Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hitta den billigaste värmen för ditt hus

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Har du olje- eller gaspanna? Då har du valt samma uppvärmning som de fleste andra. Men du kan kanske välja ett billigare sätt att värma upp ditt hus.

Uppvärmning är vanligtvis en stor del av hushållsbudgeten. Värme kostar, men kanske betalar du för mycket för din värme. På många platser har oljan bytts ut mot naturgas, men det är inte nödvändigtvis den billigaste eller smartaste vägen att värma upp huset.

Vi ger dig fem alternativa sätt att värma upp ditt hus:

Fjärrvärme

Uppvärmning levererad från ett lokalt kraftvärmeverk. Kräver inget underhåll hos konsumenten. Fjärrvärme kräver att det finns ett kraftvärmeverk i ditt område. Det kan finnas anslutningsplikt i områden med fjärrvärme.

I ett 150 kvadratmeter stort hus med en årlig värmeförbrukning på 16?500 kWh hamnar värmeräkningen på cirka 13?300 kronor.

Värmepump

Finns att få som luft till luft eller vattenvärmepump. Det sistnämnda är det mest effektiva och dessutom perfekt för golvvärme. Luftpumpen går på el, men den är så energieffektiv att den finns med bland de mest populära uppvärmningskällorna. Kräver effektiv isolering, vilket innebär att äldre hus behöver efterisoleras.

I ett 150 kvadratmeter stort hus med en årlig värmeförbrukning på 16?500 kWh hamnar värmeräkningen på cirka 12?500 kronor.

LÄS OCKSÅ: Värmepumpsskydd: Så bygger du det själv

Träpellets

Träpellets utnyttjar värmen från de sammanpressade kulorna mycket effektivt. Det kräver en del underhåll och du måste ha plats att förvara träpellets. Det kan löna sig att välja någon av de mest effektiva anläggningarna om du ändå måste investera i en ny träpelletugn.

I ett 150 kvadratmeter stort hur med en årlig värmeförbrukning på 16?500 kWh hamnar värmeräkningen på cirka 12?000 kronor.

Solvärme

Är fortfarande den bästa lösningen för uppvärmning av vatten. Solcellerna blir alltmer effektiva, men lagringen av ström från solrika dagar för användning under mulna dagar är fortfarande en utmaning. Därför är solvärme främst ett komplement, åtminstone under vinterhalvåret.

I ett 150 kvadratmeter stort hur med en årlig värmeförbrukning på 16?500 kWh beror priset på värmeräkningen på vilken uppvärmningsform solvärmen är ett komplement till.

Jordvärme

Med många meter slangar under gräsmattan får du en mycket billig uppvärmningsform. Nackdelen ligger i installationen, som vanligtvis kostar runt 100?000 kronor. Kräver ett välisolerat hus och att grunden grävs upp när slangarna ska dras.

I ett 150 kvadratmeter stort hus med en årlig värmeförbrukning på 16?500 kWh hamnar värmeräkningen på cirka 12?000 kronor.

Priserna i artikeln är bara vägledande. De kan variera beroende på bland annat vilket elbolag du har och i vilken kommun du bor.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka