I en krissituation är det viktigaste att ha i sitt nödlager, förutom vatten, mat med lång hållbarhet.
I den här artikeln kan du läsa om 20 långlivade livsmedel som du MÅSTE ha i ditt skafferi hemma och hur länge de håller.
1. Konserver
Konserver och mat på burk kan i allmänhet hålla mycket länge. Faktum är att din konserverade mat kan hålla dubbelt så länge som det står på burken.
Se dock till att förvara din konserverade mat på en mörk och sval plats.
Konserver kan hålla flera år längre än vad som anges på datumetiketten. Maten kan förlora en del av sin smak med tiden, men du kan äta den utan problem.
2. Ris
Enligt amerikanska forskare från Utah State University, som har studerat risets hållbarhet, kan vitt ris förvaras i 30 år utan att näringsinnehållet eller smaken försämras.
För att vitt ris ska hålla i så många år måste det förvaras i en lufttät behållare i cirka 4,5 grader Celsius.
Brunt ris, som är ett slags råris, kan däremot inte hålla lika länge på grund av dess naturliga oljeinnehåll. Brunt ris kan ”bara” förvaras i 6 månader.
3. Pasta
Om du förvarar pasta i lufttäta påsar eller behållare kan den lätt hålla i flera år.
4. Salt
Eftersom salt är en naturprodukt är det inte förvånande att det också håller länge. Länge användes salt också för att konservera andra livsmedel.
Saltets långa hållbarhet beror till stor del på dess höga natriumkloridhalt. Det bordssalt du har hemma är tillsatt jod, vilket förkortar hållbarheten. Salt med jod kan förvaras i cirka 5 år.
5. Baljväxter
Torkade baljväxter som torkade bönor, ärtor, linser och liknande kan också hålla sig otroligt länge. Faktum är att de kan hålla dubbelt så länge som förpackningen påstår. Även om du har haft en påse med torkade kikärter liggande i ett par år, så håller den sig fortfarande bra.
6. Socker
Hållbarheten för de flesta produkter beror på hur de tillverkas och hur de förvaras. Om du förvarar din mat på rätt sätt kan den lätt hålla mycket längre än vad datummärkningen säger.
Socker kan hålla sig mycket länge om det förvaras i lufttäta behållare för att skydda det från fukt och bakterier. När socker börjar klumpa sig och bli mer klibbigt bör du fundera på kvaliteten innan du använder det.
7. Godis
Många livsmedel med hög sockerhalt kan hålla sig i flera år eftersom sockret fungerar som konserveringsmedel. Det innebär att du utan problem kan äta tuggummi och lakrits även om bäst före-datumet har passerat för länge sedan.
Choklad håller inte lika länge som andra sötsaker, men du kan fortfarande äta utgången choklad om den har förvarats svalt.
8. Marmelad och sylt
Precis som godis kan sylt och marmelad hålla mycket länge på grund av sin höga sockerhalt. Detta gäller dock endast oöppnade burkar.
9. Honung
Honung är ett av de livsmedel som har bäst och längst hållbarhet - och det har vi bina att tacka för. Blandningen av nektar och enzymer skapar en mikromiljö där bakterier inte kan växa eller leva.
Men den honung du köper i affären har bearbetats ytterligare och lagts i en ny behållare, vilket förändrar sammansättningen. För att den behandlade honungen ska hålla sig är det viktigt att behållaren är lufttät. Så snart luft tränger in i kärnprodukten kommer bakterietillväxt att ske och nedbrytningen påbörjas.
10. Lönnsirap
Ren lönnsirap kan, precis som honung, knappast bli för gammal. Det är en formalitet och en säkerhetsåtgärd att tillverkarna anger ett utgångsdatum - i vissa fall är det naturligtvis viktigt. Men utgångsdatumet på lönnsirap är inte avgörande.
11. Soja
Soja innehåller mycket salt och har därför en längre hållbarhet än man kan tro. Soja kan knappast bli gammalt om det förvaras i kyl och försluts ordentligt.
12. Havregryn
Havregryn är ett måste i ditt nödlager tack vare sitt höga näringsinnehåll. Eftersom havregryn är en torr produkt kan den hålla sig i flera år om du förvarar den i en tättslutande behållare. Havremjöl kan dock få en något härsken smak med tiden.
13. Olja
Matoljor kan hålla i upp till två år och ibland ännu längre. Du bör dock kontrollera datumet på dina oljor ändå, eftersom oljan kan härskna med tiden.
14. Mjöl och torrjäst
Så länge det inte finns några djur i ditt mjöl kan det hålla sig mycket länge. Detsamma gäller för torrjäst. Så det är ingen dålig idé att ha både mjöl och torrjäst i förrådet i händelse av en nödsituation.
15. Kex och knäckebröd
Både knäckebröd och kex har en otroligt lång hållbarhetstid, till och med längre än datummärkningen antyder. Med tiden blir knäckebröd och kex mindre krispiga, men du kan fortfarande äta dem.
16. Frystorkad mat
Frystorkad mat är en riktigt smart sak att ha i sitt förråd hemma, eftersom frystorkad mat nästan per definition är mat med lång hållbarhet. Frystorkad mat kan hålla i upp till 25-30 år.
17. Mjölkpulver
Mjölkpulver kallas även ”torrmjölk” och är mjölk i pulverform. Om det förvaras svalt och torrt kan mjölkpulver också hålla sig mycket länge. Generellt sett blir det gammalt efter ett år, men om du söker på nätet kan du hitta exempel där det fortfarande var drickbart efter åtta år.
Modersmjölksersättning kan hålla i 18-24 månader. Helmjölkspulver, skummjölkspulver och kärnmjölkspulver kan förvaras i 12-18 månader.
18. Kaffe och te
I synnerhet kaffe är kanske en av de viktigaste sakerna att ha i sitt nödlager. Lyckligtvis kan både kaffe och te hålla nästan hur länge som helst utan att bli odrickbart. Smaken kan dock förändras med tiden.
19. Alkohol
Alkohol är den bästa bakteriedödaren i hemmet och ju högre procentsats, desto renare är den. Det betyder att dina drycker i spritskåpet kan hålla länge. Men när du öppnar en flaska utsätts innehållet för luft och bakterier, vilket påverkar både smak och hållbarhet.
Det är svårt att säga när en alkoholhaltig dryck har blivit gammal - i stället får du bedöma innehållet i flaskan då och då (skål!).
20. Vatten
Även om vatten inte faller under kategorin ”mat” är vatten absolut nödvändigt för att du ska klara dig i en krissituation och för att du ska kunna tillaga din långtidshållbara mat.
Men hur länge kan vatten hålla?
Om vatten förvaras på en plats där temperaturen inte varierar så mycket och i en lämplig vattenbehållare kan det faktiskt hålla i flera år utan problem.
Du bör förvara ditt vatten i en ren och sluten behållare som är BPA-fri.
Du bör också förvara vattnet skyddat från direkt solljus, t.ex. i ett skåp. Om det inte är möjligt kan du linda in din vattenbehållare i tidningspapper eller handdukar.
