En sorts gödning till allt

Om du har gräs ska du ha gräsgödsel, har du rhododendron ska du köpa rhododendrongödning och rosorna ska naturligtvis ha speciell rosengödning, precis som perennerna och kryddväxterna kräver var sin speciella variant. Kommer inte på fråga, säger vi! Du klarar dig med mindre än så.

För vissa är trädgården en hobby som tar all ledig tid: Gräset ska trimmas, luftas och gödslas flera gånger om året, buskar ska klippas och ansas, kryddlandet ska vara snyggt och grönt med snörräta rader med grönsaker, och varenda växt ska ha sin särskilt anpassade gödning. Trädgårsarbetet är ett intresse och ämnen som gödning är en passion och en vetenskap.

Om du känner igen dig själv i den beskrivningen, ge den här artikeln till en granne som, precis som många av oss andra, inte orkar lägga varken tid eller pengar på de otaliga olika sorters specialgödning som trängs på plantskolornas och byggmarknadernas hyllor.

För du kan klara dig med så lite som en sorts gödning, om du bara vill att din gräsmatta ska se fin ut och att övriga växter trivs hyfsat. Däremot kan du inte klara dig helt utan gödning, för alla växter behöver näringsämnen som inte finns i jorden i en vanlig villaträdgård.

Universalgödsel eller “allround”-gödsel är lösningen, om det ska vara enkelt. De är sammansatta så att de passar till alltihop: Både din gräsmatta och dina buskar och grönsaker kan leva på de näringsämnen som finns i gödningen.

KEMI ELLER INTE?

Det finns två huvudgrupper av allroundgödsel på hyllorna: det kemiskt framställda konstgödslet och det organiska. Konstgödsel tillverkas i fabrik, medan det organiska består av t ex djurgödsel och kompost i en speciell blandning.

Båda sorternas gödning kan köpas i påsar och säckar, och dina växter struntar i princip i om du väljer det ena eller det andra. De behöver bara näring.

Du kan också välja helt naturligt djurgödsel, men det kräver en hel del kunskap för att blanda och dosera den korrekt.

ORGANISKT GÖDSEL:

  • Tas upp långsamt (du behöver bara gödsla en gång om året), förbättrar jorden, svårt att överdosera.

  • Luktar, är dyrare än konstgödning, inte särskilt miljövänligt att tillverka.

KONSTGÖDSEL:

  • Lätt att fördela och dosera, löses snabbt, billigt.

  • Kan lätt överdoseras, förbättrar inte jorden, inte vidare miljövänligt.

N, p, k - det betyder bokstäverna

Ett universalgödsel är ofta ett så kallat NPK-gödsel.

N är kväve (nitrogen) som hjälper plantan att växa.

P är fosfor som har betydelse för växternas energiomsättning.

K är kalium. Det gör plantorna mer motståndskraftiga mot sjukdomar.

TIPS

Från trädgårdsmästaren Flytande gödning är speciellt lämpligt till växter i krukor. Det ska oftast blandas med vatten som du sedan vattnar växterna med. Växterna tar blixtsnabbt upp den flytande gödningen, så om växterna hänger med bladen även när du vattnar, så har du här första hjälpen på flaska.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Växter