Billigaste värmekällan
Med hänsyn till både miljön och plånboken är det en riktigt bra idé att byta värmekälla om du t ex har olje- eller gaspanna eller direktverkande el.
Både elpriset och priset för fossila bränslen varierar alltid väldigt mycket och de kan ibland vara riktigt höga. Det gör att varken olja, gas eller direktverkande el idag är den billigaste värmekällan eller det smartaste sättet att värma huset på. Det finns ett antal alternativ till dessa traditionella uppvärmningssätt som både ger billigare värme och är bättre för klimatet.
I den här artikeln kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du värmer upp ditt hem. Du kan också läsa om bättre och billigare alternativ till el.
Klicka på rubrikerna för att komma direkt till texten.
Uppvärmning av hus
Uppvärmning av huset är i regel en stor del av hushållsbudgeten.
Värme kostar mycket pengar, men det kan vara väldigt stor skillnad på hur mycket pengar som ett vanligt hushåll lägger på att värma upp bostaden.
Priserna på värmekällor varierar nämligen också mycket, och det kan dessutom vara stor skillnad på priset för samma värmekällor.
Priset på fjärrvärme kan t ex vara mycket varierat, beroende på vilken fjärrvärmeleverantör du har.
Olja och direktverkande är de klart dyraste uppvärmningsalternativen, medan t ex värmepumpar är billigare.
Priserna på uppvärmning beror också på vilken slags bostad du bor i och hur bra din bostad är isolerad.
Du kan spara mycket pengar på att ha ett välisolerat hus. Läs mer om isolering här.
Dessutom har din förbrukning också stor betydelse för uppvärmningskostnaden. Det kan vara frestande att skruva ner värmen för att spara pengar, men det riskerar att göra mer skada än nytta och du kan få t ex svartmögel i huset.
Det finns flera andra saker som du kan göra för att spara energi och pengar. Läs mer här: Spara energi i ditt hem
Vilken värmekälla ska jag välja?
Det finns inte något entydigt svar på vilken värmekälla du ska välja. Det beror bland annat på var du bor och vilken slags bostad du bor i.
Det kan vara en dyr investering att sänka energiförbrukningen och du måste därför fatta ett väl övervägt beslut innan du byter värmekälla.
Du kan få stor hjälp och vägledning av en energirådgivare innan du bestämmer dig för ny värmekälla.
Fjärrvärme
För att kunna välja fjärrvärme som värmekälla måste det finnas en fjärrvärmeleverantör med ett utbyggt fjärrvärmenät där du bor.
Förutom att ofta vara en billig värmekälla är en fördel med att välja fjärrvärme att det inte kräver något underhåll av dig.
Många husägare har idag fjärrvärme och det kan ofta vara krav på obligatorisk anslutning i områden med fjärrvärme.
Men det finns också stora områden i landet där det inte går att ansluta till fjärrvärme.
Har du redan fjärrvärme och det därför inte går att byta värmekälla kan du kanske ändå minska elkostnaden om du byter ut din cirkulationspump mot en ny och modern variant.
LÄS MER: Så fungerar din cirkulationspump
Värmepump
Du kan som en billig värmekälla välja luft-luft- eller luft-vatten-värmepump, och har du tillräckligt med plats på tomten kan du även välja jordvärme eller bergvärme.
Jord- eller bergvärme kombinerat med golvvärme är ett både effektivt och behagligt uppvärmningsalternativ, men installationen av jord- eller bergvärme är betydligt dyrare än luft-vatten-värmepumpen, som är nästan lika effektiv.
Golvvärme i kombination med en värmepump är särskilt effektivt eftersom värmepumpens effektivitet ökar när vattnet inte behöver värmas så mycket.
En luft-luft-värmepump är också en bra och billig värmekälla, men den kan sällan värma upp ett helt hus på egen hand. Luft-luft-värmepumpen passar bättre till t ex sommarstugan eller mindre bostäder. Och till skillnad mot luft-vatten- eller jord-/bergvärmepumpen kan luft-luft-pumpen bara leverera varm luft, inte varmvatten.
En värmepump kräver effektiv isolering, så i äldre hus kan det behövas tilläggsisolering.
Du kan läsa mer om värmepumpar i våra populäraste artiklar här:
10 goda råd vid placering av luftvärmepumpen
Så här slipper du oljud från värmepumpen
Värmepumpsskydd: Bygg det själv!
Jordvärme
Med jordvärme får du en miljövänlig och billig värmekälla.
En jordvärmeanläggning har många meter slang under gräsmattan.
Jord- och bergvärme fungerar förenklat så att de vätskefyllda slangarna utnyttjar värmen som finns i marken.
Vätskan pumpas genom slangarna till en värmepump och värmen förs vidare ut i husets element.
Det är en dyr affär att installera jordvärme, och det kräver samtidigt att du har ett välisolerat hus. Det kan dock sänka din uppvärmningskostnad rejält framöver.
Du kan läsa mycket mer om jordvärme i denna artikel: Så här fungerar en jordvärmeanläggning
Träpellets
En pelletspanna utnyttjar värmen från de ihoppressade pelletsen mycket effektivt. Pannan kräver en del underhåll och du måste ha plats för förvaring av pelletsen. Det lönar sig att välja en av de mest effektiva anläggningarna om du ändå ska investera i en ny pelletspanna.
Priset på pellets kan följa priset på t ex el, och därför kan uppvärmningskostnaden med tiden bli betydligt högre än när du installerade pannan.
Solvärme
En solvärmeanläggning fungerar så att den värmer vatten med hjälp av solenergi.
Det kan både vara tappvatten och vatten till element.
Solceller
Solcellerna på taket blir allt mer effektiva, medan det än så länge är en utmaning att kunna lagra el från soliga dagar för att användas senare.
Solceller kräver därför ofta en kompletterande värmekälla under vinterhalvåret.
LÄS OCKSÅ: Så här flyttar du upp en energiklass