eller i köksträdgården måste du därför tänka på växelbruk, precis som med andra korsblommiga växter. Det innebär att du inte bör plantera grönkål på samma plats år efter år.

Helst bör du vänta minst fyra år innan du planterar grönkål på samma plats igen, eftersom det annars finns risk för klumprotsjukdom.

Om du istället planterar grönkål i krukor behöver du inte vara lika noga med växelbruk, utan kan helt enkelt byta ut jorden när du planterar om.

Här får du fler tips för framgångsrika odlingslådor.

När kan man plantera grönkål?

Så grönkål

Du kan förgro din grönkål i krukor eller sålådor från och med april.

Du kan så grönkålsfrön från maj till juli direkt i köksträdgården, där du vill att de ska växa. Ju senare du sår, desto senare får du skörd.

Du kan också välja att förgro kålen redan i april. Förgroning kan ske antingen i växthuset eller på fönsterbrädan, där det är varmt.

Så här förgror du grönkål:

  1. Så 1–3 grönkålsfrön i sålådor eller krukor. Fröna ska ligga 1 cm djupt i jorden.
  2. Placera de små lådorna eller krukorna på en varm plats och håll jorden fuktig.
  3. När fröna har grott och fått sina första små blad, flytta plantorna till en något svalare men ljus plats.
  4. När plantorna är tillräckligt stora efter cirka 4–6 veckor kan du plantera dem utomhus. Om du planterar dem i krukor ska du bara sätta en planta i varje kruka.

Grönkål blommar från september till december, då den kan plockas löpande.

Här kan du läsa mer om förgrodd av grönkål och andra grönsaker.

Så här planterar du grönkål i rabatt

  1. Om du sår frön direkt i rabatten, placera 3-4 grönkålsfrön där du vill att plantan ska växa.
  2. Placera fröna 1 cm djupt i jorden.
  3. Se till att fröna är väl täckta med jord och håll jorden fuktig.
  4. När plantorna groddar, gallra bort de svagaste.

Odla grönkål i krukor

Odla grönkål i kruka inomhus

Grönkål är både en ätlig och dekorativ växt som lätt kan odlas i krukor och planteringslådor.

Du behöver inte ha en stor köksträdgård för att odla grönkål. Grönkål är en dekorativ växt som du kan plantera i krukor som dekoration i trädgården eller på terrassen.

Genom att kombinera vanlig grönkål med den lila sorten Redbor får du ett vackert resultat som dessutom är ätbart.

Palmkål ser också bra ut i krukor, eftersom den, som namnet antyder, liknar en palm med sina långa, mörkgröna blad.

Grönkålsplantor trivs bäst i näringsrik jord som håller kvar vatten väl. Du bör därför se till att jorden i dina krukor innehåller mycket kalium och fosfor.

Skötsel av grönkål

För att få ut mesta möjliga av din grönkål är det en bra idé att gödsla jorden flera gånger under växtsäsongen.

Du kan tillsätta kompost som gödsel för första gången när plantan är 15–20 cm hög.

Så här skördar du grönkål

Grönkål kan skördas flera gånger under säsongen, beroende på när du sår den.

Du bör räkna med att det tar cirka 2–3 månader från sådd till skörd. Du kan sedan skörda grönkålsblad flera gånger under hösten och ända fram till januari.

Så här gör du:

  1. Börja skörda dina grönkålsplantor tidigast i september.
  2. Plocka de nedre bladen först och låt plantan fortsätta växa.
  3. Plantan kommer att fortsätta producera blad och växa fram till februari, så du kan skörda grönkålsblad löpande.

Den bästa smaken uppnås efter den första frosten, när kålbladen får en sötare och mer aromatisk smak.

Skadedjur på grönkål

Skörda grönkål

Om du hittar små larver i din grönkål är det troligtvis kålfjärilslarver, som du måste börja bekämpa omedelbart.

Liksom alla andra typer av kål kan grönkål angripas av kålfjärilslarver. Larven kan i princip strippa hela växten på dess kålblad.
Även om växten ser helt kal ut, ska du inte drabbas av panik och tro att den är död. Kålbladen kommer att växa tillbaka senare under säsongen.

Vid mindre angrepp kan du själv ta bort larverna och deras ägg med fingrarna eller en pincett.

Om dina kålplantor har utsatts för ett större angrepp av fjärilslarver kan du använda ett bakteriepreparat som gör att larverna tappar aptiten.
Preparatet heter ”Bacillus thuringiensis” och används genom att spruta det under bladen på dina grönkålsplantor.

Bakteriepreparatet är en biologisk produkt som blandas med vatten och inte innehåller några giftiga ämnen. Det innebär att dina kålblad kan skördas direkt efter behandlingen.
Kom ihåg att upprepa behandlingen, eftersom larverna lägger ägg som kläcks kontinuerligt.

Är grönkål nyttigt?

Grönkål näringsvärde

Grönkål är en superfood som kan användas på många olika sätt i köket. Du kan till exempel göra krispiga grönkålschips i ugnen.

Grönkål har många fördelar. De krusiga kålbladen är rika på vitaminer och växten har ett högt innehåll av fiber och järn.

Grönkål kan användas i alla typer av sallader, grytor och smoothies.

Ett bra tips är att ”blanda” grönkålen med olivolja, citronsaft och salt om du använder den i sallader. Det gör den mer smaklig och mindre krusig.
Du kan också göra grönkålschips genom att riva bladen i mindre bitar, hälla lite olivolja över dem och rosta dem i ugnen.

Om du har mer grönkål än du kan äta kan du blanchera den och frysa in den. Grönkålen håller sig i frysen i ungefär ett år.