Byt läckande stuprör

Om vatten rinner ut där det inte ska, kan det ställa till stora problem. Därför måste du se till att byta ett läckande stuprör så att vattnet leds bort ordentligt och du slipper skador som ruttet trä.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 time
Pris
500 kroner

Intro

Det är viktigt att du skyddar ditt hus från vatten. Det ska ledas bort på ett omsorgsfullt sätt så att det inte gör skada. Speciellt ett trähus är sårbart om det kommer in vatten eftersom det kan orsaka röta i virket som då måste bytas ut.

Det är hanterbart om det är fråga om fasadbrädor men om vatten tränger in i en grundläggande träkonstruktion är det ett betydligt mer omfattande arbete att reparera skadan.
Men även tegel kan brytas ner och skadas av för mycket vatten. Om det till exempel finns små sprickor i teglet som vatten kan tränga in i kan det skapa frostsprickor på vintern.

Därför bör du regelbundet inspektera ditt hus och kontrollera att vattnet rinner bort ordentligt. Rännor och stuprör är viktiga vattenavledare så du bör vara extra uppmärksam på dem och reparera eventuella skador så snart som möjligt.

Detta behöver du

De få saker som behöver användas är helt vanliga saker som de flesta gör-det-självare har hemma.

  • Såg
  • Sandpapper
  • Skruvmejsel

Instruktion

01
Gör så här 6 Steg

1

Mät upp till det nya stupröret innan du tar bort det gamla. Det bör vara ca 1 cm kortare än förträngningarna på krökarna upptill och nedtill.

2

Gör markeringar på det nya stupröret. Använd sedan till exempel rörsvepet för att markera så att du kan vara säker på att linjen blir rak.

3

Såga till det nya stupröret efter dina mått. En bågfil är den bästa sågen för jobbet. Den arbetar sig smidigt genom röret.

4

Slipa med grovt sandpapper på kanterna så att ojämnheter tas bort. Slipa röret både på utsidan och insidan. När ojämnheterna är borta blir det lättare att montera ihop rören.

5

Skjut det nya stupröret på plats. Först i kröken ovanför och sätt därefter böjen på plats. Den del av rörsvepen som ska sitta på fasaden monteras med skruvar.

6

Klicka i röret i rörsvepet på väggen och skruva fast stupröret. En pil på rörsvepet visar åt vilket håll det ska vändas. Det övre rörsvepet måste klämma runt röret så att det inte rör sig. Det nedre rörsvepet behöver bara stötta röret.

Video

LÄCKANDE STUPRÖR

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Hängrännor