Kryddväxternas egenskaper
Först och främst är kryddörter ett utmärkt tillskott i köket. De kan användas både torkade och färska och ger en unik smak och arom. De innehåller också mycket vitaminer och antioxidanter.
Örter har odlats och använts av människor i tusentals år. Förutom sina gastronomiska egenskaper har örter använts som medicinalväxter för alla typer av sjukdomar. Än idag används vissa örter i naturläkemedel, oljor och parfymer.
LÄS OCKSÅ: Mobil odlingslåda för kryddor
Kryddväxter i trädgården
Kryddväxter kan placeras i krukor, odlingslådor och perennrabatter. De kan stå för sig själva eller tillsammans med andra växter för att skapa en dekorativ marktäckning.
Många kryddväxter har en vacker och lång blomningstid, och vissa växter är fleråriga och återkommer år efter år. Dessutom lockar kryddväxter till sig en mängd nyttoinsekter som bin och fjärilar.
Det kan vara frestande att köpa kryddväxter från livsmedelsbutikens breda sortiment. Men i många fall har de en skör och svag tillväxt som inte är särskilt lämplig för plantering.
Gå istället till ditt lokala trädgårdscenter och köp dina kryddväxter där eller odla dem från grunden.
Kryddväxter inomhus och på altanen
Om du inte har en trädgård kan du fortfarande odla kryddväxter. De är perfekta för både fönsterbrädor och balkonger.
Kryddväxter är inte utrymmeskrävande och kan odlas i en liten kruka. Det kan dock vara en fördel att flytta växten från plastkrukan du köpte den i till en lite större kruka med dränering.
På fönsterbrädan får kryddväxter ofta mycket sol och värme, vilket skapar bra, växthusliknande förhållanden för växterna.
Kom ihåg att vattna väl och undvik att placera kryddväxter nära äpplen och päron, eftersom det förkortar deras hållbarhet.
Kryddväxter passar också bra på balkongen, men du måste vara uppmärksam på skugga och vind och välja växter utifrån förhållandena på din balkong.
Att så kryddväxter
Om du vill odla dina kryddväxter från frö, kan det enkelt göras. I många fall är det bäst att förkultivera plantorna.
Det gör du genom att sticka ner de små fröna i jorden i små krukor eller en frigolitlåda och förvara dem på en varm och fuktig plats.
När de gror kan du plantera ut dem i större krukor och när det är tillräckligt varmt ute kan du plantera ut dem i trädgården.
LÄS OCKSÅ: Aldrig mer ogräs!
Att passa och sköta kryddväxter
Kryddväxter är ett brett begrepp som omfattar många olika växter. Även om de har många gemensamma drag kräver de individuell uppmärksamhet när det gäller skötsel och underhåll.
Det finns dock några gemensamma råd som gäller för de flesta kryddväxter.
I allmänhet behöver kryddväxter minimalt med gödsel men mycket vatten. Gödsla dina växter högst en gång i månaden. För mycket gödsel kan påverka kryddornas smak.
Vissa kryddväxter kräver mer vatten än andra. Medelhavsörter kommer från varmare klimat och behöver därför inte lika mycket vatten som de mer krispiga växterna som basilika och persilja.
LÄS OCKSÅ: 12 trix för att odla jordgubbar
3 metoder för att torka kryddörter
Om du vill vara självförsörjande på torkade örter under vintern ska du skörda och torka dina färska örter under sommaren och hösten. Örterna har sitt största smakvärde precis innan de blommar, så det är bäst att skörda dem då.
När du torkar dina örter kan du lufttorka dem eller torka dem i ugn, mikrovågsugn eller dehydrator.
Lufttorkning bevarar de flesta smaker, dofter och eteriska oljor, men de andra metoderna är mycket mer tidseffektiva.
LÄS OCKSÅ: Så här planterar du ärtor
Ettåriga och fleråriga kryddväxter
Det finns både ettåriga och fleråriga kryddväxter. Ettåriga kryddväxter håller bara en säsong och försvinner när det blir kallt.
Av de ettåriga kan nämnas bland annat:
- Basilika
- Dill
- Körvel
- Krasse
- Mejram
- Koriander
Till skillnad från ettåriga kryddväxter kommer fleråriga kryddväxter tillbaka år efter år. Fleråriga örtkryddor tenderar att vara mer robusta än de något mer porösa ettåriga kryddväxterna. Vissa fleråriga örter tappar sina blad på vintern, medan andra förblir gröna. De senare kan skördas året runt. Det gäller t.ex. kryddor som salvia och timjan.
Till skillnad från ettåriga kryddväxter kommer fleråriga kryddväxter tillbaka år efter år. Fleråriga örtkryddor tenderar att vara mer robusta än de något mer porösa ettåriga kryddväxterna. Vissa fleråriga örter tappar sina blad på vintern, medan andra förblir gröna. De senare kan skördas året runt. Det gäller t.ex. kryddor som salvia och timjan.
Nedan ges några exempel på fleråriga kryddväxter:
- Citronmeliss
- Fransk dragon
- Persilja
- Libbsticka
- Mynta
- Rosmarin
- Gräslök
LÄS OCKSÅ: Hydroponisk odling - Så här gör du
Kryddörter kan även frysas
Du kan också välja att frysa dina örter. Frysning är den metod som bevarar betydligt fler smaker, oljor och aromer.
Kryddväxter med saftiga stjälkar, som körvel och persilja, lämpar sig bäst för frysning.
När du fryser dina örter kan du välja att frysa dem som de är eller hacka dem och lägga dem i iskubsbrickor med lite vatten.
Du kan också fukta dem i lite olja eller blanchera dem innan du fryser in dem.
LÄS OCKSÅ: Köksträdgård i odlingslådor - Så här odlar du i odlingsbäddar