Intro
Flera stuprör och bättre fall
Enligt Hus-Ama och Svensk Standard kan en 100 mm hängränna och ett 75 mm stuprör högst avvattna 75 kvadratmeter. Ökas hängrännans storlek eller om antalet stuprör ökas kan avvattningen bli större. Man sätter normalt upp hängrännor med en minsta lutning på 2,5 mm/m, men ökar man till 5-7 mm sköljs vattnet igenom snabbare och risken för stopp minskar. På en fasad som är högst 10 meter sätter du ett stuprör vid varje gavel eller flyttar stupröret till mitten. Då ska inte allt vatten från hela taket rinna genom rännan utan endast cirka hälften så mycket. Här visar vi hur mycket 125 mm ränna och 75 mm stuprör kan klara med förväntad nederbörd klarar.
Instruktion
01
Åtgärd 1: Håll rent i ränna, stuprör och brunnar
3
Steg
Det första och enklaste sättet att förbereda hängrännorna på stora mängder vatten är att hålla dem rena. Rena bort kvistar, löv och kottar. Se till att de är rena och töm dina dagvattenbrunnar så att de inte täpps till. Skulle du hitta hål i rännorna, skador i ränngavlar eller trasiga rännkrokar så är reparationerna enkla och billiga.
Hängrännorna ska rensas regelbundet för att regn- och smältvatten ska kunna passera utan att stoppas. Kolla också ev. nät, silar och annat som håller blad borta. Se till att dagvattenbrunnen är ren.
Hängrännan lagas på ett par minuter med en bit specialtejp av bitumen. Tejpen kan täta en mindre läcka men håller inte i evighet. Men avfettar du noga innan du tejpar kan den hålla i varje fall ett par år.
02
Åtgärd 2: Nya hängrännor i gamla krokar
3
Steg
Du kan sätta upp nya hängrännor i de gamla rännkrokarna och beslagen. Visste du exempelvis att Plastmos hängrännor kan rymma 15 procent mera vatten än hängrännor från konkurrenterna? De passar också i andras rännkrokar och det är inte nödvändigt att välja plastrännor även om de är cirka 15 procent billigare än motsvarande stålrännor.
De gamla rännkro-karna och beslagen kollas noga när de gamla hängrännorna har tagits bort. Tänk på att du ska ha ett fall på minst 2,5 mm per meter för att vattnet ska rinna undan, gärna mera.
De nya rännorna kapas och läggs på plats. Plastmo-rännorna har större kapacitet och passar ändå i rännkrokarna. Långa rännor kan skarvas med rännskarvar som fäster runt båda kanterna.
03
Åtgärd 3: Flytta stuprören eller sätt upp flera
3
Steg
Du kan förbättra avrinningen från hängrännorna genom att sätta upp ett extra stuprör eller rent av genom att flytta de gamla. Om hängrännorna verkar vara bra så är det ofta en bra åtgärd att flytta stuprören så att vattnet delas upp i mindre portioner. Det är ganska enkelt att montera ett nytt stuprör, men tänk på att vattnet ska kunna rinna vidare.
Den klassiska sättet att såga hål för stupröret i hängrännan. Från mitten av hängrännan sätts en prick 4,5 cm åt bägge håll och från kanterna. Förena punkterna och såga sedan i strecket med bågfil.
Tappstycket limmas fast på rännan med ett speciallim baserat på silikon, men först måste du avfetta rännan ordentligt. Man använder ungefär samma teknik oavsett varifrån delarna kommer.
04
Åtgärd 4: Byt ut hängrännan mot en som är större
3
Steg
En finurlig och klok lösning är att byta ut hängrännan mot en som är större och tar hand om mer vatten. Många svenska rännor är 100 mm men i dag förses allt fler hus med rännor som är 125 mm. Men om villan har stort tak bör du kanske överväga 150 mm rännor? Passa också på att byta ut de smala stuprören så att vattnet kan rinna undan.
Rännkrokarna skruvas fast på takfotsbrädan när de gamla har tagits bort eller skurits av med vinkelslip. Du kan också använda konsolkrokar att fästa dina nya hängrännor med. Det beror på placeringen.
Den nya rännan läggs på plats när du har kapat den till rätt längd och sågat hål för stuprören. Du får INTE använda vinkelslip för då kan rännan rosta. Rännorna ser inte större ut än de gamla.