Så här förvarar du skörden under vintern

Även om det kan kännas lite sorgligt när skördesäsongen närmar sig sitt slut, kan du faktiskt njuta av din skörd långt in på vintern om du förvarar den på rätt sätt. Läs här för att ta reda på hur.

Om du förvarar frukter, nötter och grönsaker från din trädgård på rätt sätt när skördesäsongen är över kan du njuta av din skörd långt in på hösten och vintern.

I den här artikeln kan du läsa om de bästa sätten att förvara bland annat äpplen, päron, grönsaker och nötter så att de håller sig så länge som möjligt.

Vinterförvaring av skörden

Förr i tiden, innan kylskåp och frysar fanns, var man tvungen att lagra grönsaker, frukt och nötter på andra sätt för att undvika svinn och säkerställa att man hade mat under hela vintern.

För att förlänga hållbarheten syltades, konserverades och torkades många grödor.

Dessutom skedde mycket av lagringen utomhus, där man till exempel grävde jordgropar. Här kunde rotfrukter och andra grönsaker förvaras frostsäkert i hål i marken, väl inslagna i halm och jord.

Idag är frysen ett bra ställe att förvara frukt, bär, örter och vissa grönsaker. Frysen kan dock ha begränsat utrymme, så förvaring utomhus samt inomhus i lådor och säckar är en bra idé.

Utomhusförvaring av grönsaker

Förvara purjolök

Vissa grönsaker, såsom purjolök och kål, är mer vinterhärdiga än andra och tål lätt frost och snö.

Vissa grönsaker tål faktiskt att stå ute i kylan under vintern. Det gäller till exempel kål, purjolök och jordärtskockor.

Det finns dock också grönsaker som inte tål de kalla utomhustemperaturerna vi har i Norden, och därför måste de skördas och lagras på ett annat sätt.

I detta fall kan de gamla metoderna för att lagra skörden vara ganska effektiva. Du kan till exempel bygga ett underjordiskt kylrum eller gräva en jordkällare där du kan lagra många av dina grönsaker och frukter.

För att lyckas lagra din skörd i ett underjordiskt förråd, jordkällare eller liknande är det viktigt att marktemperaturen ligger runt 7–8 grader. Det kräver att du gräver minst 1 meter ner i marken, beroende på var i landet du bor.

Det kan dock vara svårt att kontrollera temperaturen under jord och förhindra att jorden blir för kall, vilket de flesta grönsaker och frukter inte tål.

Förvaring av grönsaker i lådor

I allmänhet bör alla grönsaker och rotfrukter förvaras på en frostfri, mörk och torr plats, vilket vanligtvis är inomhus.

Potatis, morötter, lök, vitlök, rödbetor, pumpor, frukt och nötter ska förvaras inomhus för att hålla sig så länge som möjligt.

När du har skördat dina grönsaker, borsta bort jorden och lägg dem i en frigolit- eller trälåda, helst med halm eller sand inuti för att behålla värmen. Om du inte har möjlighet att lägga skörden i sand eller halm kan du använda en filt. Om du förvarar dem i frigolitlådor fungerar frigoliten i sig som isolering.

Placera lådorna någonstans där skörden inte blir för varm eller för kall. Temperaturen bör helst ligga mellan 5 och 10 grader. Det kan vara på balkongen eller terrassen, i förrådet, garaget, källaren, uterum, orangeri eller liknande.

Det viktigaste är att temperaturen varken är för varm eller för kall. Du kan behöva flytta lådorna för att förvara dem i rätt temperatur. Detta kan vara lite tungt om du har använt sand i lådorna.

Förvaring av potatis

Förvara morötter

Det är bäst att förvara potatis i en låda i källaren, där temperaturen ligger runt 5 grader.

Grönsaker varierar mycket i hur kallt eller varmt de tål, och potatis, till exempel, tål inte frost alls.

Potatis bör förvaras på en mörk, frostfri plats vid en temperatur på 5 grader. Det kan vara i papp- eller frigolitlådor, som du kan placera i skjulet eller på terrassen längs husväggen.

Det viktiga när man förvarar potatis i frigolit- eller papplådor är att hålla temperaturen på 5 grader och inte kallare. Vid kraftig frost är det viktigt att kontrollera om det finns frostskador och, om nödvändigt, isolera lådorna ytterligare eller placera dem inomhus.

Om potatisen blir för kall omvandlas stärkelsen till socker och potatisen blir oätlig.
Det är också viktigt att potatisen förvaras i mörker, eftersom ljus gör den grön. Grön potatis innehåller giftet solanin och ska inte ätas.

Det är bäst att förvara potatis och andra rotfrukter i lådor i källaren, där temperaturen är mer stabil än utomhus. Se till att täcka lådorna med en duk så att potatisen utsätts för så lite ljus som möjligt.

Potatis och morötter kan också förvaras i papp- eller tygpåsar.

Skörd och förvaring av lök

Förvaring av lök

Lök håller sig längst när den flätas ihop och hängs upp i förrådet eller carporten.

När lökens blast börjar vissna och hänga ner är det dags att skörda. Löken ska sedan torkas för att hålla sig så länge som möjligt.

Lök behöver inte förvaras i lådor, utan kan istället flätas på gammaldags vis och hängas upp eller läggas i tygsäckar, precis som potatis och morötter.

Det är viktigt att löken förvaras på en sval och välventilerad plats så att den inte blir fuktig under torkningen.

Det är inte nödvändigt att förvara lök i mörker på samma sätt som rotfrukter, så du kan hänga dina lökbuntar i till exempel ett förråd eller carport, där det är luftigt och svalt.

När lökarna är torra ska de fortsätta att förvaras på en sval, luftig plats, men också frostfri. Om det är en mild vinter kan de lämnas hängande utomhus.

Förvaring av kryddor

Många kryddväxter är faktiskt ganska vinterhärdiga och kan lätt lämnas kvar i jorden och plockas regelbundet. Detta gäller till exempel timjan, salvia och persilja.

Om det snöar fungerar snölagret som isolering, och växterna kan därför tåla frosten, såvida den inte är mycket sträng. Om så är fallet bör du täcka över dina örter för att hålla dem varma eller ta in dem inomhus.

Om du vill förlänga hållbarheten på dina örter efter skörd kan du enkelt förvara dem i kylskåpet.

Du kan också hänga upp dem för att torka. Gör några buntar och häng dem på en luftig och torr plats.

När örterna är helt torra kan du förlänga deras hållbarhet och bevara smaken genom att förvara dem i lufttäta behållare.

Om du istället väljer att förvara dina örter i frysen bör du hacka dem fint och lägga dem i fryspåsar.

Förvaring av äpplen

Förvara äpplen över vintern

Äppelskörden förvaras bäst i lådor som är avsedda för förvaring av äpplen.

Sensommaren och hösten är skördetid för många päron- och äppelträd.

Det kan vara svårt att veta exakt när äpplen är mogna för plockning, men om frukten lossnar lätt från trädet när du plockar den är det troligen rätt tidpunkt. I många fall kan man inte smaka sig fram till om det är dags att plocka, eftersom vissa äppelsorter först utvecklar sin rätta smak efter att de har plockats.

LÄS OCKSÅ: Hjälp! Ingen eller för mycket äpplen på trädet!

När du har plockat frukten från ditt päron- eller äppelträd är det viktigt att förvara den på rätt sätt. Men vad är det bästa sättet att förvara äpplen?

Det finns speciella lådor för förvaring av äpplen, vilket är det bästa alternativet. Det bästa sättet att förvara äpplen är att lägga dem i ett enda lager, vilket man kan göra i mycket grunda äppellådor.

Alternativt kan du lägga wellpapp eller tidningspapper mellan lagren i en högre låda.

I allmänhet bör frukt inte förvaras i frigolitlådor, och det rekommenderas därför inte att förvara äpplen i frigolitlådor. Du bör inte heller förvara frukt och grönsaker tillsammans, eftersom frukt avger etylengas, vilket gör att grönsakerna vissnar.

Så här förvarar du din äppelskörd

Lägg äpplena försiktigt och med gott om utrymme mellan dem.

Vissa anser att äpplen ska förvaras med stjälken uppåt, precis som när de hänger på trädet. Men om du lägger dem på sidan kan du undvika att det gömmer sig skadedjur i fördjupningarna nära stjälken och blomman.

Liksom andra frukter avger även äpplen etylen, vilket främjar mognad och förruttnelse. Det är därför viktigt att se till att det finns god ventilation, både runt och genom äppellådorna.

Placera lådorna på en sval plats som är skyddad från regn. Det kan vara på en täckt terrass, i ett förråd eller i garaget.

Om du upptäcker tecken på röta eller svampangrepp på ett äpple, ta bort det omedelbart. Detta förhindrar att det drabbade äpplet smittar de färska äpplena i lådan.

LÄS OCKSÅ: Så här beskär du ditt äppelträd

Skörd och förvaring av nötter

Skörd och förvaring av valnötter

Valnötter är mogna när det gröna skalet börjar spricka.

Om du har ett valnötsträd eller ett hasselnötsträd i din trädgård kommer du garanterat att få mycket fler nötter än du och djuren i din trädgård kan äta.

Det är därför en bra idé att torka och lagra nötterna så att du kan njuta av dem senare under vintern.

Både valnötter och hasselnötter är mogna när det gröna skalet börjar spricka eller lossna.

När nötterna faller kan du samla in dem och torka dem.

Nötterna torkas bäst i solen under några veckor. Alternativt kan du sprida ut dem på en tidning och låta dem lufttorka i ett varmt rum, t.ex. i ett pannrum eller direkt ovanpå pannan eller på en radiator. Om du väljer denna metod är nötterna torra efter ungefär en vecka.

När nötterna är krispiga och inte längre sega är de tillräckligt torra och färdiga att äta.

Efter torkningen förvarar du nötterna i sina skal på en sval, torr och luftig plats, t.ex. i ett nät utomhus som du hänger upp. Ett bra tips är att förvara nötterna i nylonstrumpor.

Nötterna bör förvaras vid cirka noll grader, så om det blir kallare måste du hitta en varmare plats att förvara dem på.

Det är också en bra idé att hänga dem på en höjd där möss inte kan nå dem.

Skadedjurssäker förvaring av grönsaker och frukt

Det är perfekt att förvara skörden i till exempel källaren, förrådet, växthuset, orangeri eller vinterträdgården. Men då riskerar du lätt att få besök av till exempel möss eller råttor när du förvarar skörden i dina uthus.

Om det har funnits möss eller råttor i dina vinterförråd bör du kasta allt på grund av de allvarliga sjukdomar och bakterier som de kan bära på.

Du bör därför förvara din skörd på en skadedjurssäker plats, t.ex. i ett isolerat förråd som är igensatt med nät. Alternativt kan du förvara den i hårda plastlådor och hålla ett öga på frigolitlådorna.

Om du bara behöver skydda dina äpplen från möss kan du placera äppellådan på en betongplatta, som du kan lägga på ett betongrör eller en leca-block, till exempel.

Tricket är att skapa en plattform som sticker ut 15 cm utanför pelaren. Möss kan inte klättra med huvudet nedåt, så de kommer inte att kunna klättra upp till din äppelskörd.
LÄS OCKSÅ: 20 livsmedel som kan hålla i evigheter