Så förvarar du äpplena bäst

Träden dignar av äpplen de närmaste veckorna. Vill du ha glädje av dem under hösten och vintern är det viktigt att du förvarar dem på rätt sätt.

Äpplen förvaring

Äpplen håller sig bäst om du placerar dem i ett enda lager i lådan.

Placera äpplena rätt i lådan

Den optimala lösningen är att förvara äpplena i låga äppellådor, i vilka äpplena ligger i ett lager. Ett alternativ kan vara att placera wellpapp eller tidningspapper mellan lagren i en högre låda. Lägg ned äpplena med varsam hand och med avstånd. En del anser att äpplena helst ska ligga med stjälken uppåt. Men om du lägger dem på sidan kan du undvika att exempelvis gråsuggor gömmer sig i fördjupningarna.

De ska förvaras under tak, nedkylda och med ventilation

Äpplen utsöndrar ämnet etylen, som främjar mognad och förruttnelse. Därför krävs det en bra ventilation, både runt och igenom lådan. Ställ lådan så att den är skyddad från regn, på en kylig plats, till exempel på en altan med tak, i ett skjul eller i garaget.

Titta till äpplena med jämna mellanrum

Har ett äpple början till förruttnelse- eller svampangrepp, så ska du genast ta bort det. På så sätt undviker du att angreppet sprider sig till de friska äpplena i lådan.

Bygg en piedestal och slip möss bland äpplena

Har du möss där du bor är det viktigt att du säkrar ditt äppelförråd. Gnagmärken och exkrement förstör snabbt samtliga äpplen. Du kan som tur är lätt undvika möss i äppellådan: Placera äppellådan på en betongplatta, som vilar på till exempel ett betongrör eller ett lecablock. Knepet är att skapa en plattform som sträcker sig 15 centimeter ut från pelaren – möss kan nämligen inte krypa med huvudet nedåt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgården